Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Uz grantove do uspjeha: Od hobija do biznisa od kojeg živi

Ranko Jovović iz Danilovgrada ostao je bez posla poslije dvadeset godina rada, a onda odlučio da postane sam svoj gazda. Zahvaljujući grantu Evropske unije i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, njegova poslovna ideja jedna je od 94 odabrane kroz projekat "Za tvoj biznis" kojim se u naredne tri godine planira zapošljavanje oko 400 osoba

Ranko Jovović iz Danilovgrada ostao je bez posla poslije dvadeset godina rada, a onda odlučio da postane sam svoj gazda. Zahvaljujući grantu Evropske unije i Zavoda za zapošljavanje Crne Gore, njegova poslovna ideja jedna je od 94 odabrane kroz projekat “Za tvoj biznis” kojim se u naredne tri godine planira zapošljavanje oko 400 osoba.

foto printscreen

Ono što je Radenku Jovoviću iz Danilovgrada do juče praktično bio hobi, sada je posao od koga planira da živi. Na svom imanju on proizvodi domaće sokove zahvaljujuć GrantuEU i Zavoda zazapošljavanje, kroz projekat “Za tvoj biznis”.

“Napravili smo malu mini preradu iz koje ćemo svoje 100 odsto domaće proizvode, organske, bez konzervansa, aditiva, šećera, da ponudimo narodu, pravi proizvod”, kaže Jovović.

Radenko kaže da je nakon dvadeset godina rada kod prvatnika ostao bez posla, ali je zahvaljujući dobroj biznis ideji dobio 7.500 eura granta, kupio nove mašine i dodatno opremio radionicu kojoj je donedavno proizvodio sokove tek za kućne potrebe.

“Od tih para od granta stavio sam i da mi idu porezi i doprinosi, i za knjigovođu,i za tih deset mjeseci da vidim kako će posao krenuti”, kazao je preduzetnik.

Kroz prvi od tri planirana poziva izabrane su 94 biznis ideje na niovu Crne Gore. Najviše zantaskih, a najmanje ideja iz sekotra poljoprivrede.

U Zavodu za zapošljavanje ističu da je cilj projekta otvaranje oko 400 radnih mjesta i unapređenje biznis ambijenta.

“Ovaj projekat će takođe doprinijeti smanjenju sive ekonomije i dodatnom zapošljavanju, a računamo da će u bliskoj budućnosti doći do širenja preduzeća, odnosno da će oni uposliti dodatne članove, ili porodice, ili ljude sa evidencije sa Zavoda za zapošljavanje”, kaže Svetlana Krgović, kordinatorka Programa grantova za samozapošljavanje.

Upravo se takvom scenariju nada i Radenko.

“Ako posao bude napredovao i tržište raslo, onda planiram da se širim i za neko buduće vrijeme, možda će mi trebati radnika koje ćemo da gledamo da angažujemo sa biroa”, navodi on.

On poručuje da primjer ovakvog projekta treba da slijedi i država i omogući slične povoljnosti svim nezapolsenima koji žele da pokrenu svoj biznis.

“Ko ima pravu ideju da može da ga oslobdi država, na 12 ili 24 mjeseca. Da seregistruje, ali da mu država da subvencije na poreze i doprinose jer svi znamoda za bilo koji biznis treba vremena da to krene”, kaže Jovović.

Uskoro slijedi i novi poziv za koji vlada veliko interesovanje, istuču iz Zavoda zazapošljavanje. Ukupna vrijednost projekta je 3,5 miliona eura od čega tri miliona finansira EU.

IzvorRTCG

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve