Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Više od 100 carinika steklo znanje kroz obuku sa njemačkim kolegama

Održana je konferencija kojoj su prisustvovali akteri Twinning Light projekta ''Podrška Upravi prihoda i carina za obezbjeđivanje efikasne i efektivne carinske kontrole na granicama''

U proteklih šest mjeseci, više od 100 crnogorskih carinika steklo je dragocjeno znanje i iskustvo kroz praktičnu obuku sa svojim njemačkim kolegama. Time će crnogorska administracija biti učinkovitija, a granice zemlje sigurnije, ali i značajno doprinijeti procesu integracija u EU, kazao je Yngve Engstroem, šef Odsjeka za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori na konferenciji održanoj danas u Evropskoj kući u Podgorici.

Nakon šest mjeseci, u Evropskoj kući u Podgorici održana je konferencija kojoj su prisustvovali akteri Twinning Light projekta „Podrška Upravi prihoda i carina za obezbjeđivanje efikasne i efektivne carinske kontrole na granicama“, koji finansira EU.

Twinning light projekat je, kako je saopšteno iz UPC, pokrenut kako bi se podržala nastojanja Crne Gore za pristupanje EU, jačanjem carinskog nadzora i jačanjem kapaciteta Uprave prihoda i carina da spriječi ilegalnu trgovinu.

Projekat je, dodaju, realizovala njemačka Centralna carinska uprava zajedno sa Upravom prihoda i carina Crne Gore, zemlje korisnice.

Direktor Uprave prihoda i carina Crne Gore, Vladimir Bulajić istakao je značaj projekta i zahvalio na podršci međunarodnim partnerima.

„Uz podršku njemačke Uprave carina, uspješno smo okončali projekat, vrijedan 100.000 eura. Obezbijeđene su specijalističke i ekspertske obuke za oko 110 carinskih službenika i omogućeno da efikasnije štitimo naše granice. Uprava prihoda i carina je krvotok javnih finansija i jedan od najvažnijih organa državne uprave. Predstavlja jedan od glavnih stubova na kojima počivaju osnovni interesi i potrebe društva, kroz naplatu javnih prihoda, olakšavanje trgovine, kao i očuvanje bezbjednosti granica i carinskog područja”, naglasio je g. Bulajić na skupu u Evropskoj kući u Podgorici na kojem su svi akteri ovog projekta, koji finansira EU.

Bulajić je poručio da menadžment UPC radi na tome da u narednom periodu ima “vidljive i mjerljive rezultate u svim segmentima rada Uprave na nacionalnom nivou, kao i međunarodnom”.

“Saradnja sa srodnim službama iz drugih zemalja predstavlja, ne samo primjer otvorenosti i spremnosti za usvajanje novih znanja i razmjenu iskustava, nego i partnerskog odnosa koji ova Uprava njeguje u radu. Posebno nam je značila konstruktivna saradnja u realizaciji projekta sa partnerskom njemačkom carinskom službom, kao i podrška Delegacije EU u Crnog Gori, GIZ-a, kao i državnih organa koji su doprinijeli uspješnom okončanju projekta, realizovanog u okviru programa IPA 2018”, istakao je direktor UPC.

Dr Ulrike Berg-Haas, njemačka šefica projekta zajedno sa Manfredom Hofmanom, vođom komponente, izrazila je zadovoljstvo realizacijom projekta.

„Zadovoljni smo u kontekstu Tvinning light projekta koji finansira EU, što smo postavili profesionalnu osnovu za dalji razvoj ka cilju projekta – osnaživanju Uprave prihoda i carina Crne Gore. Zahvaljujemo se svima koji su uključeni, kako crnogorskim tako i njemačkim kolegama, na zalaganju i kolegijalnoj saradnji”, kazala je ona.

Marija Nenezić Antelj, projekt menadžerka u ime Uprave prihoda i carina Crne Gore, naglasila je značaj ekspertskih obuka koje su službenicima UPC pružile kolege iz njemačke Uprave carina,

“Prethodnih šest mjeseci realizacije projekta, održano je 11 obuka carinskih službenika u okviru Komponente 1 i tri obuke službenica Odsjeka za obuke i praćenje stručnog usavršavanja u okviru Komponente 2, koje su pokazale sve prednosti izbora Uprave carina Njemačke za partnera u realizaciji projekta. Zadovoljstvo menadžment tima Uprave, kao i oko 110 službenika različitih organizacionih jedinica, koji su imali priliku da uče od sjajnih eksperata iz Njemačke je izuzetno značajno. Svaka obuka je i bila prilika da naučimo nešto novo i da u narednom periodu carinski službenici, koji su prošli obuke, prenesu stečena znanja i vještine na svoje kolege i unaprijede rad carinske službe Crne Gore”, navela je Nenezić Antelj.

G. Rojter, šef međunarodnog odjeljenja njemačke Centralne carinske uprave, dodao je da u svijetlu međunarodne saradnje sa zemljama kao što je Crna Gora spoljne granice Evropske unije postaju “mnogo sigurnije”.

“Svaki korak koji vodi u ovom pravcu je od velike vrijednosti za Njemačku, EU i njene buduće kandidate”, naglasio je.

Iz Uprave prihoda i carina ističu da su ciljevi Twinning projekta bili promocija i unapređenje aktivnosti Vlade na obezbjeđenju spoljnih granica Crne Gore, kao i podrška važnim mjerama za olakšavanje prekogranične trgovine i jačanje kapaciteta Uprave.

“Uprava prihoda i carina Crne Gore posebno je usmjerena na borbu protiv krijumčarenja robe i putnika, sa fokusom na zaštitu finansijskih i bezbjednosnih interesa Crne Gore i njenih građana, kao i interesa EU u budućnosti”, poručuju iz tog tijela.

Iz UPC navode da je Održano ukupno 16 obuka i radionica na terenu u Crnoj Gori.

“Iskusni njemački carinici su razmijenili svoja teorijska i praktična iskustva sa svojim kolegama na raznim granicama Crne Gore, u vezi sa uvozom i izvozom robe u cilju jačanja kapaciteta Uprave. Na aerodromu, u luci, na putnim granicama i na željezničkim prelazima, crnogorski zvaničnici su upoznati sa metodama kontrole koje se koriste u Njemačkoj i EU”, pojasnili su iz UPC.

Yngve Engstroem, šef Odsjeka za saradnju u Delegaciji EU u Crnoj Gori rekao je da u prethodnih pola godine je obučeno više od 100 crnogorskih carinika

„U proteklih šest mjeseci, više od 100 crnogorskih carinika steklo je dragocjeno znanje i iskustvo kroz praktičnu obuku sa svojim njemačkim kolegama. Time će crnogorska administracija biti učinkovitija, a granice zemlje sigurnije, ali i značajno doprinijeti procesu integracija u EU”, istakao je Engstroem.

Konferenciji je prisustvovao i Peter Felten – ambasador Njemačke u Crnoj Gori.

Iz UPC dodaju da analiza rizika, pretraga vozila i osnova naknadnih metoda ispitivanja i istraživanja bili su isto toliko u fokusu obuke kao i teorijska nastava i razumijevanje, koje bi se u budućnosti mogle koristiti kao multiplikatorska obuka i dalje obrazovanje.

Takođe, pojašnjavaju, crnogorskim kolegama je predstavljeno integrisano upravljanje granicom i šengenski propisi.

“Mnogi materijali za upotrebu u obuci i daljem obrazovanju su zajednički razvijeni i koncipirani.Pored aktivnosti na licu mjesta, u martu 2023. godine grupa crnogorskih službenika dobila je priliku da učestvuje u studijskoj posjeti Njemačkoj. U blizini Berlina, njemačka carina je dala uvid u lokalne kontrolne jedinice i kontrolno područje novog aerodroma Berlin-Šonefeld”, ističu iz UPC:

Učesnici su posjetili i jedan od 22 carinska centra za obuku u Njemačkoj gdje stotine carinskih službenika prolaze osnovnu i naprednu obuku, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve