Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada donijela odluku o osnivanju preduzeća “Skijališta Crne Gore”

Vlada je juče donijela odluku o osnivanju Društva sa ograničenom odgovornošću „Skijališta Crne Gore“, čija će osnovna djelatnost biti upravljanje javnim skijalištima na prostoru Bjelasice i Komova, Durmitora, Hajle i drugih planina.

Kako je saopšteno nakon sjednice, Vlada je usvojila i Informaciju o aktivnostima na valorizaciji lokaliteta za razvoj skijališta.

– U raspravi je naglašeno da je razvoj sjevernog regiona jedan od najvažnijih programskih prioriteta Vlade, kao i da su uspostavljene prostorno-planske pretpostavke za realizaciju projekata na planinskom području, kaže se u saopštenju

Navodi se da je formiranje Društva „Skijališta Crne Gore” ključna pretpostavka za pokretanje i uspješno upravljanje lokalitetima na kojima su u predhodnom periodu uložena značajna sredstva u infrastrukturne objekte – puteve, trafostanice, žičare i skijaške terene, kao i radi ostvarivanja nadzora nad implementacijom planiranih investicionih aktivnosti na prostoru sjevera Crne Gore.

– Osnovna djelatnost ovog društva biće upravljanje javnim skijalištima na prostoru Bjelasice i Komova, Durmitora, Hajle i drugih planina i drugim posebno uređenim površinama namijenjenim za skijanje i specijalizovane zimske sportske aktivnosti, a sjedište društva će biti u Mojkovcu, kaže se u saopštenju.

Vlada je donijela i Uredbu o izmjenama i dopunama Uredbe za sprovođenje zakona o spoljnoj trgovini.

– Ciljevi izmjena i dopuna ove Uredbe odnose se prije svega na dodatno pojašnjavanje osnovnih izmjena i dopuna Zakona, utvrđivanje štete, subvencije i bliže se propisuju uslovi za primjenu odredaba Zakona koje se odnose na posebne mjere za zaštitu ravnoteže platnog bilansa, navodi se saopštenju.

Na sjednici su, kako je saopšteno, donijete i odluke o obrazovanju Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora o pristupanju Crne Gore Evropskoj uniji za oblast pravne tekovine Evropske unije koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 1 – Sloboda kretanja robe i Radne grupe za pripremu i vođenje pregovora za oblast koja se odnosi na pregovaračko poglavlje 13 – Ribarstvo.

Usvojen je i Prilog za Izvještaj Evropske komisije o Crnoj Gori za period 1. oktobar 2016 — 20. oktobar 2017. godine.

– Ovaj značajan dokument je ove godine prvi put izrađen u skladu sa novom metodologijom, pri čemu se odgovaralo na niz novih i dodatnih pitanja, sve u cilju sveobuhvatnog prikaza stanja u pogledu ispunjenja obaveza iz ekonomskih i političkih kriterijuma i pregovaranja 33 pregovaračka poglavlja, kaže se u saopštenju.

Na sjednici je, pored ostalog, istaknuto da je ostvaren značajan napredak u dijelu administrativnih kapaciteta, kao i u dijelu zakonodavne i strategijske djelatnosti.

Vlada je usvojila i Informaciju o Finansijskom sporazumu za Interreg V-B Jadransko-jonski program (ADRION) za period 2014-2020, u okviru Instrumenta pretpristupne podrške 2014-2020 (IPA II).

Usvojena je i Informacija o izmjenama i dopunama Finansijskog sporazuma između Vlade Crne Gore i Evropske komisije koje se odnose na „IPA Jadranski program prekogranične saradnje“ u okviru Instrumenta za pretpristupnu podršku 2007-2013.

U okviru kadrovskih pitanja, Vlada je naimenovala Dubravku Lalović za savjetnicu premijera za ekonomska pitanja.

Dosadašnja savjetnica, Nina Vujošević, naimenovana je za državnu sekretarku u Ministarstvu finansija.

Vlada je donijela i rješenje kojim je Milan Srzentić naimenovan za državnog sekretara u Ministarstvu ekonomije.

Izvor: Mina biznis

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve