Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Više od 20.000 stranaca na radu u Crnoj Gori i naredne godine

Vlada je usvojila Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, a taj broj će i naredne godine biti isti kao ove-20.454 dozvole

Vlada je usvojila Prijedlog odluke o utvrđivanju godišnjeg broja dozvola za privremeni boravak i rad stranaca, a taj broj će i naredne godine biti isti kao ove-20.454 dozvole.

Ilustracija

“Odlučili smo se da predložimo isti broj radnih dozvola koji je bio predviđen za ovu godinu, a to je 20.454 dozvole”, kazao je nakon sjednice Vlade ministar rada i socijalnog staranja Kemal Purišić.

Kako je dodao, od tog broja 5.000 dozvola nalazi se u rezervi kod Ministarstva rada i socijalnog staranja koje ih može dodatno rasporediti za pojedine namjene u skladu sa potrebama tržišta rada.

“Za zapošljavanje stranaca utvrđene su 11.824 dozvole, a za sezonsko zapošljavanje stranaca 3.630”, istakao je Purišić.

Dozvola najviše osam mjeseci

Podsjećamo, sezonsko zapošljavanje stranca, kako je propisano Zakonom o strancima, podrazumijeva radni odnos na određeno vrijeme radi obavljanja sezonskih poslova u djelatnostima sezonskog karaktera.

Dozvola za privremeni boravak i rad radi sezonskog zapošljavanja izdaje se sa rokom važenja do šest mjeseci u vremenskom periodu od jedne godine.

Izuzetno, ako obavljanje sezonskih poslova to zahtijeva, dozvola se može produžiti, za još dva mjeseca kod istog ili drugog poslodavca, pri čemu rok važenja dozvole ne može biti duži od osam mjeseci u vremenskom periodu od jedne godine.

Za dozvolu za rad stranac plaća 60 eura

Zakonom o administrativnim taksama propisana je administrativna taksa za izdavanje dozvole za privremeni boravak i rad u iznosu od 60 eura, za produženje dozvole za privremeni boravak i rad administrativna taksa u iznosu od 30 eura, dok je Pravilnikom o obrascima, bližim uslovima i načinu izdavanja dozvole za privremeni boravak i rad propisana uplata naknade troškova za izradu obrasca dozvole u iznosu od pet eura.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve