Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Veća cijena struje ne rješava probleme EPCG, a stvara ih građanima

Istakao je da je hidrooška situacija loša pa su uvozili ogromne količine struje tokom maja, juna, jula…

Povećanjem cijene električne energije ne bi se riješili strateški problemi Elektroprivrede Crne Gore, a povećali bi se problemmi građana, kazao je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović u emisiji “Okvir” na Televiziji Crne Gore (TVCG).

“Trenutne cijene struje na berzama su 400-500 eura po megavat satu, u avgustu je bila i do 800 eura, a građanima prodajemo električnu energju po 50 eura po megavat satu”, istakao je Đukanović.

Kazao je da neće povećavati cijenu struje, ali da puno toga zavisi od situacije na berzama.

“Povećanjem cijene od 10 do 15 odsto dobili bi sredstva koja ne mogu da riješe strateške probleme, a pravili bi veliki problem građanima. Vjerovatno bi uticalo i na lošiju naplatu”, naglasio je Đukanović.

On je rekao da zakonska rješenja prave probleme.

“Koristim ovu priliku da pozovem poslanike i Vladu da poprave zakone, da ne bi neko, konkretno CEDIS, morao da poveća cijene mrežne usluge zbog poštovanja zakona”, rekao je Đukanovć.

Suština energetske krize, kako je naveo, je da treba praviti nove izvore električne enrgije.

“Crna Gora ima izvanredan energetski potencijal. Nažalost, u posljednjih 40 godina EPCG nije sagradila nijedan značajniji izvor električne enrgoije”, podvukao je Đukanović.

Istakao je da je hidrooška situacija loša pa su uvozili ogromne količine struje tokom maja, juna, jula…

Čađenović: Izmijeniti Zakon o energetici

Izvršni direktor CEDIS Vladimir Čađenović, pojašnjavajući zašto je ta kompanija zahtjevom tražila u prosjeku oko 112 miliona eura po godini, što je za oko 36 odsto, odnosno 30 miliona eura više u odnosu na odobreni prihod za ovu godinu, kazao da je istekao trogodišnji period za koji je utvrđena cijena električne energije i 1. januara počinje novi.

“Riješićemo sitiaciju ako izmijenimo Zakon o energetici”, poručio je Čađenović.

Kazao je da je CEDIS, za prvih osam mjeseci ove godine, po regulatorno odobrenoj cijeni struje u plusu šest miliona eura.

“Ako bi platili po 116 eura po kilovatu , gubitak bi za ovu godinu bio 15 miliona, možda i više. Do toga ne smije doći, nadam se da će Vlada reagovati i spriječiti dalje urušavanje energetskog sistema.”

On ne istakao da se ne smiju odvojeno posmatrati EPCG, CEDIS, CGES…

Stanić: Vođenje čitavog energetskog sistema veoma loše

Funkcioner SDP-a Mirko Stanić kazao je da Crna Gora proizvodi struje koliko joj treba, posebno nakod skidanja sa mreže velikih potrošača kakvi su bili KAP i Željezara.

“U principu, Crna Gora bi trebala da ima dovoljno stuje za njene potrebe, po onim cijenama koje su prihvatjive građanima, na način da energetske kompanije ostvaruju profit”, rekao je Stanić u emisiji “Okvir”.

On je kazao da u SDP-u smatraju da je vođenje čitavog energetskog sistema veoma loše.

“Prodali smo određen broj akumulacija, po značajno nižim cijana od onhi po kojima smo kasnije kupovali električnu energiju. Takođe, bilo je uputa da se kupi struja u prvom ili drugom kvartalu, pa da se čuva, odnosno da se kupi za po 200 eura po megavat satu a ne kasnije po 400 ili 500 eura”, istakao je Stanić.

On je kazao da se pravnom akobatikom pokušava zatvroit problem koji počigledno postoji.

“EPCG daje CEDIS-u fakturu od 1. januara, a oni je ne primaju nego je vraćaju nazad, pa se nadaju da će se promijeniti zakon. To nije dobro, to je na ivici zakonitosti”, poručio je Stanić.

On je nagalsio da su EPCG, CEDIS i CGES za tri godine ostavrile 100 miliona eura profita, a sada samo EPCG je u ovoj godini u minusu 60,9 miliona, a CEDIS, da plaća kako je zakonski fakturisano, 15 miliona eura.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
BobZekovic
15.10.2022-08:40 08:40

Probleme EPCG stvaraju jedino nesposobni, neznaveni i nestručno zlonamjerni MILUTIN ĐUKANOVIĆ, VLADIMIR CAĐENOVIĆ, izvjesni ROVČANIN I snjima instalirana gruša stručnih neprijatelja CRNE GORE I CRNOGORKIH GRAĐANA. POJMA O POJMU NEMAJU I RADE SAMO NA ŠTETU CRNE GORE.