Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Veće plate za zaposlene u upravi i pravosuđu

Potpisivanju ugovora, kako se navodi u saopštenju, prethodilo je niz sastanaka tokom kojih su zajednički sagledavane mogućnosti unaprjeđenja položaja ovog dijela javnog sektora, u kontekstu trenutne socioekonomske situacije, visine inflacije, kao i činjenice da su zaposleni u upravi i pravosuđu imali niske zarade

Ministar finansija (MF) Aleksandar Damjanović, u ime Vlade Crne Gore, potpisao je danas sa predsjednikom Sindikata Uprave i pravosuđa Nenadom Rakočevićem, Granski kolektivni ugovor (GKU) za oblast uprave i pravosuđa, saopšteno je iz tog resora.

Potpisivanju ugovora, kako se navodi u saopštenju, prethodilo je niz sastanaka tokom kojih su zajednički sagledavane mogućnosti unaprjeđenja položaja ovog dijela javnog sektora, u kontekstu trenutne socioekonomske situacije, visine inflacije, kao i činjenice da su zaposleni u upravi i pravosuđu imali niske zarade.

“Dogovor je postignut sa ciljem postizanja balansa u odnosu na ostale GKU”, konstatovano je u toku sastanka.

Novim ugovorom, kako se navodi, regulisani su koeficijenti za zarade za sve zaposlene iz nekadašnje grupe poslova D (ekspertsko-rukovodni, ekspertski i izvršni kadar) i istovremeno je izvršeno uvećanje za oko 25 odsto, kao i ujednačavanje zarada u organima uprave, sudovima, tužilaštvima, za rad na istim ili sličnim poslovima i radnim mjestima koji zahtijevaju isti nivo, odnosno podnivo kvalifikacija.

“U zavisnosti od makroekonomskih parametara i limita potrošnje koji budu utvrđeni tokom tekuće i naredne godine, saglasno Zakonu o budžetu i fiskalnoj odgovornosti, razmotriće se i mogućnost dodatnog uvećanja koeficijenata na zarade od po 10 odsto za 2024. i 2025. godinu”, dodaje se.

Potpisani ugovor, kako se dalje navodi, prvi put predviđa način rješavanja stambenih pitanja državnih službenika i namještenika, dok je procenat za prekovremeni i noćni rad uvećan sa 40 odsto na 50 odsto.

“Takođe, prvi put je data mogućnost da se državnim službenicima zarada uveća po osnovu naučnog zvanja magistra, koji su ovo naučno zvanje stekli do 2017. godine, kao i za doktore nauka. Za zaposlene u sudstvu i tužilaštvu, isplate za pripravnost i dežurstvo obračunavaće se po stvarnom broju ostvarenih sati pripravnosti i dežurstva, umjesto dosadašnjeg procentualnog obračunavanja”, obrazložili su iz resora Damjanovića.

Napominju da je ovo  prvo uvećanje koeficijenata za državne službenike i namještenike od 2016. godine, kada je donijet Zakon o zaradama zaposlenih u javnom sektoru.

“GKU stupa na snagu danom objavljivanja u Službenom listu Crne Gore, stoga će oko 12 hiljada zaposlenih, dugo očekivano uvećanje imati već u februarskoj zaradi, kroz djelimično povećanje, dok će martovska zarada biti uvećana u punom iznosu”, poručuju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve