Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Uvećanje državnog vlasništva u Luci Bar

Kupovina dodatnih akcija, po njihovim riječima,  predstavlja investiciju od vitalnog nacionalnog interesa

Uprava za katastar i državnu imovinu je u ime Vlade Crne Gore danas pokrenula postupak angažovanja brokera koji će u ime Države, posredovati na Montenegroberzi u poslovima otkupa akcijskog kapitala kompanije ,,Luka Bar” AD, koji je označen simbolom LUBA.

Shodno zaključcima Vlade, Država može kupiti najviše 10.459.654 akcija (18,42 odsto) po maksimalnoj cijeni od 0,90  eura po jednoj akciji, čime bi, uz postojeći paket imala dvotrećinsko vlasništvo u ovom društvu i osigurala mogućnost donošenja strateških odluka za dalji razvoj ne samo luke, već i ukupne ekonomije, saopšeno je iz Ministarstva finansija(MF).

“Imajući u vidu potrebu da Luka Bar AD, kao jedna od najprofitabilnijih firmi ovog profila bude prepoznata kao lider u postavljanju novih standarda u kvalitetu, profesionalnosti, pouzdanosti i konkurentnosti u oblasti lučkih usluga, namjera Vlade je da uvećanjem vlasničkog udjela u punoj mjeri valorizuje potencijal kompanije kako bi postala suštinski važno čvorište logističkog sistema u regionu jugoistočne Evrope”, naveli su iz resora.

Kupovina dodatnih akcija, po njihovim riječima,  predstavlja investiciju od vitalnog nacionalnog interesa.

“A očekivanja su da će realizacija kapitalnih infrastukturnih projekata usloviti efikasniju valorizaciju geografskog položaja ove luke, olakšati poslovanje na lučkom području, kao i generisanje samih troškova učiniti ekonomičnijim”, pojasnili su iz Ministarstva.

Podsjećamo, država je trenutno vlasnik ukupno 54 odsto akcijskog kapitala Luke Bar, a za kupovinu dodatnih akcija, shodno Zakonu o javnim nabavkama, biće angažovana relevantna brokerska kuća.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve