Ponedjeljak, 15 Jula, 2024
Rubrika:

Uprava carina dodijelila još tri statusa ovlašćenog privrednog subjekta

Do sada je dodijeljeno deset statusa ovlašćenog privrednog subjekta, dok su u razmatranju još tri zahtjeva za sticanje navedenog statusa

VD direktora Uprave carina, Vladimir Bulajić, je dana 26. juna 2024. godine, dodjelio status ovlašćenog privrednog subjekta kompanijama „STADION” DOO, iz Podgorice, „PELENGIĆ TRADE“ DOO, iz Bijelog Polja i „ECOPLOD“ DOO iz Bijelog Polja.

“Podsjećamo da je prije desetak dana CEFTA Validacioni tim, uz prisustvo predstavnika EK u svojstvu posmatrača, ocijenio pozitivnim crnogorski AEO program, čime je ispunjena jedna od aktivnosti iz mjerila Pregovaračkog poglavlja 29 – Carinska unija, koja se odnosi na bezbjedonosne aspekte, uključujući Program ovlašćenog privrednog subjekta (AEO). Zaključeno je da crnogorski AEO program ispunjava zahtjeve i kriterijume CEFTA Dodatnog protokola 5 i da je kompatibilan sa standardima programa AEO EU i WCO”, saopšteno je iz Uprave carina.

„STADION” DOO, „PELENGIĆ TRADE“ DOO, „ECOPLOD“ DOO su dobili status ovlašćenog privrednog subjekta za carinska pojednostavljenja (AEOC).

“Navedeni privredni subjekti su, dobijanjem ovog statusa priznati kao sigurni partneri na carinskom području Crne Gore, čime su stekli pravo na korišćenje većeg broja pogodnosti u carinskom postupku. Osnovne prednosti koje donosi sistem ovlašćenog privrednog subjekta ogledaju se u mogućnosti sprovođenja jednostavnije carinske procedure, manje kontrola, prednost pri carinjenju, izbor mjesta kontrole, ali i bolje odnose i priznanje ovog statusa u dijelu sigurnost i zaštita od strane CEFTA ugovornih strana, kao i bolje pozicioniranje kompanije na tržištu”, navodi se u saopštenju.

Do sada je dodijeljeno deset statusa ovlašćenog privrednog subjekta, dok su u razmatranju još tri zahtjeva za sticanje navedenog statusa.

“Status ovlašćenog privrednog subjekta dodjeljuje se kompaniji koja je prošla stroge kontrole svih segmenata poslovanja i za koju je utvrđeno da zadovoljava kriterijume utvrđene carinskim propisima”, zaključuju iz UC-a.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve