Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Uprava prihoda i carina najavila obračun sa utajivačima poreza

Najavljuju i da će u narednom periodu akcenat biti na otkrivanju i suzbijanju krivičnih djela, koja kao moguću posljedicu imaju potpuno ili djelimično izbjegavanje plaćanja poreza

Menadžment Uprave prihoda i carina, na čijem je čelu direktor Rade Milošević, pozdravila je zajedničku akciju Osnovnog državnog tužilaštva i Uprave policije Crne Gore, u sklopu koje je danas uhapšeno 20 osobe kojima se na teret stavlja da su počinili krivično djelo iz člana 264 Krivičnog zakonika – utaja poreza i doprinosa, kroz poslovanje 20 pravnih lica koja su obuhvaćena istragom i za koja je izdata naredba za pretres.

Iz UPC naglašavaju da će nastaviti da daju svu potrebnu podršku nadležnim organima, u smislu razmjene operativnih informacija koje se tiču poreskih podataka i konsultantskih usluga stručnog kadra u oblasti poreske politike i poreskog sistema, nastavljajući i dalje izuzetno uspješnu saradnju sa UP i pravosudnim organima. Takođe najavljuju i da će u narednom periodu akcenat biti na otkrivanju i suzbijanju krivičnih djela, koja kao moguću posljedicu imaju potpuno ili djelimično izbjegavanje plaćanja poreza.

“U fokusu će nam biti sprovođenje politike koja podrazumijeva nultu toleranciju na krivična djela koja obuhvataju utaju poreza i doprinosa, u tom smjeru smo već preduzeli adekvatne korake i dali odgovarajuće instrukcije našim inspektorima koji su na terenu. Ako želimo da podstaknemo ljude da pošteno plaćaju porez, onda je važno da se dosljedno i neselektivno sprovode mjere protiv utajivača poreza”,, izjavio je direktor UPC Rade Milošević, za koga su slične akcije samo dodatna potvrda neophodnosti što skorijeg formiranja Poreske policije.

Prema njegovim riječima, uvođenje instituta poreske policije, koja bi imala ovlašćenja da preduzima određene radnje i mjere u smislu finansijske forenzike, radi otkrivanja krivičnih djela koja kao moguću posledicu imaju potpuno ili djelimično izbjegavanje plaćanja poreza, uticalo bi na jačanje poreske discipline, sprječavanje utaje poreza i obezbjeđivanje većih prihoda državnom budžetu.

“Da bi se ona formirala, osnovni preduslovi su izmjena zakonske regulative, na čemu se trenutno radi, i jačanje kadrovskih kapaciteta poreskog organa. Trenutno je u toku reorganizacija i sistematizacija radnih mjesta u UPC, kojom je kao organizaciona jedinica u sistemu UPC predviđena i Poreska policija,” zaključio je Milošević.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

1 Komentar
Najstariji
Najnoviji Najpopularniji
Inline Feedbacks
Pregedaj sve
cetinje
28.09.2022-05:32 05:32

A kakav bi ovaj bio da vuce balvane iz sume,samo dobar jaram i moze povuci dva kubika glat.