Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Uručeni ugovori o dodjeli grantova za podršku ženskom preduzetništvu

Ugovori su, kako je saopšteno iz Unije, potpisani sa osam mladih žena – učesnica programa edukacije u Podgorici, Kotoru i Nikšiću, sprovedenog u okviru projekta UPCG ''Mlade žene preduzetnice'', uz podršku Međunarodne organizacije rada (MOR)

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) je uručila ugovore o dodjeli bespovratnih sredstava (grant) za podršku razvoju ženskog preduzetništva.

Ugovori su, kako je saopšteno iz Unije, potpisani sa osam mladih žena – učesnica programa edukacije u Podgorici, Kotoru i Nikšiću, sprovedenog u okviru projekta UPCG „Mlade žene preduzetnice“, uz podršku Međunarodne organizacije rada (MOR).

Za dodjelu granta, opredijeljena su sredstva u ukupnom iznosu od 20.000 eura.

“Prema odluci članova Komisije, ugovori su zaključeni sa osam mladih žena – tri preduzetnice koje su nedavno pokrenule svoj biznis i pet žena koje ulaze u proces registracije (buduće preduzetnice)”, ističu iz Unije.

Iz Unije poslodavaca naveli su preduzetnice koje su dobitnice granta: Ivona Đurišić – suvlasnica „Fit-lab“ DOO Podgorica, Jelena Peković – vlasnica „Super odluke“ DOO Nikšić, Biljana Džudović – suvlasnica „Dolcezza“ DOO Kotor.

Uz njih, kako dodaju, grant su dobile i buduće preduzetnice: Slađana Minić iz Podgorice (biznis ideja: psihološko savjetovalište za roditelje i djecu), Tamara Stanić iz Podgorice (biznis ideja: Prezla – aplikacija za rješavanje pitanja otpada hrane), Medina Šehić Hajruši iz Podgorice (biznis ideja: održavanje i izvođenje završnih radova u enterijeru i eksterijeru), Bojana Milić iz Podgorice (biznis ideja: radionica domaćih knedli), Milena Krivokapić iz Nikšića (biznis ideja: umjetnički centar Artfactory).

“Zadovoljstvo nam je što smo ovim projektom pomogli osnaživanju 46 mladih nezaposlenih žena i pomogli im da zaokruže, ali i realizuju svoje preduzetničke inicijative. Finansijska podrška pružena kroz grant šeme predstavlja završni ciklus, započet obukama koje su održane u tri grada u Crnoj Gori, po metodologiji MOR-a. Uspješno smo ispunili postavljeni cilj, a njime ukazali da realizacija aktivnosti kojima se podstiče veće učešće žena u privredi doprinosi procesima ekonomskog oporavka i daljeg razvoja cijelog društva” istakla je Ines Pajović, nacionalna projekt koordinatorka MOR-a.

“Ponosni smo na ove mlade žene koje su uspješno završile našu preduzetničku obuku, a naročito na one koje su, nakon nepuna dva mjeseca, odlučile da pokrenu sopstveni biznis i stečena znanja primijene u praksi. To je veliki uspjeh! Zato želimo da dodjelom grantova dodatno ohrabrimo i njih i one koje će uskoro uploviti u vode biznisa, da im pružimo podstrek i pomognemo u realizaciji planiranih preduzetničkih aktivnosti. Na tom putu, UPCG će pratiti, promovisati i snažno podržavati njihov put razvoja i uspješnog tržišnog nastupa”, naglasila je Suzana Radulović, generalna sekretarka UPCG.

Projekat “Mlade žene preduzetnice”, kako naglašavaju, realizovan je u periodu april – jul 2022., tokom kojeg je UPCG održala tri ciklusa petodnevne preduzetničke edukacije, organizovala mentorsku podršku, pripremila vodič za pokretanje i razvoj biznisa i snimila šest kraćih videa namijenjenih promociji u zemlji i inostranstvu.

“Svi sadržaji bili su potpuno besplatni za učesnice projekta – mlade nezaposlene žene iz Podgorice, Kotora i Nikšića”, navode iz Unije.

Napominju da je projekat UPCG i MOR sproveden kroz program „Aktiviraj! Integrisana socijalna zaštita i zapošljavanje u cilju ubrzavanja napretka za mlade ljude u Crnoj Gori” koji finansira Zajednički fond UN-a za održivi razvoj.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve