Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada i EBRD spremni da unaprijede saradnju

Iz Vlade ističu da su Krivokapić i predstavnici EBRD-a izrazili spremnost da unaprijede saradnju i da u narednom periodu doprinesu ostvarivanju pozitivnih i vidljivih rezultata, prije svega u cilju unapređenja infrastrukture u Crnoj Gori, kao i podrške bankarskom i sektoru malih i srednjih preduzeća

Predsjednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić održao je onlajn sastanak sa predsjednicom Evropske banke za obnovu i razvoj Odil Reno-Baso i njenim saradnicima. Pored premijera, u ime Vlade Crne Gore sastanku su prisustvovali, ministarka Tamara Srzentić, te ministri Jakov MilatovićMilojko Spajić i Mladen Bojanić. Tom prilikom Krivokapić i predstavnici EBRD-a izrazili su spremnost za unaprijeđenje saradnje i da u narednom periodu doprinesu ostvarivanju pozitivnih i vidljivih rezultata, saopšteno je iz Vlade.

Kako je saopšteno, Krivokapić je upoznao evropske partnere sa prioritetima rada Vlade u predstojećem periodu, posebno u pogledu izgradnje snažnih institucija, kao garanta nezavisnosti i ekonomskog razvoja, a u cilju unapređenja kvaliteta života građana Crne Gore i što bržeg pristupa Crne Gore Evropskoj uniji.

“Premijer je sagovornike informisao i o projektima koji se realizuju u Crnoj Gori, među kojima su izgradnja prioritetne dionice auto-puta Bar – Boljare, istraživanje nafte i gasa u crnogorskom podmorju, kao i o poslovima koji su još uvijek u projektnoj fazi, a odnose se na zelenu ekonomiju i napore Vlade da stvori digitalno društvo”, navodi se u saopštenju.

Iz Vlade ističu da su Krivokapić i predstavnici EBRD-a izrazili spremnost da unaprijede saradnju i da u narednom periodu doprinesu ostvarivanju pozitivnih i vidljivih rezultata, prije svega u cilju unapređenja infrastrukture u Crnoj Gori, kao i podrške bankarskom i sektoru malih i srednjih preduzeća.

Predsjednica EBRD-a pozdravila je napore koje Vlada preduzima, poručivši da su spremni da joj pruže punu podršku.

“Vidim da imate jasan pristup i jasnu strategiju šta želite da učinite za Vašu zemlju i to je lijepo vidjeti”, kazala je Reno-Baso.

Ona je istakla da je EBRD tokom 2020. povećala svoje prisustvo i učešće u Crnoj Gori, naročito zbog pandemije COVID-19.

“Govorim o 160 miliona finansiranja kroz različite finansijske institucije kako bi se podržala mala i srednja preduzeća, lokalni partneri i institucije. Riječ je o 16 projekata. Uključujući projekte kojim podržavamo žene u biznisu, podrška bankarskom sektoru, fondu za zaštitu depozita. Dakle, riječ je o nizu različitih projekata koji imaju visok volumen u finansijskom smislu, koji pokazuju našu volju i spremnost da podržimo Crnu Goru”, kazala je predsjednica EBRD-a.

Kako je rečeno u saoštenju predsjednica EBRD-a  je naglasila da je saobraćajna povezanost važna tema za region. Kada je riječ o energetici, dodaju, Reno-Baso je istakla da za njih postoje tri prioriteta- ozelenjavanje ekonomije, digitalizacija i rodna ravnopravnost. Istakla je važnost diverzifikacije ekonomije, te da je EBRD prepoznatljiva po tome da da podržava privatni sektor.

“Zbog toga želimo da ulažemo u infrastrukturu, ali na način da pomognemo privatnom sektoru da napreduje. Ekonomski razvoj zavisi od privatnog sektora i to je način da se izbjegnu oslanjanja na javne izvore finansiranja”, poručila je Reno-Baso.

Dodatno navode da je ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić kazao je da Vlada u potpunosti dijeli viziju podrške EBRD-a privatnom sektoru, ne samo zbog visokog stepena javnog duga Crne Gore, već zbog, kako je rekao, efikasnosti i djelotvornosti privatnog sektora u odnosu na državna preduzeća.

On je istakao važnost saobraćajne povezanosti, poručivši da je rad na infrastrukturi izuzetno važan za Crnu Goru.

“Ministar kapitalnih investicija Mladen Bojanić apostrofirao je značaj Luke Bar, zaključivši da čine sve, kako bi je aktualizovali i povezali sa putnom i željezničkom infrastrukturom.Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović kazao je da je Crna Gora lider u eurointegracijama, te da je njihov cilj da ubrzaju reforme i da Crna Gora postane članica EU do kraja mandata Vlade.Ministarka javne uprave, digitalnog društva i medija, Tamara Srzentić kazala je da je digitalizacija jedan od stubova Vlade i da snažno podržavaju učešće žena u upravljanju”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve