Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Milatović: Svi koji ne budu implementirali program Evropa sad biće kažnjeni, neće biti selektivnosti

Na konferenciji će se novinarima obratiti ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, u svojstvu predsjednika Koordinacionog tijela, savjetnik premijera Dejan Abazović, u svojstvu zamjenika predsjednika i državni sekretar u Ministarstvu finansija i socijalnog staranja Branko Krvavac, u svojstvu člana Koordinacionog tijela

Koordinaciono tijelo za praćenje programa “Evropa sad” organizovalo je danas prvi sastanak u 8 sati.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović, u svojstvu predsjednika Koordinacionog tijela na konferenciji za medije je kazao da su na sastanku stavili u fokus implementaciju istorijskog programa koji je Vlada kreirala.

Evropa sad kreiran da bude WIN-WIN

“Evropa sad je program koji je normiran da bude win-win i za radnike i za poslodavce. Povećanje neto zarada za radnike, a sa druge strane smanjenje opterećenja za najveći dio poslodavca”, rekao je Milatović.

“Prosječana plata u novembru 2021. bila 530 eura i da će ona biti povećana na oko 670 eura. To je veliko povećanje životnog standarda radnika“, kazao je Milatović.

Napominje da će dio koji se tiče opterećenja poslodavca na troškove rada biti smanjen za nekih 30 eura.

On je podsjetio da Poreska uprava i Uprava prihoda i carina posjeduju sve podatke o zaradama svih zaposlenih u Crnoj Gori, i da su oni vrlo jednostavno uporedivi sa podacima koji će biti isplaćeni u januaru.

“Time apsolutno želimo da pošaljemo poruku da je u fokusu Poreske uprave u narediom periodu implementacija ovog programa, i da će oni koji ne budu implementirali program biti kažnjeni, selektivnosti neće biti”, kaže Milatović.

Na taj način, kako je kazao, žele da pokažu snagu države.

“080 555 555 je broj koji će biti otvoren za sve one koji budu htjeli da prijave anonimno zloupotrebe ovoga programa”, rekao je Milatović.

Kaže da će Uprava za inspekcijske polove biti posvećena svom poslu, da Zakoni važe za sve.

“Dogovorili smo se da ćemo iskoristiti sajt Vlade da odgovorimo na pitanja koja su se često pojavljivala u prethodnom periodu, gdje ćemo dodatno da otklonimo nedoumice i za radnike i poslodave, i to će naredne sedmice biti na sajtu.

Navodi da će MFI i MEK imati službenike koji će biti na raspolaganju da odgovaraju na nedoumice koje imaju poslodavci ili radnici o okviru implementacije programa Evropa sad.

Milatović je ocijenio da je Evropa sad pobjeda u borbi protiv sive ekonomije na tržištu rada.

“Ona je prisutna i u ostalim segmentima ekonomske aktivnosti i u narednom periodu to će biti prioritet Vlade. Važno je reći da Zakoni koji se dodesu moraju biti poštovani od svih”, kazao je Milatović.

Pristiglo oko 30 prijava, kazne za pravna lica do 20 hiljada eura

Pomoćnica direktora Uprave za inspekcijske poslove Ana Vujošević kazala je da trenutno imaju oko 30 prijava.

“Prijave se odnose na to da poslodavci traže od radnika da im nakon isplate plate dio novca vrate. Formiraćemo timove u saradnji sa policijom koji će sve provjeravati”, navela je Vujošević.

Ona je istaklada u svim slučajevima u kojim se utvrde nepravilnosti slijede kazne.

“Za pravno lice od 2.000 do 20.000 eura, za odgovorno lice u pravnom liicu od 200 do 2.000 eura, a za preduzetnike od 500 do 6.000 eura”, ističe Vujošević

Mogućnost zaloupotrebe svedena na minimum

V.D. direktora Uprave prihoda i carina Milena Petričević kazala je da se osjeća kohezija institucija i da je time mogućnost zloupotreba primjene programa svedena na minimum.

“30 inpektora jeste malo, međutim to je pogrešan zaključak. Imate Upravu prihoda i carina sa 1200 zaposlenih. Nije ostavljen veliki prostor da se vrši zloupotreba ovog seta zakona. Onaj ko je upoznat sa sadržinom programa Evropa sad, ako sebi želi dobro nema razloga da ne postupi po programu Evropa sad”, rekla je ona.

Milatović je kazao da ukoliko se ne bude postupalo po Zakonu, državni organi će reagovati.

Milatović je istakao da je Vlada stabilizovala javne finansije, te da u državi neće biti nekih povećanja poreza.

“Ova Vlada je kao nijedna do sada u kratkom roku vratila ekonomiju na nivo oporavka koji niko nije očekivao da može da se desi”, rekao je Milatović.

Nemedicinksi kadar dobio povećanje koje nije zabilježeno do sada

Državni sekretar Branko Krvavac je napomenuo da svako smanjenje poreza i doprinosa utiče i na privatni i na javni sektor te da svako može očekivati povećanje zarada.

Odgovarajući na pritužbe nemedicinskog kadra u bolnicama na rast zarada, Krvavac objašnjava:

“Ja ne vidim razlog tolikog odvajanja zašto zdravstvenim radnicima više, znamo kakva je bila pandemijska godina, i koliko su ponijeli tereta, smatramo da je medicinski kadar zaslužio povećanje koeficijenta. I nemedicinski kadar je dobio veliko povećanje, taj rast nije zabilježen do sada. Radićemo i na povećanju zarada u javnom sektoru, gdje će i posvjeta i zdravstvo biti uključeni i radićemo podešavanja, nešto što je u prethodnom zakonu bilo isključeno mi ćemo sada uključiti”.

On je poručio i da će sektor prosvjete imati rast zarada na nivou između 24 i 26 posto, što je kako je rekao najveći rast u jednoj godini u tom sektoru.

Navodi da što se tiče pozakonskih akata, dva su već objavljena u službenom listu.

“Što se tiče obračuna zarada, on ostaje isti. On se ne mijenja. Sami taj dio tehnički je nešto što je postojalo i ranije”, rekao je Krvavac.

Rast cijena neće “pojesti” povećanje plata

Milatović je kazao da će prosječna plata biti uvećana za više od 20 odsto, a da je rast cijena bio 4,4 odsto.

Ističe da ne zna kako može neko da plasira drugačije teze da će povećanje plata pojesti rast cijena.

“Ne razumijemo svi isto matematiku izgleda”, naveo je Milatović.

Mi ovdje imamo rast plata, kupovne moći stanovništva u prosjeku za nekih 20 do 25 procenata. To znači da će jedan čovjek, koji je do sada u Crnoj Gori primao prosječnu platu 530 eura, imati povećanje na godišnjem nivou od 1.500 eura. 1.500 eura veću kupovnu moć. Da će dvoje ljudi imati povećanje od 3.000 eura, već ove godine. To je matematika iz osnovne škole. Ovo ostalo je plasiranje pogrešnih i malicioznih informacija”, ističe ministar.

Kaže da na rast cijena ne mogu da utiču, te da je to globalna pojava.

“Mi smo na to odgovorili programom Evropa sad”, navodi Milatović.

Konferencija za medije biće prenošena uživo preko YouTube kanala Vlade Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Kokot
14.01.2022-13:37 13:37

Muči picopevcu apostolski.

Lili
14.01.2022-23:02 23:02

Tako apostole ..Samo jako..
Udri…..