Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Uprava carina u prvom kvartalu prihodovala 12 miliona više u odnosu na isti period lani

U prvom kvartalu ove godine, Uprava carina je postigla dobar trend naplate prihoda, čime je ostvaren rast prihoda od 12 miliona eura, odnosno 7,7 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine

U prvom kvartalu ove godine, Uprava carina je postigla dobar trend naplate prihoda, čime je ostvaren rast prihoda od 12 miliona eura, odnosno 7,7 odsto više u odnosu na isti period prethodne godine.

Jelena Đukić

Kako je dodala Jelena Đukić iz Uprave carina, ostvarenom naplatom u prvom kvartalu premašen je plan prihoda za 9 miliona eura, tj. 5,8 odsto.

“Imajući u vidu pojavu epidemije novog korona virusa i smanjenje privredne aktivnosti i mjere kojima je ograničen ili potpuno obustavljen rad većeg broja privrednih subjekata, u aprilu je naplaćeno 47,4 miliona eura, što je u odnosu na isti period prošle godine manje za 34 odsto”, kazala je Đukić za agenciju Infobiro Montenegro.

Prema strukturi naplaćenih prihoda, u aprilu naplata PDV-a pri uvozu iznosi 30 miliona i niža je za 40 odsto, čemu je u značajnoj mjeri doprinio pad prometa nafte i naftnih derivata.

“Međutim, zabilježena je dobra naplata akcize, u iznosu od 15 miliona eura, usljed značajanog rasta naplate akcize na duvanske proizvode koja je veća za 19 odsto u odnosu na isti period prošle godine, a takav trend je nastvljen i u maj”, istakla je Đukić.

Ona je podsjetila da je Vlada Crne Gore u okviru drugog paketa mjera podrške privredi i građanima, donijela Uredbu o odlaganju naplate carine i poreza na dodatu vrijednost nastalih prilikom uvoza proizvoda.

“Ovom Uredbom omogućeno je produženje roka plaćanja carinskog duga sa 30 na 60 dana, koji dospijeva za plaćanje u aprilu i maju, a koji je obezbijeđen bankarskim garancijama, carinskim obveznicima kojima je zabranjeno obavljanje djelatnosti usljed epidemije”, dodala je Đukić.

U uslovima aktuelne krize, preduzeto je više mjera na pojednostavljenju i ubrzanju procedura na granici, kako bi se ubrzao protok robe i izbjegli svi nepotrebni zastoji i fizički kontakti.

“Uprava carina je uspješno implementirala regionalni projekat CEFTA Zelenih koridora. Projekat je iniciran i koordiniran od strane CEFTA Sekretarijata, Stalnog EU sekretarijata transportne zajednice, predstavnika Evropske komisije, zemalja članica CEFTA i drugih partnera. Sinhronizovanim aktivnostima u okviru Projekta, omogućen je prioritetan tretman na graničnim prelazima za osnovne proizvode – hranu, ljekove i medicinska sredstva. Uvoznicima je obezbijeđena mogućnost carinjenja i stavljanja robe u slobodan promet na granici, pri čemu je od izuzetne vaznosti dobra saradnja svih agencija koje sprovode svoje nadležnosti na graničnom prelazu”, zaključila je Đukić.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve