Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Veliki potencijal za saradnju privrednika Crne Gore i Rumunije

Rumunsku delegaciju činili su predstavnici IT sektora, tekstilne industrije, proizvođači medicinskog namještaja od nerđajućeg čelika, bezalkoholnih pića, piva, te Privredne komore grada Iašija i tamošnjeg Univerziteta Alexandru Ioan Cuza

Forum crnogorskih i rumunskih privrednika održan je u hotelu „Podgorica”, u okviru Evropske mreže preduzetništva. Organizatori su bili Ambasada Rumunije, Privredna komora Crne Gore, rumunska kompanija Arhipelago i ICT Cortex.

Rumunsku delegaciju činili su predstavnici IT sektora, tekstilne industrije, proizvođači medicinskog namještaja od nerđajućeg čelika, bezalkoholnih pića, piva, te Privredne komore grada Iašija i tamošnjeg Univerziteta Alexandru Ioan Cuza.

Direktorica Sektora za projekte Privredne komore Crne Gore Tanja Radusinović istakla je da je poslovni forum pokazao jasan interes privrednika iz dvije države za umrežavanje i jačanje saradnje. Predstavila je aktivnosti crnogorske krovne poslovne asocijacije i ekonomske pokazatelje države u uslovima pandemije.

“Kriza je pokazala da struktura crnogorske privrede mora biti diversifikovana. Najveći potencijali su u primarnoj poljoprivredi, jer tu postoji veliki neiskorišćeni kapacitet. Usmjeravanje na organsku poljoprivrednu proizvodnju takođe bi moglo doprinijeti unapređenju turističke ponude. Transfer znanja i iskustva koje rumunski poslovni sektor ima u ovoj oblasti mogao bi biti veoma vrijedan za nas”, kazala je Radusinović.

Kriza je takođe jasno ukazala na značaj digitalizacije i potrebu snažnog fokusiranja na digitalnu transformaciju crnogorskog društva.

“Zahvaljujući tome, ICT industrija je najbrže rastuća u našoj zemlji, tokom posljednjih nekoliko godina. Takođe, povećana je potreba za dodatnom dobro obučenom radnom snagom i razvojem inovacija. U skladu s tim, potencijalna saradnja bi se mogla istražiti omogućavanjem bolje povezanosti rumunskog i crnogorskog ICT sektora”, smatra predstavnica Komore.

Prema njenim riječima, rumunsko tržište bi moglo biti važno za crnogorski turizam, a uspostavljanje  direktnih letova iz Rumunije za Crnu Goru tokom sezone moglo bi značajno uticati na broj turista koji dolaze iz ove zemlje.

Posebno je apostrofirala mogućnost saradnje sa institucijama i organizacijama iz Rumunije kroz razvoj i implementaciju projekata koje finansira EU, ističući da partnerstvo u Dunavskom regionalnom programu i Horizontu Evropa može doprinijeti da se razmijene ideje i know-how. Transfer znanja o mogućnostima korišćenja Evropskih strukturnih fondova takođe bi bio od koristi za Crnu Goru i njenu privredu.

Ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović naglasila je važnost razmjene znanja i iskustava sa Rumunijom koja je jedno od IT tržišta sa najvećim rastom.

“Ministarstvo će se posvetiti unapređenju ambijenta za naučnotehnološki razvoj Crne Gore i istraživanja u ovoj oblasti. Prepoznajemo važnost inovacija za ekonomski razvoj, a digitalna transformacija je prepoznata kao jedan od ključnih prioriteta u našim strategijama”, rekla je ministarka, dodajući da ove oblasti otvaraju širok prostor za saradnju te da Ministarstvo vjeruje da razmjena znanja može doprinijeti realizaciji ovih procesa.

Ambasador Rumunije Viorel Ardeleanu smatra da poslovni forum pokazuje zainteresovanost rumunskih privrednika da nađu partnere kako bi realizovali konkretne poslove u Crnoj Gori. Prema njegovim riječima, Crna Gora je vodeći kadnidat za članstvo u EU i Rumunija podržava njene namjere da što prije postane dio evropske porodice.

“Želimo da politički, tehnički i razmjenom iskustava podržimo evropski put Crne Gore, intenziviramo saradnju između kompanija, uspostavljajmo i unapređujemo veze sa lokalnim upravama, naučnom i inovativnom zajednicom. U tome nam pomaže Privredna komora Crne Gore kao jedan od glavnih partnera Ambasade”, kazao je Ardeleanu.

On smatra da prostor za saradnju privrednika postoji u turizmu, agraru, izgradnji infrastrukture i ICT sektoru, ali i među naučnim zajednicama dvije države.

Tokom foruma, Marius Alexa, direktor kompanije Arhipelago i koordinator Rumunske ekonomske misije, predstavio je njihove aktivnosti na povezivanju poslovnih zajednica.

Patricia Radut, ministarka-savjetnica u Ambasadi Rumunije, predstavila je ekonomske i investicione potencijale te zemlje, izrazivši očekivanje da će njihovi investitori uskoro biti više zastupljeni u Crnoj Gori.

“Crna Gora ima povoljnu klimu za biznis i investiranje, pre svega u izgradnji infrastrukture, građevinarstvu, IT, energetici i drugim oblastima”, rekla je Alexa.

Nina Perunović iz kancelarije menadžera Glavnog grada, predstavila je investicione potencijale Podgorice, sa fokusom na povoljnosti koje nude biznis zone.

Paul Butnariu, predsjednik Privredne komore Iašija, predstavio je taj drugi po veličini grad u Rumuniji i njegove aspiracije da bude ekološki osviješćen smart city, prepoznat po povoljnom biznis ambijentu.

Sanja Gardašević, predsjednica Odbora direktora ICT Cortexa, predstavila je ovaj klaster koji okuplja 32 kompanije i 600 profesionalaca, koji je između ostalog usmjeren na edukovanje zaposlenih, pomoć internacionalizaciji poslovanja i izvozu proizvoda, digitalnoj transforamaciji države i privatnog sektora.

Bogdan Stanache, INNES Romania govorio je o tome kako spajanje rumunskog i crnogorskog biznis ekosistema može doprinijeti razvoju IT sektora i inovacijama.

Prof. Andrei Stefan Nestian predstavio je Univerzitet Alexandru Ioan Ciza u Iaši.

Poslovni forum je završen bilateralnim razgovorima privrednika o mogućnostima uspostavljanja saradnje na konkretnim poslovima.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve