Utorak, 16 Aprila, 2024
Rubrika:

Varhelji: Investicije iz Kine na Balkanu sprovoditi u skladu sa pravilima EU

Na Zapadnom Balkanu, investicioni projekti treba da se sprovode u skladu sa opredijeljenošću partnera da se pridruže EU i usklade sa politikama i pravilima EU, kao što su vladavina prava, javne nabavke, konkurencija, životna sredina, energija i transport, rekao je Varhelji

U zemljama Zapadnog Balkana, investicioni projekti iz Kine, treba da se sprovode u skladu sa opredijeljenošču partnera u regionu da se pridruže EU i usklade sa politikama i pravilima EU, kao što su vladavina prava, javne nabavke, konkurencija, životna sredina, energija i transport, poručio je evropski komesar za proširenje Oliver Varhelji.

Poslanica Evropskog parlamenta Elene Lizi, pitala je Varheljija da li će Evropska komisija razviti jasne smjernice za sprovođenje projekata na Balkanu koje podržava Kina, podsjećajući da Kina nastavlja da finansira auto-puteve i termoelektrane u zemljama poput Crne Gore i Srbije.

“Iako je kineska vlada izjavila da želi da smanji svoje emisije na nulu do 2060. godine, ona nastavlja da finansira autoputeve i termoelektrane na ugalj u zemljama poput Srbije i Crne Gore. Kineske investicije postaju sve atraktivnije za vlade zemalja centralne i istočne Evrope, budući da – za razliku od EU – Kina ne insistira na strukturnim reformama kada pruža finansijsku podršku inicijativama. Da li će Komisija razviti jasne smjernice za sprovođenje projekata koje podržava Kina, uz poštovanje vladavcine prava kao preduslov za isplatu sredstava EU zapadnom Balkanu”, navela je ona u pitanju.

Varhelji je kazao da se EU obavezala da u potpunosti primenjuje bilateralne i multilateralne sporazume i finansijske instrumente i sarađuje sa Kinom da bi slijedila iste principe.

“Međutim, za implementaciju projekata koje podržava Kina u centralnoj i istočnoj Evropi odgovoran je svaki korisnik. Na Zapadnom Balkanu, investicioni projekti treba da se sprovode u skladu sa opredijeljenošću partnera da se pridruže EU i usklade sa politikama i pravilima EU, kao što su vladavina prava, javne nabavke, konkurencija, životna sredina, energija i transport”, naveo je Varelji.

Komisija, dodaje Varhelji, sistematski naglašava njihov značaj, uključujući rješavanje zabrinutosti u vezi sa stranim investicijama, kako bi se osigurala dosljednost sa pripremama za pristupanje EU i poštovanje obaveza prema međunarodnim ugovorima poput Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

“Ekonomski i investicioni plan za Zapadni Balkan i Zelena agenda imaju za cilj da smanje ekonomski jaz između regiona i EU. Dekarbonizacija i klimatska neutralnost jasni su prioriteti, što su podržali čelnici regiona. Oni su sadržani u nacrtu Uredbe o instrumentu pretpristupne pomoći, gdje princip „bez štete“ osigurava da je podrška EU usklađena sa Pariškim sporazumom”, istakao je evropski komesar.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve