Vlada: Biće definisane procedure za sticanje državljanstva na osnovu investicija.

Vlada radi na stvaranju normativnih pretpostavki za pokretanje programa sticanja državljanstva na osnovu investicije.

“Kada se budu stekle pretpostavke, program će biti uvršten na dnevni red sjednice Vlade”, rekli su agenciji Mina biznis iz Vladine Službe za odnose sa javnošću.

Oni su dodali i da će biti definisane procedure za sticanje državljanstva na osnovu investicija.

Vlada je krajem jula usvojila informaciju o programu sticanja crnogorskog ekonomskog državljanstva i naložila institucijama da stvore pretpostavke kako bi njegova primjena mogla početi od 1. oktobra.

Zainteresovani će imati opciju da ulože 250 hiljada eura u neki od razvojnih projekata koji je prethodno odobrila Vlada u nerazvijenom području Crne Gore ili 450 hiljada eura u neki od razvojnih projekata u razvijenom području. Uz to će im biti naplaćena naknada do 100 hiljada eura po zahtjevu.

Naknadu do 100 hiljada eura po zahtjevu Vlada će naplaćivati, kako je saopšteno, i novac usmjeravati u poseban fond za razvoj nerazvijenih područja.

Ekonomske pasoše, kako je odlučila Vlada, moći će da dobije najviše dvije hiljade najreferentnijih aplikanata iz zemalja koje ne pripadaju Evropskoj uniji (EU) tokom ograničenog perioda od tri godine.

Ekonomsko državljanstvo prva je uvela 1984. godine država od dva ostrva u Karibima, Sveti Kristofer i Nevis, a takve pasoše daju i Kipar, Malta, Grčka, Austrija, Velika Britanija, Portugalija, Španija, Švajcarska, Bugarska, Mađarska, Sjedinjene Američke Države (SAD), Australija, Singapur, Novi Zeland i neke druge zemlje.

izvor rtcg.me

Komentari

avatar