Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Uskoro idejno rješenje za Dobru Vodu i Veliki pijesak

Rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, sakupljanja i tretmana otpadnih voda u naseljima Dobra Voda i Veliki Pijesak u Baru, bila je tema sastanka predstavnika Opštine Bar, Regionalnog vodovoda i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD)

Rješavanje pitanja vodosnabdijevanja, sakupljanja i tretmana otpadnih voda u naseljima Dobra Voda i Veliki Pijesak u Baru, bila je tema sastanka predstavnika Opštine Bar, Regionalnog vodovoda i Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD).

Foto: Opština Bar

Kako je istaknuto raspisan je tender za izbor konsultatana. koji će pomoći u izradi idejnog rješenja i tenderskoj dokumantaciji.

Kako je pojašnjeno u saopštenju Opštine Bar, Regionalni vodovod je dobio podršku Vlade za realizaciju razvojnih projekata uz dodatno odobrenje državnih garancija u iznosu od 24 miliona eura za kreditnu saradnju sa EBRD.

Navedenim ugovorom predviđena su i bespovratna sredstva u iznosu od oko milion eura, od čega je 350.000 eura odvojeno za izradu Idejnog rješenja ovog veoma značajnog projekta za građane Bara u naseljima Dobra Voda i Veliki pijesak, kao i za izradu tenderske dokumentacije.

Šef kancelarije EBRD u Crnoj Gori Džap Sprej, je izrazio zadovoljstvo konsktruktivnim sastankom i uputio zahvalnost predsjedniku Opštine Bar Dušanu Raičeviću i direktoru Regionalnog vodovoda Goranu Jevriću na izuzetnoj kooperativnosti i saradnji po pitanju realizacije ovako značajnih infrastrukturnih projekata, uz podsjećanje da je EBRD prošle sedmice raspisao tender za odabir konsultanta za izradu idejnog rješenja za naselja Dobra Voda i Veliki pijesak.

“Očekujem da će konsultant do kraja februara biti na terenu i početi da radi. Uradićemo sve da se sa tim aktivnostima otpočne što prije, kako bi nacrte idejnih rješenja dobili do ljeta, uporedo sa tim pripremili tendersku dokumentaciju za izradu glavnog projekta i do kraja godine potpisali ugovor i za drugu tranšu dogovorenog kreditnog aranžmana, kako bi počeli da realizujemo ovaj važan projekat kojim ćemo riješiti značajne izazove za privredni ambijent i bolji život građana”, istakao je Sprej.

Direktor Regionalnog vodovoda je istakao da su dobili bespovratna sredstva od EBRD od milion eura od kojih su 350.000 eura usmjerili za finansiranje izrade Studije shodno raspisanom tenderu za Dobre Vode i Veliki pijesak. On se zahvalio Speju i bankaru Radoslavu Raleviću, zbog postignutog važnog dogovora, koji od avgusta 2018. godine predsjednik Opštine Bar, kako je kazao, rješava bez dilema, jer je riječ o jednom od najvećih infrastrukturnih projekata u Baru.

Ističući da je Regionalni vodovod ovaj projekat pokrenuo 2014. godine, Jevrić je podsjetio da je Vlada Crne Gore dala podršku za njegovu realizaciju u smislu kreditnog zaduženja kod EBRD u iznosu od 24 miliona eura, kako bi se Opština Herceg Novi priključila na Regionalni vodovod, povećali kapaciteti Tivta, Kotora i Herceg Novog sa 330 na 750 litara u sekundi izgradnjom drugog cjevovoda dužine 16 km, ali i u značajnom dijelu opštine Bar riješilo pitanje vodosnabdijevanja, kanalizacije i tretmana otpadnih voda za naselja Dobra Voda i Veliki pijesak.

“Ovo je bila prilika da se informišemo o svim aktivnostima koje smo započeli 2015, a tiču se vodosnabdijevanja, odvođenja i tretmana otpadnih voda na teritoriji barske opštine. Značajno je unaprijeđeno vodosnabdijevanje u Baru kroz saradnju Opštine, Regionalnog vodovoda i lokalnog vodovoda, što ćemo nastaviti i dalje stavljajući akcenat i na područja koja gravitiraju Skadarskom jezeru”, poručio je Raičević.

Kako je dodao, projekat je zahtijevao ozbiljnu pripremu kako bi se došlo do ove faze.

“Očekujem da završetkom svih zakonskih i projektnih procedura tokom ove godine, početkom 2021. godine uvedemo izvođača radova u posao, a njihovim završetkom bi se značajno poboljšali uslovi života građana i bolja valorizacija turističkih potencijala naselja Dobra Voda i Veliki pijesak”, zaključio je Raičević.

On je dodao da je formirana i Radna grupa sastavljena od predstavnika Regionalnog vodovoda, Opštine Bar, Doo “Vodovod i kanalizacija” Bar, te MZ “Mrkojevići”, kako bi posao bio što prije završen.

Uporedo sa aktivnostima na realizaciji ovog projekta, kako je istaknuto, narednih dana počeće radovi na početnoj fazi izgradnje hidrotehničke infrastrukture u okviru Ulice Bratstva i jedinstva u naselju Veliki pijesak koji će biti finansirani iz budžeta Opštine Bar.

IzvorAntenaM

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve