Ponedjeljak, 22 Jula, 2024
Rubrika:

Uskoro potpisivanje ugovora o izgradnji žičare Kotor-Lovćen vrijednog 20 miliona eura

''Povezivanje ovakva dva lokaliteta, daje potpuno novu perspektivu razvoja turizma u cijelom području, ali i priliku za dodatne investicije'', izjavila je Đurović

Ministarstvo ekonomskog razvoja uložilo je dodatne napore kako bi se uspješno okončali pregovori u vezi sa izgradnjom žičare, koja će povezivati Kotor sa lokalitetom Kuk na Lovćenu, čime će se obogatiti turistička ponuda Crne Gore, a stvoriti uslovi za jedinstven doživljaj Bokokotorskog zaliva. Državna sekretarka za turizam u MER-u, Ivana Đurović, koja je predsjedavala tenderskom komisijom, kazala je da su konačno stvoreni uslovi da se posle više godina priče krene u realizaciju projekta koji će obogatiti turističku ponudu Kotora i Cetinja, ali i Crne Gore.

“Povezivanje ovakva dva lokaliteta, daje potpuno novu perspektivu razvoja turizma u cijelom području, ali i priliku za dodatne investicije“, izjavila je Đurović.

Vlada Crne Gore i Konzorcijum koji čine društva „Novi Volvox“ d.o.o. Podgorica i Leitner S.P.A, Italija (Konzorcijum „Leitner – žičara Kotor 1350“) uspješno su okončali pregovore i uskoro se očekuje potpisivanje Ugovora o izgradnji žičare.

Ukupna investicija potrebna za realizaciju ovog projekta procijenjena je na iznos od 20 miliona eura.

Finansijska ponuda budućeg koncesionara podrazumijeva naknadu od 15 odsto od neto vrijednosti profita ostvarenog upravljanjem žičarom i pratećim sadržajima, koji obuhvataju restoran, parking i suvenirnicu na period od 30 godina.

Uz ponudu koncesionara predviđeno je upravljanje žičarom uz minimum sedam mjeseci rada godišnje, dok su projektovani prihodi za isti period u rangu između 3,9 miliona i devet miliona eura.

Upravljanje žičarom počinje od datuma ispunjenja preduslova predviđenih nacrtom Ugovora i uključuje vremenski period potreban za izgradnju koja bi trebalo da bude završena nakon godinu dana.

Žičara i svi propratni sadržaji nakon isteka perioda zakupa prelaze u vlasništvo države.

Početna stanica predviđena je u Kotoru, a završna na lokalitetu Kuk na Lovćenu.

Projekat izgradnje žičare Kotor-Lovćen predstavlja šansu za povezivanje Boke Kotorske, Nacionalnog parka Lovćen kao i Njegoševog mauzoleja na savremen i turistički atraktivan način, ali i priliku za nove investicije i dodatni razvoj cjelokupne privrede ovog dijela Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

2 Komentara
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
Marko
30.11.2021-01:01 01:01

…..koji bi trabalo da bude nakon godinu dana. Pa Austrougarska je 1916 godine za šest mjeseci sagradila žičaru Kotor – Njrguši – Cetinje !!!

gagi
30.11.2021-11:27 11:27

Gospodjo Durovic dali ste u nekoj vezi sa apostolom Spajicem,on sve obeca i svjestan da laze i sebe i narod.ma ko vas “ubaci u vatru”da ovo iznesete nebi li “imali podrsku”da ostanete na vlasti,i jos nesto,dali ste “punoljetni”sto dozvoljavate da se “sprdaju sa vama”.Au fiderzen.