Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Usvojene izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje

Vlada je, imajući u vidu ukupan makroekonomski i socijalni kontekst, ocijenila da je optimalno rješenje povećanje minimalne zarade na 222 eura , uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena, sa 4,3 odsto na 2,3 odsto bruto zarade

Skupština je danas usvojila izmjene Zakona o doprinosima za obavezno socijalno osiguranje kao i odluku o formiranju parlamentarnog odbora koji će pratiti aktivnosti investitora na Mamuli i zakupca Kraljičine plaže.

Foto: Skupština Crne Gore

Vlada je, imajući u vidu ukupan makroekonomski i socijalni kontekst, ocijenila da je optimalno rješenje povećanje minimalne zarade na 222 eura , uz istovremeno smanjenje doprinosa za zdravstveno osiguranje na teret poslodavca za dva procentna poena, sa 4,3 odsto na 2,3 odsto bruto zarade.

Tim se učešće minimalne zarade u prosječnoj zaradi u Crnoj Gori poveća na 43 odsto, u odnosu na trenutno učešće od 38 odsto.

U skladu sa ukupnim socio-ekonomskim kontekstom u Crnoj Gori posljednjih godina, Radni tim Vlade radio je na analizi uticaja mogućeg povećanja minimalne zarade, uz istovremeno smanjenje poreskog opterećenja troškova rada, na ekonomski ambijent.

S tim u vezi sagledane su mogućnosti koje bi imale za cilj pronalaženje optimalnog rješenja, na način da se unaprijedi standard zaposlenih sa minimalnom zaradom, a da se istovremeno ne uspori rast zaposlenosti i konkurentnosti privrede.

Nakon sprovedenih analiza, utvrđeno je da samo povećanje minimalne zarade, uz nepromijenjeno poresko opterećenje rada predstavlja neopovoljno rješenje.

Skupština je usvojila i odluku o obrazovanju Odbora za praćenje realizacije odluke o davanju u dugoročni zakup lokaliteta ostrva Lastavica sa tvrđavom Mamula i odluke o prihvatanju aneksa broj 1 ugovora o zakupu hotela Kraljičina plaža.

Formiranje privremenog Odbora je u funkciji jačanja kontrolne i nadzorne uloge Skupštine, koji će kroz razmatranje predmetnih izvještaja biti u mogućnosti da obavlja adekvatan monitoring nad sprovođenjem odluka, odnosno realizacije investicija u dva vrlo važna investiciona projekta.

IzvorantenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve