Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Vlada dala zeleno svijetlo za novi zajam

Vlada Crne Gore je, na današnjoj sjednici kojom je predsjedavao Duško Marković, usvojila Informaciju o zaključivanju Ugovora o zajmu sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj za realizaciju projekta rekonstrukcije magistralnih puteva u Crnoj Gori, u iznosu od 40 miliona eura i dala saglasnost na Nacrt ugovora.

Kako je saopšteno iz Vlade, ovim Projektom planirana je rekonstrukcija dionice puta u dužini oko 20 km između Rožaja i Špiljana, rekonstrukcija i proširenje sa dvije na četiri trake dionice puta, dužine 16 km, između Tivta i plaže Jaz, kao i rekonstrukcija i proširenje sa dvije na četiri trake dionice puta, dužine 15.5 km, između Podgorice i Danilovgrada.

Ukupna vrijednost Projekta je 52,05 miliona eura, od čega je iznos od 40 miliona eura obezbjeđen kreditnim aranžmanom sa EBRD-om, dok će preostala sredstva biti obezbjeđena iz donacije EBRD-a, u iznosu od 1,015 miliona i učešćem Vlade od 11,03 miliona eura.

Utvrđen Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putevima

Takođe, na današnjoj sjednici je utvrđen Predlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o putevima.

– Izmjenama se stvara pravni osnov za izradu podzakonskog akta kojim će se jasno i precizno utvrditi visina i način naplate naknade za postavljanje natpisa u zoni državnih puteva, u skladu sa Odlukom Ustavnog suda (S. l. CG 31/13), što će omogućiti ostvarivanje prihoda opredijeljenih za razvoj, izgradnju i rekonstrukciju, održavanje i zaštitu državnih puteva. Zakon je dopunjen i odredbom kojom je definisana i brza saobraćajnica kao posebna kategorija državnih puteva. Takođe, dopunjene su i odredbe koje se odnose na naknade za energetsku i telekomunikacionu infrastrukturu, a unaprijeđena je postojeća regulacija vanrednog prevoza, objašneno je iz Vlade.

Formiranje Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima

Takođe, Vlada se upoznala sa Informacijom o unutrašnjoj reorganizaciji Ministarstva ekonomije i formiranju Direktorata za investicije, razvoj malih i srednjih preduzeća i upravljanje EU fondovima.

– Ministarstvo ekonomije je, radi podrške razvoju malih i srednjih preduzeća i preduzetništva, a imajući u vidu da je sprovođenje pojedinačnih programa podsticanja u nadležnosti više direktorata, predložilo osnivanje novog Direktorata, čije bi aktivnosti predstavljale sinergiju pojedinačnih aktivnosti usmjerenih na jačanje privrede. Osnivanjem Direktorata koji bi predstavljao jedinstveni „one stop shop“ za mala i srednja preduzeća i preduzetnike, omogućava se privrednim subjektima da na jednom mjestu dobiju informacije i inpute o svim programima podsticanja razvoja biznisa, mogućnostima za unapređenje poslovanja i povezivanje sa drugim resornim institucijama na državnom i lokalnom nivou, kao i informaciju o mogućnostima povezivanja sa drugim privrednim subjektima iz istih ili sličnih djelatnosti. Vlada je iskazala snažnu podršku inicijativi Ministarstva ekonomije i donijela zaključke neophodne za formiranje novog Direktorata, dodaju u saopštenju.

Stvarajući uslove za kvalitetnu implementaciju novog Zakona o planiranju prostora i izgradnji objekata, Vlada je donijela Uredbu o sadržaju i načinu vođenja dokumentacione osnove i informacionog sistema i indikatorima za praćenje sprovođenja planskih dokumenata.

U diskusiji je naglašeno da se novim rješenjima stvaraju uslovi za unapređenje kvaliteta i skraćenje rokova donošenja planskih dokumenata i obezbijeđuje efikasnost postupanja i propisanih procedura.

Uvođenjem informacionog sistema, vođenjem sveobuhvatne dokumentacione osnove i indikatora o prostoru i povećanjem efikasnosti institucija stvaraju se preduslovi za priliv novih investicija i efikasnost poslovanja, u smislu skraćenja rokova i broja procedura u vezi dokumentacije iz te oblasti, što će uticati na smanjenje troškova za privredu i građane, kao i podizanje kvaliteta u radu javnih službi.

Zeleno svijetlo za zaduženje Komunalnog Lim kod Erste banke

Vlada je prihvatila Informaciju o kreditnom zaduženju D.O.O. „Komunalno-Lim“ Bijelo Polje u iznosu od 1.000.000,00 eura, kod Erste banke AD Podgorica.

– Ova finansijska sredstva će biti utrošena za refinansiranje kredita kod Atlas banke, čime će se omogućiti redovno izvršavanje tekućih obaveza preduzeća. Vlada je dala saglasnost na kreditni aranžman, imajući u vidu da „Komunalno-Lim“ ispunjava uslove iz člana 64 Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kojim je definisano da otplata glavnice i kamate, plaćanja po osnovu ugovora o lizingu, otplata obaveza iz prethodnog perioda i svih drugih obaveza koje imaju karakter duga ne smije preći 10 odsto realizovanih tekućih prihoda, u godini koja prethodi godini zaduživanja, zaključeno je u saopštenju nakon sjednice Vlade.

U skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, Vlada je dala saglasnost Ministarstvu saobraćaja i pomorstva za izvođenje pripremnih radova za izgradnju II faze obilaznice Rožaje.

Izvor: AntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve