Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada danas raspravlja o rebalansu budžeta i visini otpremnina

Kolika će biti predložena visina otpremnina državnih službenika koji sporazumno napuste posao znaće se danas, ali je izvjesno da će one važiti do 31. decembra 2020

Vlada bi na današnjoj sjednici trebalo da raspravlja o prijedlogu rebalansa budžeta za ovu godinu i odluci o visini otpremnina za zaposlene u javnom sektoru koji budu zainteresovani za sporazumni raskid radnog odnosa.

Ilustracija
Podsjetimo, budžet za tekuću godinu iznosi 2,38 milijardi. Izvjesno je, kako piše Pobjeda, da Vlada planira zaduženje do pola milijarde eura. To je na pres konferenciji sa predstavnicima MMF i CBCG prije 11 dana saopštio ministar finansija Darko Radunović.

On je tada kazao da država namjerava da se, uz garanciju Svjetske banke, zaduži 300 do 500 miliona eura zbog povoljnog eksternog tržišta i da tim novcem vrati 360 miliona eura kredita koji dospijevaju narrdne godine, a da će 140 miliona biti za tekuću likvidnost.

Dodao je da očekuje dobre uslove za zaduživanje. Istakao je da su ova zaduženja za izmirenje obaveza koje dospijevaju ili za kapitalni budžet. Tekuća potrošnja, ponovio je, pokrivena je tekućim ptrihodima.

Kolika će biti predložena visina otpremnina državnih službenika koji sporazumno napuste posao znaće se danas, ali je izvjesno da će one važiti do 31. decembra 2020. Vlada je u maju podržala prijedlog Ministarstva finansija da ove otpremnine budu ograničenog roka.

Osam poslanika je tražilo izmjene Zakona o zaradama zaposlenih u javnom sektoru, kojim se predlaže da se u zakon unese da zaposleni ima pravo na otpremninu u slučaju sporazumnog prestanka radnog odnosa, a ne samo odlaska u penziju i proglašenjem tehnološkog viška.

Traženo ograničenje, prema prijedlogu koji su podnijeli poslanici Marta Šćepanović, Jovanka Laličić, Nikola Rakočević, Predrag Sekulić, Genci Nimanbegu, Boris Mugoša, Andrija Popović i Adrijan Vuksanović, važiće samo za sporazumni raskid, ali ne i penzionisanje i tehnološke viškove.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve