Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Uvesti sniženu stopu PDV-a u ugostiteljstvu na sedam odsto

Dosadašnja iskustva govore da smanjena stopa PDV-a na usluge smještaja i kod pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranlh pića sa dodatkom šećera i kafe, nije imala negativni uticaj na prihode budžeta, nego je kroz povećani obim dovela do većih prihoda od PDV-a

Turistički poslenici i ugostitelji traže od Vlade da razmotri mogućnost uvođenja snižene stope PDV-a od sedam odsto na sve usluge u ugostiteljstvu.

Na zajedničkoj sjednici Odbora turizma i ugostiteljstva i Grupacije ugostitelja Privredne komore Crne Gore, saopšteno je kako analize pokazuju da se može očekivati rast konkurentnosti i prihoda ukoliko se paralelno sa elektronskom fiskalizacijom uvede ovako snižena stopa PDV-a .

“Na ovaj način bi se uticalo na snažan oporavak, unapređenje poslovanja i konkurentnost crnogorskog turizma, povećanje investicija, rast zapošljavanja i smanjenje sive ekonomije u sektoru ugostiteljstva, a sve u skladu sa uporednom praksom zemalja Mediterana iz EU”, saopšteno je na sjednici.

Sjednicu na kojoj je razmotrena i analiza poslovanja u turizmu za period januar – septembar 2021. i predlozi epidemioloških mjera za doček Nove godine, vodili su predsjednici Odbora i Grupacije Ranko Jovović i Igor Vujošević, uz podršku sekretarke Sanje Marković, a radu su pored članova učestvovali i načelnik Direkcije za poreski sitem i poresku politiku Ministarstva finansija i socijalnog staranja Jovica Petričević i glavna turistička inspektorka Uprave za inspekcijske poslove Svetlana Šljivančanin.

Stopa PDV-a u ugostiteljstvu kod pripremanja i služenja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih i gaziranih sa dodatkom šećera i kafe, privremeno je snižena na sedam odsto da bi se podržalo poslovanje ugostitelja u vremenu pandemijske krize i primjenjivala se do 31. avgusta 2021. godine, od kada se primjenjuje samo na objekte koji pružaju usluge keteringa.

Predsjednik Grupacije ugostitelja Igor Vujošević naglasio da bi niža stopa PDV-a na usluge iz područja ugostiteljstva, bila u skladu sa direktivama EU.

“Ona bi uslove poslovanja crnogorskog hotelijerstva približila onim u konkurentskim, mediteranskim i drugim evropskim zemljama, gdje se ta stopa u prosjeku kreće od 5 do 10%. Od primjene snižene stope PDV-a za usluge pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka u svim hotelima, realno bi bilo očekivati, povećanje investicija i rast zapošljavanja, što je bilo iskustvo i u drugim zemljama koje su snižavale tu stopu. U tom smislu, možda bi trebalo govoriti ne o sniženim, nego o konkurentnijim cijenama i preusmjeravanju novca u investicije u sektor hotelijerstva”, smatra Vujošević.

Prema njegovim riječima, za dalji razvoj crnogorskog turizma, potrebno je sagledati mogućnost da se stvore uslovi da se i u sektoru ugostiteljstva primjenjuje jedinstvena snižena stopa PDV-a od sedam odsto, koja bi se odnosila na usluge pripremanja hrane i obavljanje usluga prehrane, kao i na bezalkoholna pića i napitke, vino i pivo u ugostiteljskim objektima.

Dosadašnja iskustva govore da smanjena stopa PDV-a na usluge smještaja i kod pripremanja i usluživanja hrane, pića i napitaka, osim alkoholnih pića, gaziranlh pića sa dodatkom šećera i kafe, nije imala negativni uticaj na prihode budžeta, nego je kroz povećani obim dovela do većih prihoda od PDV-a.

Takođe, prednost istovjetnih stopa PDV-a u okviru turističke djelatnosti je jednostavniji i obračun sa manje grešaka, a nadzor koji vrši poreski organ je jednostavniji i efikasniji.

“Upoređujemo se sa Evropom i želimo Evropu sad, pa bi onda i PDV trebalo da bude kao u evropskim odnosno zemljama regiona u kojima turizam ima veliki uticaj na BDP”, smatra Vujošević.

Jovica Petričević, predstavnik Ministarstva finansija, objasnio je da je odluka da se snižena stopa PDV-a vrati na opštu stopu od 21 odsto posljedica dobrih rezultata postignutih u ovom sektoru tokom 2021. godine.

“Riješili smo da vratimo stopu PDV-a zbog uspješne turističke sezone i oporavka privrede. Kriza je tu ali biznis postiže dobre rezultate. Jedan od razloga vraćanja stope PDV-a je i stabilnost budžeta”, kazao je Petričević.

On je ukazao na to da sniženu stopu PDV-a uglavnom nije pratilo smanjenje cijena u ugostiteljskim objektima.

“Snižavanje stope PDV-a na sedam odsto nije nikakvu korist donijelo krajnjem potrošaču”, tvrdi on.

Tomo Knežević, Lipska pećina, podržava zahtjeve kolega da se snizi stopa PDV-a ujedno polemišući sa stavom predstavnika Ministarstva da se turistička privreda oporavila.

“Pričamo i dalje o ranjenom tržištu. Turizam se nije oporavio, već je samo na putu oporavka. Trebaće nam još jedna ovakva godina da bi to bilo tako. I dalje smo u kovid-godini, kada je strah prisutan kod gostiju. Ako pustimo da se PDV vrati na 21 odsto nanijećemo završni udarac turizmu”, smatra Knežević.

On objašnjava da prihodi koji su ostvareni minule sezone uglavnom pokrivaju dugove privrednih subjekata iz izgubljene 2020. godine. Sa tom ocjenom se saglasio predsjednik Odbora Ranko Jovović.

“Ako se izgubi cijela godina u turizmu, neophodno je nadoknaditi te troškove. Teško da može jedna sezona da oporavi turizam od akumuliranih gubitaka iz 2020.”,kaže Jovović.

Ovaj stav apostrofirala je i sekretarka Sanja Marković, navodeći podatke o padu broja zaposlenih u ovom sektoru u odnosu na 2020. i 2019. godinu.

Tripko Krgović, Pippo’s Yacht Supplies, smatra da je stopa PDV-a u ugostiteljstvu od sedam odsto možda niska za duži period, ali da bi njen nagli skok na 21 odsto nanio štetu ugostiteljima.

“Potrebno je da Ministarstvo sagleda dinamiku ovog procesa i da se nađe kompromisno rješenje u vidu odlaganja ili postepenog rasta ove stope “, kazao je Krgović.

Nikola Buzdovan, Ktitor Budva company, apostrofirao je da je sa krizom snižen PDV, ali da kriza još traje.

“Zašto vraćati stopu PDV-a ako je tako snižena doprinijela rekordnom punjenju budžeta”,  pita on.

Nemanja Nikolić, UTIP Crna Gora, smatra da donosioci odluka nijesu u dovoljnoj mjeri razumijeli probleme sa kojima se srijeće turistički sektor.

“Sve sirovine u našem biznisu su trostruko poskupile. Nije vrijeme za novi udar na turističku privredu a ovakav sa trostrukim podizanjem stope PDV-a nas gurate da idemo u zonu propadanja”, smatra Nikolić.

Boris Marđonović, Udruženje hotela Crne Gore, podržao je predlog kolega pivrednika da traže smanjenje pomenute stope.

“Podizati stopu PDV-a pogotovo na smještaj u ovakvoj situaciji je velika greška. Donošenje ovakvih odluka se unaprijed planira za nekoliko godina. Očekivali smo da se budžet puni većim zahvatom iz sive zone”, rekao je Marđonović.

Prema riječima Svetlane Šljivančanin, glavne turističke inspektorke, na terenu je evidentno da se pojedini ugostitelji preregistruju kako bi zadržali nižu stopu PDV-a.

“Napominjem da smo u cilju zaštite javnog zdravlja i života ljudi pojačali intenzitet inspekcijskog nadzora i u kontrolu poštovanja mjera u ugostiteljskim objektima uključili inspektore iz svih inspekcija ne samo turističke. Molimo da vodite računa o poštovanju mjera pošto pečatimo ugostiteljske objekte koji ih krše”, rekla je Šljivančanin.

Sava Rakočević, Brca, smatra da je besmisleno vraćati stopu PDV-a na 21 odsto, kada se ne zna pod kojim uslovima će se poslovati u narednom periodu, jer je zdravstvena kriza i dalje prisutna. Smatra da je potrebno iznaći mjere koje će ravnopravno obuhvatiti cijelu privredu.

“Bilo kakva promjena PDV-a u ovakvoj zdravstvenoj situaciji neće proizvesti dobre efekte”,  poručio je Rakočević.

Miloš Đurišić, Karisma Adriatic, uputio je Odboru Inicijativu za produženje odluke o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti COVID 19 na finansijski sistem i Inicijativu za omogućavanje ostvarivanja jednakih prava, pod jednakim uslovima, u pogledu dobijanja pomoći u vidu subvencionisanja kamata.

“Imajući u vidu da je navedena odluka o privremenim mjerama za ublažavanje negativnih uticaja epidemije zarazne bolesti COVID 19 na finansijski sistem prestala da važi 30. septembra i da krediti korisnika iz sektora turizma na osnovu finansijskih iskaza iz 2020. i 2021. godine mogu biti klasifikovani kao nekvalitetna imovina, što bi predstavljalo dalje probleme za korisnike za eventualne reprograme ili nove kredite kod banaka, predlažemo produženje navedene odluke do 30. juna 2022”,  naveo je on.

Što se tiče druge njihove inicijative, ona je usmjerena na revidiranje mjere za podršku sektoru turizma, i za donošenje novih kojima bi se omogućilo subvencionisanje kamata i iz kredita koji su bili obuhvaćeni moratorijumom, a nisu imali zaključen ugovor o reprogramu ili o reprogramu na pune dvije godine. Time bi se obuhvatio i protekli period za koji je važiomoratorijum, kao i nakon toga, tj. do avgusta 2022.godine.

Tokom sjednice se čuo i stav privrednika da je potrebno intenzivnije kontrolisati izdavaoce privatnog smještaja jer u toj oblasti država nema dovoljnu kontrolu plaćanja PDV-a.

Zaključeno je da će Privredna komora uputiti inicijativu Ministarstva finansija i socijalnog stranja za sastanak sa predstavnicima turističkih privrednika na temu najavljenog povećanja stope PDV-a u ugostiteljstvu. Takođe, navedena inicijativa za sastanak biće upućena i Odboru za ekonomiju, finansije i budžet Skupštine Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve