Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Uspješno završeno testiranje energetskog kabla: Crnoj Gori desetine miliona eura

Prvo testiranje je trajalo nekoliko mjeseci i svi segmenti su ispitani. Test napona, kako saznajemo prošao je bez problema, te sa završetkom i probnog rada trafostanica u Lastvi i Vilanovi (Peskara), ovaj projekat na pragu dobijanja zelenog svijetla od obje strane za konačno puštanje u rad.

Testiranje podmorskog energetskog kabla, kojim će biti povezane Crna Gora i Italija, nedavno je uspješno završeno. Najveći energetski projekat, od sticanja nezavisnosti do danas biće pušten u rad na jesen ove godine, saznaje Standard.

Prvo testiranje je trajalo nekoliko mjeseci i svi segmenti su ispitani. Test napona, kako saznajemo prošao je bez problema, te sa završetkom i probnog rada trafostanica u Lastvi i Vilanovi (Peskara), ovaj projekat na pragu dobijanja zelenog svijetla od obje strane za konačno puštanje u rad, piše portal Standard.

Italijanski mediji su ranije objavili da će kabl biti pušten u funkciju u drugom dijelu godine, a Crnogorski elektroprenosni sistem to i zvanično potvrdio.

CGES je, nakon uspješnog puštanja u probni pogon trafostanice Lastva, krajem prošle godine, 2. aprila puštio u pogon i dalekovod Lastva-Čevo koji je priključen na postojeći 400kV dalekovod „Podgorica – Trebinje“, čime su u potpunosti stvoreni uslovi za nastavak testiranja, koja italijanski partner treba da vrši u konvertorskom postrojenju, kako bi podmorski kabal bio spreman za komercijalnu upotrebu, koja je predviđena za drugu polovinu godine”, objasnili su u CGES-u.

Višemilionski prihodi

Izgradnjom drugog bloka Termoelektrane u Pljevljima, zatim najveće solarne elektrane u Evropi, koja će se graditi u Ulcinju, te obnovljivih izvora električne energije, Crna Gora će definitivno postati energetski nezavisna država.

Ta energetska nezavisnost, pored benefita za građane, koji neće plaćati uvoznu struju, ojačaće crnogorsku ekonomiju, jer ćemo po prvi put biti u prilici da sve viškove električne energije proslijedimo drugim državama u Evropi.

Ono što je najvažnije za našu državu jeste činjenica da ćemo upravo mi biti most preko kojeg ćemo prvenstveno mi, a zatim i druge države da ponude svoju električnu energiju Italiji, koja je dalje može preusmjeriti na pomenute evropske države.

Nakon puštanja u rad energetskog kabla, biće obezbijeđeni i značajni prihodi za Crnu Goru po osnovu udjela CGES u ukupnom kapacitetu kabla od 20 odsto. Prihodi od prenosa električne energije iz regiona preko ove interkonekcije direktna su dobit. Dakle, naša je zemlja glavno čvorište bez kojeg prenos električne energije ka evropskim državama neće moći biti obavljen.

Vrijednost projekta povezivanja Italije i Crne Gore iznosi oko milijardu eura, s tim što Crna Gora učestvuje u realizaciji sa 100 miliona eura. Ukupna dužina kabla između Peskare i Rta Jaz iznosi 455 kilometra, od čega je dužina podmorskog dijela 433 kilometra. U okviru projekta CGES gradi trafostanicu Lastva, koja će koštati 38,5 miliona, te dalekovod od Lastve do Pljevalja vrijedan 67,5 miliona eura.

Struja iz Crne Gore ide dalje u Švajcarsku, Francusku, Austriji, Grčku…

Terna je nedavno objavila šemu na kojoj su detaljno objasnili značaj projekta koji realizuju u partnerstvu sa CGES-om.

Na šemi se jasno vidi da električna energija kreće od Crne Gore i prvenstveno dolazi u Italiju, koja je već uspješno realizovala projekte povezivanja sa Švajcarskom, Austrijom, Francuskom, Slovenijom, Grčkom i Maltom.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve