Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

USS apeluje: Omogućite svima pravo na neradne dane

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) apelovala je na sve poslodavce u Crnoj Gori da omoguće svojim zaposlenima da iskoriste zakonsko pravo na neradne dane u vrijeme praznika poštujući zakonska, društvena i moralna načela

Unija slobodnih sindikata Crne Gore (USSCG) apelovala je na sve poslodavce u Crnoj Gori da omoguće svojim zaposlenima da iskoriste zakonsko pravo na neradne dane u vrijeme praznika poštujući zakonska, društvena i moralna načela.

Logo

Takođe, pozvali su inspekcijske organe da sankcionišu svakog poslodavca koji angažuje svoje zaposlene da rade u dane praznika, a koji nema dozvolu izdatu od nadležnog organa.

“Shodno Zakonu o državnim praznicima, praznični dani su neradni, te da isključivo privredna društva i drugi oblici obavljanja privredne djelatnosti, ako priroda tih djelatnosti ili tehnologija rada zahtijevaju neprekidan rad, mogu raditi u praznične dane. Dozvolu za rad u prazničnim danima ovim subjektima izdaje Ministarstvo ekonomije”, podsjetili su iz Unije.

Naveli su i da je Zakonom o unutrašnjoj trgovini propisano da se trgovina na veliko i malo ne može obavljati nedeljom i u dane državnih i drugih praznika.

“Zakonom o svetkovanju vjerskih praznika propisano je da je svetkovanje vjerskih praznika slobodno i da su preduzeća, ustanove, druga pravna lica, državni organi i preduzetnici obavezni da zaposlenima koji žele da svetkuju svoje vjerske praznike daju plaćeno odsustvo za radne dane koji padaju u dane vjerskih praznika. Zvaničnim Saopštenjem za javnost Ministarstva rada i socijalnog staranja povodom predstojećeg praznika Nove godine i vjerskog praznika Božića za zaposlene pravoslavne vjeroispovijesti označava da su neradni dani: Nova godina – 1. i 2. janunar; Badnji dan – 6. januar; Božić – 7. i 8. januar”, dodaju iz Unije.

Iz Unije su poručili zaposlenima pravoslavne vjeroispovijesti da, ukoliko žele da svetkuju predstojeće božićne praznike, o tome obavijeste svoje poslodavce najkasnije tri dana prije praznika

“Imajući u vidu naprijed navedenu zakonsku obavezu poslodavca da zaposlenima daju plaćeno odsustvo za radne dane koji padaju u dane vjerskih praznika, ovim pored apela na poslodavce da ovu obavezu ispoštuju, posebno ukazujemo da su zakonom propisane visoke novčane kazne za odgovorno lice u preduzeću, ustanovi, drugom pravnom licu, državnom organu i preduzetniku koji zaposlenom ne obezbijede plaćeno odustvo za svetkovanje vjerskog praznika”, zaključili su u Uniji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve