Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

VIDEO Davidović: Očekujemo prihode od turizma veće od milijardu eura

Državni sekretar u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Damir Davidović smatra da je ove godine ljetnja turistička sezona bila prekretnica u smislu da po pitanju prihoda očekuje da barijera od milijardu eura, bude oborena.

“Uvjeren sam da podaci kojima raspolaze Ministarstvo održivog razvoja i turizma pokazuju da je sezona koja je za nama izuzetno dobra. Kada govorimo o kolektivnom smještaju, na osnovu statističkih pokazatelja koje imamo, od početka godine bilježimo rast za nekih 13 odsto, kada su u pitanju dolasci”, kaže Davidović.

Prema poslednjim zvaničnim podacima kojima raspolažu, kako navodi, za prvih šest mjeseci ostvareno je 10 odsto više prihoda.

“Jul je bio na istom nivou kao i prošle godine. Podaci kojima raspolažemo za avgust govore o činjenici da imamo na nedjeljnom nivou, u zavisnosti od nedjelje do nedjelje, rast između dva do devet odsto, kada je u pitanju broj turista. Ono što daje razlog za pozitivan odnos i prema postsezoni jeste činjenica da je po najavama hotelijera najveći broj kapaciteta rezervisan i za septembar ali i dobar dio oktobra mjeseca, tako da mislimo da ćemo i u postsezoni nastaviti ovaj trend rasta.”, navodi on.

Posebno, kako kaže,  raduje činjenica da je ove godine na crnogorskom primorju i na sjeveru Crne Gore bilo mnogo više manifestacija u odnosu na prethodne godine.

“Situacija je takva da se nalazimo na dobrom putu i već pravimo planove za narednu turističku sezonu. Analiziramo sve elemente, gledamo koje su to bile prednosti, šta su bili izazovi kojima se trebamo ozbiljnije pozabaviti u narednom periodu. Ono što nas posebno raduje jeste činjenica da ove godine, posebno u kolektivnom smještaju, biljezimo veći broj dolazaka turista iz zemalja EU. U julu mjesecu to je vise od 45 odsto turista koji su boravili u crnogorskim hotelima ili drugim oblicima kolektivnog smještaja, a koji dolaze sa turista Zapadne Evrope. Takođe nas raduje činjenica da se bilježi značajan rast prihoda na sjeveru Crne Gore”, smatra Davidović.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve