Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

USSCG: Ambasada Turske da interveniše kako 229 ljudi ne bi ostalo bez posla

U dopisu se traži od Ambasade i da kompaniju pozove na korektnost u ponudi prodajne cijene Toščelika

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) uputila je Ambasadi Turske dopis u vezi sa aktuelnom situacijom u kompaniji Toščelik Nikšić.

USSCG traži od Ambasade da interveniše prema vlasniku kompanije Toščelik, kako bi se nastavila proizvodna djelatnost te da omogući pravo na rad za 229 zaposlenih. U dopisu se traži od Ambasade i da kompaniju pozove na korektnost u ponudi prodajne cijene Toščelika.

“Crna Gora se u zadnje tri decenije nalazi u tranzicionom procesu u okviru kojeg je dominantno mjesto imao proces privatizacije društvene imovine. Nažalost, proces privatizacije u Crnoj Gori nije ni približno ostvario najavljena očekivanja da će privatizacija donijeti nove investicije, nove tehnologije, nova radna mjesta. U suštini, niti jedna privatizacija u Crnoj Gori nije dala takav rezultat. Naprotiv, privatizacije su uglavnom obavljene sa promašenim strateškim partnerima, dok kupo-prodajni ugovori nijesu sadržali socijalne programe za zaposlene – tehnološke viškove ili su oni bili veoma loši. Takva sudbina zadesila je i Željezaru Nikšić – nekadašnji industrijski gigant koji je prodat kompaniji Tosyali kao strateškom partneru iz Turske, o čemu svjedoči i situacija koja je ovih dana aktuelna u toj fabrici. Naime, naših 229 kolega, dugogodišnjih radnika Toščelika, suočeni su sa jednostranom odlukom poslodavca da obustavi proizvodnju i proglasi ih tehnološkim viškom, pretvarajući ih u socijalne slučajeve i ostavljajući njih i članove njihovih porodica bez osnovnih egzistencijalnih primanja”, saopšteno je iz USSCG.

Zahtijevaju od Ambasade Turske u Crnoj Gori da se uključi u rješavanje tog problema.

“Imajući navedeno u vidu, a zabrinuti za sudbinu naših kolega i njihovih porodica, kao i za opstanak ovog poslednjeg industrijskog giganta u metalskom kompleksu, ovim Vam se obraćamo sa molbom da sa pozicije Vašeg autoriteta intervenišete prema vlasniku Toščelika (kompanija Tosyali) kako bi nastavio proizvodnu djelatnost u toj kompaniji i omogući pravo na rad za 229 zaposlenih. Takođe, s obzirom da je vlasnik Toščelika izrazio jasnu namjeru prodaje ove fabrike, kao i da postoji veoma zainteresovan kupac koji je spreman da nastavi proizvodnju i očuva sva postojeća radna mjesta, molimo Vas da pozovete Tosyali kompaniju na korektnost u ponudi prodajne cijene ove fabrike, koja je u ovom trenutku daleko iznad cijene koju su platili prilikom kupovine fabrike, a koja je iznosila 15 miliona eura”, dodaje se u dopisu.

Iz Unije traže sastanak sa predstavnicima Ambasade.

“Posebno Vas molimo da, u Vama raspoloživom terminu, organizujete sastanak sa predstavnicima sindikata kako bi Vas, u neposrednom razgovoru, bliže upoznali sa aktuelnom situacijom”, zaključuje se u dopisu USSCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve