Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Spajić: Oslobađamo rezerve zlata prvi put poslije dugo vremena

''Proces prebacivanja zlata će se desiti poslije 11 aprila. Time oslobađamo rezrve zlata prvi put posle dugo vremena. Vratićemo ga u Crnu Goru. Crnogorska državna imovina dobija 75 miliona dodatne bruto vrijednosti'', istakao je Spajić dodajući da je riječ o oko 1,1 tone zlata

Ministar finansija i socijalnog staranja Milojko Spajić saopštio je da će Vlada platiti 30 miliona dolara kredita Credit Suisse koji dolazi na naplatu 11.aprila i time će osloboditi rezerve zlata poslije dugog vremena.

“Proces prebacivanja zlata će se desiti poslije 11 aprila. Time oslobađamo rezrve zlata prvi put posle dugo vremena. Vratićemo ga u Crnu Goru. Crnogorska državna imovina dobija 75 miliona dodatne bruto vrijednosti”, istakao je Spajić dodajući da je riječ o oko 1,1 tone zlata.

U aprilu 2021. godine, kako je naveo, otplaćeno je 50 miliona, a u aprilu će on u potpunosti biti otplaćen.

“Ovo zlato je u Crnu Goru prvi put posle Kralja Nikole i dobijamo mogučnost da pravimo ozbiljne fiskale rezerve koje su dosad bile praktično virtuelne. Ovaj put će one biti držane u Crnoj Gori. To je trend koji je prisutan već četiri, pet godina u drugim zemljama. Mislimo da je u kontekstu geopolitike, sankcija bitno da Crna Gora bude finansijski stabilna. Ovo je prvi korak”, rekao je Spajić.

Državni sekretar u Ministarstvu finansija Janko Odović je kazao da se u kriznim vremenima vrijednost zlata povećava.

“Za čuvanje tog zlata godišnje se trošilo 72 000 dolara”.

Spajić je kazao da u trezoru trenutno ima 350 miliona eura.

Dodao je da će ko god bude na čelu države, finansije za ovu godinu biti stabilne, a naveo je da postoji mogućnost da se godina završi i bez rebalansa budžeta.

Upitan odakle 30 miliona za otplatu kredita, Spajić je kazao da je novac isplaćen iz GRT-a.

Napominje da će nominalni dug pasti ispod 4 milijarde eura.

Upitan da li je lista Berane sad zloupotreba Evrope sad zarad partijskih interesa, Spajić je odgovorio da misli da nije.

,,Osuđujem agresiju Rusije, sankcionisanjem Putina ništa uraditi nećemo”

Spajić je kazao da osuđuje agresiju Rusije na Ukrajinu.

“Svoje evropejstvo ne treba da dokazujem nikome. Ja i Milatović smo bili u zapadnim zemljama i te vrijednosti nosimo u sebi. Aspolutno smo protiv agresije Rusije nad Ukrajinom i osuđujemo takav potez. To će biti prvenstveno loše za Rusiju a onda i za Evropu”.

On je poručio da Crna Gora kao odgovorna država treba da se uskladi sa politikama EU, jer je naš geopolitički cilj ulazak u Uniju.

“Ljudi se raduju sankcijama ovdje kod nas ponekad. Ja sam dijete 90ih, živio u Crnoj Gori pod sankcijama, ja sam bio protiv Slobodana Miloševića, ali on je bio još jače na vlasti posle tih sankcija. Ne mogu da vjerujem da se neko u Crnoj Gori raduje sankcijama a da je proživio devedesete. Mislite da će Putin ikad doći u Crnu Goru? Neće. A da li ću ja glasati, sigurno da hoću. To je politika EU”, naglasio je Spajić.

Mišljenja je da sankcionisanjem Putina ništa uraditi nećemo.

“Mislim da Rusija pravi katastrofalnu grešku”.

Rusija je, kako je dodao, napravila katastrofalne geopolitičke poteze.

“Osuđujemo do kraja jedan takav potez agresije prema suverenoj zemlji. Koja je bila prijateljski nastrojena prema Crnoj Gori, uvijek smo od nje imali samo korist. Harkov koji je sravnjen sa zemljom, sa svog aerodroma doveo je najviše turista u našu zemlju. Mislim da Rusija pravi katastrofalnu grešku. Ali, ponavljam, mislim da sankcije mogu samo učvrstiti Rusiju na njenom putu”, naglasio je on.

Kazao je da su se sankcije dosad Rusiji uvodile bez znanja vlade, te da ih je potpisivao ministar vanjskih poslova.

Kaže da podržava inicijativu MANSA da sankcije moraju biti transparentne.

Spajić je kazao da ne misli da je lista “Berane sad” zloupotreba Evrope sad zarad partijskih interesa.

Kaže da ne bi pričao o broju ministarstava buduće Vlade.

“Niti sam ja mandatar, niti učestvujem u pregovorima. Ako se odluče za povećanje ministarstava moraće da urade tehnički rebalans. Po meni svaki tehnički rebalans je loš za tržušte. ne preporučujem da se uradi rebalans, mislimo da nema potrebe za tim”, istakao je Spajić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve