Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Uskoro tender za zakup zemljišta za gradnju solarne elektrane kod Ulcinja

Vlada Crne Gore je zadužila Ministarstvo ekonomije da objavi javni poziv za davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini na lokalitetu Briska Gora – Opština Ulcinj radi izgradnje solarne elektrane.

 

Kako je Portal Analitika ranije pisao, za gradnju solarne elektrane zainteresovano je više potencijalnih investitora. Za gradnju elektrane nisu predviđene podsticajne mjere.

U informaciji o raspisivanju javnog poziva navodi se da je intenzivna komunikacija sa potencijalnim investitorima formalizovana i kroz pismo namjera za realizaciju projekta izgradnje solarne elektrane u opštini Ulcinj.

“Uvidom u izvode iz prostorno- planske dokumentacije ustanovljeno je da postoje preduslovi za dalji razvoj ovog projekta. Shodno navedenom, Ministarstvo ekonomije je zaduženo da definiše korake za početak projekta izgradnje solarne elektrane na lokalitetu Briska Gora. Nacrt tenderske dokumentacije obuhvata javni poziv kojim je definisano davanje u zakup zemljišta u državnoj svojini ukupne površine 6.621.121m2, radi projektovanja, izgradnje, korišćenja i održavanja solarne elektrane instalisane snage veće od 200 MW. Zemljište koje se nudi u zakup nalazi se na lokalitetu Briska Gora (KO Briska Gora, KO Zoganje i KO Darza), Opština Ulcinj i sastoji se od zemljišta površine 2.930.243m2, za koje postoji važeća prostorno-planska dokumentacija sa namjenom za izgradnju solarnih elektrana i zemljišta površine 3.690.878 m2, za koje će se donijeti prostorno planska dokumentacija na osnovu potrebe, odnosno idejnog rješenja ponuđača”, navodi se u informaciji koju je Vlada razmatrala na sjednici održanoj u četvrtak.

 

Tenderom se predviđa mogućnost zaključivanja ugovora o garantovanom otkupu električne energije po tržišnim uslovima, čime se izbjegava mogućnost preuzimanja rizika od strane države u smislu uticaja na rast cijena električne energije za potrošače u Crnoj Gori.

“Osim definisanja površine zemljišta koja je predmet zakupa i mogućnosti garantovanog otkupa, bitni elementi tenderske dokumentacije su kriterijumi koji definišu pravo učešća na tenderu i kriterijumi koji predstavljaju osnovu za vrednovanje ponuda. Predviđeno je da pravo učešća imaju investitori koji zadovolje sljedeće uslove: iskustvo u oblasti realizacije projekata izgradnje solarnih elektrana kumulativne instalisane snage od 400 MW ili više iskustvo u oblasti realizacije projekata izgradnje solarnih elektrana a, najmanje jedne solarne elektrane instalisane snage 100 MW ili veće; prosječni godišnji bruto prihod veći od 100 miliona eura, ili ekvivalentno u drugoj valuti, za poslednje 3 poslovne godine (2014, 2015, 2016)”, precizirano je u informaciji.

Kako je ranije najavljeno, ovaj projekat će značajno doprinijeti procentu iskorišćenja obnovljivih izvora za proizvodnju energije i biti važan element u sistemu sigurnosti snabdijevanja svih potrošača.

izvor:portalanalitika.me

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve