Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Ustavni sud donio odluku u korist klijenata koji su uzeli kredite u švajcarskim francima

Klijenti, njih blizu 270, pokrenuli su 2013. godine spor pred Osnovnim sudom zbog kredita indeksiranih u švajcarskim francima tražeći da se krediti konvertuju i ugovori proglase ništavim

Klijentima koji su uzeli kredite u francima, a za koje je presuđeno da moraju da plate sudske troškove zbog spora pred Osnovnim sudom, biće stopirana izvršenja sve dok Ustavni sud ne donese konačnu odluku po inicijativi 95 od ukupno 113 klijenata nekadašnje Hipo Alpe Adrija banke, a sadašnje Adiko banke, piše Dan.

Odluku o stopiranju izvršenja po osnovu od luke Višeg suda iz novembra donijelo je jednoglasno vijeće Ustavnog suda.

Odluka je donesena 29. aprila, a sve do tog dana izvršitelji su naplaćivali sudske troškove za advokatsku kancelariju Jovović, Mugoša i Vuković, koji su zastupali HAAB u sporu koji je 2013. godine počeo u Osnovnom sudu.

Klijenti, njih blizu 270, pokrenuli su 2013. godine spor pred Osnovnim sudom zbog kredita indeksiranih u švajcarskim francima tražeći da se krediti konvertuju i ugovori proglase ništavim.

Nakon što sud dvije i po godine nije ništa radio po pitanju tužbe, obratili su se parlamentu koji je 2016. godine usvojio Zakon o konverziji kredita u eure.

Time je, kako je za Dan kazao predstavnik klijenata Dragan Senić, njihov tužbeni zahtjev ispunjen.

Nakon toga 113 klijenata je odustalo od tužbe, dok 154 klijenta nisu.

Osnovni sud je za 113 klijenata donio presudu da moraju da plate sudske troškove, iako je njihov tužbeni zahtjev ispunjen usvajanjem zakona. Sudski troškovi iznose oko mi lion eura. Tu presudu je potvrdio Viši sud u novembru. Tako je klijentima od januara počelo izvršenje po osnovu presude, nakon čega je 95 od 113 klijenata Ustavnom sudu podnijelo žalbu na presudu.

“Ustavni sud je odluku donio 29. aprila, a čak i tog datuma su izvršitelji skidali pare sa računa klijentima. Ovo je privremena mjera, da bi uhvatili vazduha do konačne odluke Ustavnog suda. ne znamo kada će biti donijeta konačna odluka Ustavnog suda. Nadam se da će presuda biti u našu korist. Imamo i nade i vjere da će Ustavni sud ispraviti ovu sramotu, jer smo i opljačkani i prevareni. Ako postoji prava, pravde i zakona, onda presuda treba da bude u našu korist”, poručio je Senić.

On je kazao da se ni Osnovni ni Viši sud nisu bavili suštinom njihovog problema, te da su izvršitelji nekima od klijenata već naplatili cijeli iznos za sudske troškove, što je oko deset hiljada.

“Neki klijenti su i sami platili troškove, jer nisu htjeli da im se negdje vodi da im je račun bio u blokadi, dok su klijentima koji su imali para na računu skidali cijele iznose”, rekao je Senić.

On smatra da su Osnovni i Viši sud trebalo da donesu odluke da su ugovori in deksirani u francima ništavi, kao što su to uradili sudovi u Hrvatskoj.

“Ustavni sud je 2018. godine, kada je odbijao inicijativu HAAB za ocjenu ustavnosti Zakona o konverziji kredita iz franaka u eure, naveo da su ugovori ništavi i da ne proizvode pravno dejstvo. Skupština je zakon donijela jer sudovi nisu radili svoj posao tri godine”, istakao je Senić.

Pred Osnovnim sudom je 270 klijenata vodilo odvojene sporove, tj. jedan spor je vodilo 113 klijenata, a drugi 154. Senić je kazao da je isti sudija donio odluku da 113 klijenata plati sudske troškove, a da od 154 klijenta, 91 ne plati sudske troškove.

“Isti sudija, ista tužba, različita presuda za 113 i 91 klijenta. Presuđuje da mi treba da platimo sudske troškove, a da 91 klijent ne treba da plati sudske troškove. Zbog toga sam i podnio krivičnu prijavu”, rekao je Senić.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve