Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Uprava javnih radova uspješno završava godinu: Ugovoreni svi projekti u okviru CAP2017 programa

Tokom sastanka sve nacionalne Implementacione agencije, kako navode, u formi kratke prezentacije, predstavili su postignute rezultate tokom prethodnog perioda, kao i potencijalne rizike tokom ugovaranja, odnosno implementacije projekata

Uprava javnih radova će ovu godinu uspješno privesti kraju sa realizacijom kapitalnog budžeta od preko 90 odsto i ugovorenim svim projektima u okviru CAP2017 programa, konstatovano je na  juče održanom sastanku Nadglednog odbora IPA.

“Juče je održan putem online platforme, XVI redovni sastanak Nadglednog odbora IPA, na kojem su se razmatrali statusi programiranja, pripreme i sprovođenje svih akcija koje finansira EU, posebno u dijelu koji se odnosi na programe koji se sprovode u indirektnom upravljanju”, saopšteno je iz Uprave za javne radove.

Sastankom su koordinisale  glavna pregovaračica Zorka Kordić– Nacionalna IPA koordinatorka i  v.d. šefica Jedinice D2 za Crnu Goru i Srbiju Barbara Jesus Gimeno, u generalnom direktoratu za susjedstvo i pregovore o proširenju, uz učešće predstavnika resornih ministarstava, nevladinih organizacija, Evropske komisije i Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Tokom sastanka sve nacionalne Implementacione agencije,kako navode,  u formi kratke prezentacije, predstavili su postignute rezultate tokom prethodnog perioda, kao i potencijalne rizike tokom ugovaranja, odnosno implementacije projekata.

“Uprava javnih radova je imala priliku da pored prezentacije o aktivnostima na projektima u okviru IPA II programa, upozna prisutne učesnike sastanka i sa svim promjenama koje su se desile u prethodnih par mjeseci, a koje su se prvenstveno odnosile na formiranje posebnog IPA sektora – Sektora za upravljenje IPA projektima, a u okviru kojeg se nalaze tri posebna odsjeka: Odsjek za ugovaranje, implementaciju i superviziju međunarodnih projekata, Odsjek za kontrolu kvaliteta dokumentacije međunarodnih projekata i Odsjek za finansijsko – računovodstvene procedure međunarodnih projekata”, piše u saopštenju.

Tokom sljedeće godine, kako su naglasili, planirano je pojačanje kapaciteta ljudskih resursa na osnovu preporuka Delegacije evropske unije u Crnoj Gori, čime bi se ispunile sve preporuke iz prethodnog perioda.

“Pored već usvojene sitematizacije, UJR radi i na uvodjenju sistema kvaliteta kao i elektronske kontrole i menadžmenta projekata, čime će se značajno unaprijediti poslovanje i kontrola projekata”, dodaje se u saopštenju.

Tokom sastanka, šef odsjeka za saradnju EU delegacije u Crnoj Gori Yngve Engstroem i Barbara Jesus Gimeno su posebno istakli pozitivne promjene unutar Uprave javnih radova, što je rezultiralo ispunjavanjem svih obaveza i ugovaranjem aktuelnih projekata u okviru CAP2017 programa, što je ocijenjeno kao veliki uspjeh i napredak u odnosu na prethodni period.

Takođe, napominju iz ustanove, Kordić i Vujović su konstatovali veliki napredak ne samo u organizaciji Uprave javnih radova, već i u potpuno novom pristupu menadžmenta, što je rezultiralo uspješnim ugovaranjem svih projekata u okviru CAP2017 programa, za koje se smatralo da ih neće biti moguće ugovoriti u roku, čime bi već opredljena finansijska sredstva bila nepovratno izgubljena.

“Takođe je veoma značajan i nastavak radova na nekoliko kapitalnih projekata koji su bili u višemjesečnom ili višegodišnjem zastoju i koji su novom dinamikom planirani da se završe tokom 2022 godine. Uprava javnih radova će ovu godinu uspješno privesti kraju sa realizacijom kapitalnog budžeta od preko 90 odsto i ugovorenim svim projektima u okviru CAP2017 programa”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve