Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Vlada dala saglasnost za pripremne radove za građenje sistema za vodosnabdijevanje autoputa

“U skladu sa Prilogom 4 Ugovora o projektovanju i izgradnji autoputa Bar – Boljare, dionica Smokovac –Mateševo, koji je potpisan 10. maja 2019. godine, radove na izgradnji sistema za vodosnabdijevanje izvodi China Road and Bridge Corporation”, saopšteno je iz Vlade

U skladu sa Zakonom o planiranju prostora i izgradnji objekata, Vlada je na današnjoj sjednici dala saglasnost za izvođenje pripremnih radova za građenje složenog inženjerskog objekta – sistem za vodosnabdijevanje autoputa Bar – Boljare, dionica Smokovac – Mateševo.

foto: Vlada Crne Gore

“U skladu sa Prilogom 4 Ugovora o projektovanju i izgradnji autoputa Bar – Boljare, dionica Smokovac –Mateševo, koji je potpisan 10. maja 2019. godine, radove na izgradnji sistema za vodosnabdijevanje izvodi China Road and Bridge Corporation”, saopšteno je iz Vlade.

Donijet je Akcioni plan za implementaciju Strategije odbrane Crne Gore 2019-2022.

“Ovim dokumentom su utvrđeni strateški i operativni ciljevi koji predstavljaju kombinaciju odbrambenih interesa i odgovora na izazove, rizike i prijetnje, a čija implementacija kroz definisane mjere i aktivnosti predstavlja prioritet u implementaciji Strategije”, saopšteno je iz Vlade.

U sklopu implementacije pravne tekovine EU iz oblasti energetike, Vlada je donijela Uredbu o uslovima za priključenje proizvođača električne energije na prenosnu i distributivnu mrežu.

“Uredbom se uspostavlja pravni okvir za priključenje proizvođača na prenosnu i distributivnu mrežu, sa propisanim tehničkim pravilima i standardima koji se primjenjuju u Evropskoj uniji, u cilju obezbjeđenja sigurnosti rada elektroenergetskih sistema, kao i ravnopravnih tržišnih uslova”, ističe se u saopštenju.

Vlada je donijela Odluku o dugoročnom energetskom bilansu Crne Gore za period od 2020 do 2022. godine, koji obuhvata: Bilans električne energije, Bilans uglja i Bilans nafte, naftnih derivata i biogoriva, kao i mjere za njegovu realizaciju.

Usvojen je i Izvještaj o realizaciji Pravaca razvoja Crne Gore 2018 – 2021. godine u 2018. godini.

“Pravci razvoja predstavljaju krovni razvojni implementacioni dokument kojim je utvrđen starteški cilj razvoja Crne Gore – povećanje kvaliteta života građana. Izvještaj sadrži prikaz realizacije mjera i projekata, kao i njihov uticaj na ostvarivanje utrvrđenih ciljeva, u okviru svake politike pojedinačno. Pored toga, ovim dokumentom su obuhvaćene i ukupne investicije, po izvorima finansiranja, koje, uz kvartalno ažuriranje, predstavljaju dobru osnovu za kreiranje i vođenje razvojne i ekonomske politike”, navodi se u saopštenju.

Usvojena je Analiza stanja elektronskih usluga sa predlogom mjera za njihovo unapređenje. Analizom su prepoznate i ključne barijere, ali i predlog mjera za njihovo prevazilaženje.

“Mapiranje poslovnih procesa u institucijama, prepoznavanje softverskih alata i tehnologija koje su na raspolaganju, te kreiranje internih procedura koje će omogućiti efikasno praćenje i obradu svih zahtjeva u elektronskom obliku, prije svega na portalu e-uprave na kojem funkcioniše najveći broj usluga, samo su neke od mjera koje su uzete u obzir u vezi procesa digitalizacije u oblasti pružanja usluga”, ističe se u saopštenju.

Vlada je usvojila Informaciju o kreditnom aranžmanu između Evropske investicone banke i Investicono razvojnog fonda Crne Gore AD za finansiranje malih i srednjih preduzeća i prioritetnih projekata IV-B i dala saglasnost na Ugovor o finansiranju.

“U raspravi je navedeno da saradnja između Evropske investicone banke i Investicono razvojnog fonda traje od 2012. godine, dok vrijednost svih do sada realizovanih Ugovora iznosi 220 miliona eura”, saopšteno je iz Vlade.

Zbog ekspanzije kreditne aktivnosti Fonda i dinamičnog razvoja crnogorske privrede, IRF i EIB su 2018. godine potpisali četvrti finansijski okvir koji uključuje dva kreditna aranžamana – Ugovora, ukupne vrijednosti 150 miliona eura.

Prvi kreditni aranžman u iznosu od 100 miliona eura je realizovan, a na današnjoj sjednici Vlada je dala saglasnost na drugi Ugovor, čija je vrijednosti 50 miliona eura.

“Ugovorom je, između ostalog, definisano da će minimum 70 odsto sredstava biti namijenjeno mikro, malim i srednjim preduzećima kao okosnici razvoja ekonomije, dok će maksimum do 30 odsto sredstava biti namijenjeno za srednje kapitalizovana preduzeća i infrastrukturne projekte”, saopšteno je iz Vlade.

Vlada je usvojila Informaciju o projektu “Unapređenje efikasnosti pravosuđa” sa prijedlogom Aneksa sporazuma između Vlade Crne Gore i Ujedinjenih nacija za razvoj.

“Informacioni sistem pravosuđa prepoznat je kao sistem od posebnog značaja za crnogorsko društvo i napredak Crne Gore na njenom putu integracije u EU”, saopšteno je iz Vlade.

Strategija reforme pravosuđa u Crnoj Gori za period 2014-2018. godine i Akcioni plan za poglavlje 23 definišu brojne mjere koje imaju za cilj jačanje pravosuđa i vladavine prava, uključujući obavezu da se poboljša informacioni sistem pravosuđa kako bi mogao obezbjediti kvalitetne statističke podatke u pravosuđu, te da se vode evidencije propisane zakonom.

“Ukupan budžet odobren od donatora za ovaj projekat je 790.000 eura, dok je nedostajuća sredstva za projekat u iznosu od 535.600 eura Vlada kofinansirala kroz ugovor sa UNDP-om, shodno potpisanom Sporazumu”, ističe se u saopštenju.

Takođe, Vlada je dala i saglasnost za izvođenje pripremnih radova za građenje složenog inženjerskog objekta – rekonstrukcija regionalnog puta R-23 Cerovo – Spuž, dionica Spuž – Rogami.

“Projektom je obuhvaćena rekonstrukcija puta u dužini od oko 5km, a Odlukom o izboru najpovoljnije ponude za izvođača radova izabrana je kompanija „Bemax” d.o.o. Podgorica”, zaključuje se u saopštenju.

IzvorCdm

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve