Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Višemilionski gubici zbog zastoja avio saobraćaja

Aerodromi Crne Gore zbog pandemije izazvane virusom korona imaju višemilionske gubitke. Broj putnika na oba aerodroma je drastično smanjen. Posljedice osjeća i turistička privreda

Poluprazne piste i aerodromska zdanja, već mjesecima mogu se vidjeti i širom Evrope i svijeta. Gubici su milionske vrijednosti.

– Imamo na današnji dan preko dva miliona putnika manje, obim saobraćaja je 64 odsto u odnosu na prošlu godinu, a prihod je niži skoro 25 miliona”, ističe direktor Aerodroma Crne Gore Danilo Orlandić.

Avio saobraćaj je značajno redukovan ali ne i obustavljen, ipak, u avionima koji poslednjih mjeseci i dana prevoze putnike, više je praznih nego zauzetih sjedišta.

– Otprilike na oba aerodroma imamo oko 1000 putnika dnevno, i to je negdje neki prosjek, saopštio je Orlandić.

Zastoj međunarodnog avio saobraćaja i epidemiološka ograničenja negativno su uticali na poslovanje turističke privrede.

– Nama gro posla čine avio aranžmani i tiketing, tako da se tu jedan kolaps dogodio i ne znamo šta će u budućnosti biti, navodi Milija Bojić iz turističke agencije “Grand”.

– Apsolutno da i naš esnaf ugostiteljstva osjeća neprisustvo avio kompanija, napominje menadžer podgoričkog restorana “Porto” Nikola Buzdovan.

– Do potpunog uspostavljanja avio saobraćaja, koji ćemo vidjeti kako će uopšte izgledati, ne možemo računati na neki značajniji priliv turista, kaže Nemanja Nikolić, direktor hotela “Hilton” Podgorica.

U ovom trenutku rijetke su rentabilne avio konekcije.

– Bez obzira na tu činjenicu primjetan je broj turista sa destinacija, sa kojima je uspostavljena avio linija, kaže direktorica Turističke organizacije Podgorica Irena Rogošić.

U našu državu je, do kovid krize, avionom dolazilo 54 odsto gostiju. Sada tempo diktira epidemiološka situacija.

– Mogu reći da nam je linija sa Beogradom dosta solidna i svakako linija prema Istanbulu, praktično svaki let je pun, saopštio je Orlandić.

Nedavno je najavljeno uspostavljanje avio saobraćaja sa Ukrajinom, a očekuje se i povratak niskobudžetnih avio kompanija u Crnu Goru.

– Imamo neke najave početkom, odnosno pred Novu Godinu, i početkom naredne godine. Ja ipak mislim da to neće biti u tom vremenskom periodu, ali kraj februara, početak marta, siguran sam, ističe Orlandić.

U toku su intenzivni pregovori za dovodjenje turista iz regiona i udaljenih tržišta u Crnu Goru tokom zimske sezone. Avio kompanijama biće ponuđeni povoljni aranžmani.

Nacionalni prevoznik Montenegro Airlines i ove zime, ako bude uslova, spajaće Crnu Goru sa svim državama Evropske unije.

Do tada, predstavnici turističke privrede poručuju da imaju istu želju.

– Svi čekamo da ispratimo ovu godinu, i nadamo se boljoj sljedećoj, poručuje ugostitelj Marko Ivančević iz “Panettino Gourmet”.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve