Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

UPCG: Povećanja plata nema bez neoporezivog dijela

Uslov za povećanje plata u privatnom sektoru je uvođenje neoporezivog dijela zarade, kazali su Pobjedi iz Unije poslodavaca, komentarišući Vladina očekivanja da poslodavci u ovoj godini povećaju primanja zaposlenim.

U Nacrtu programa ekonomskih reformi od ove do 2021, o kojem je počela javna rasprava, navodi se da očekuju rast zarada u privatnom sektoru, a da će u javnom ostati na istom nuvou.

Rješenje koje mi predlažemo, između ostalih, usmjereno je na uvođenje neoporezivog dijela zarade, koji postoji u svim zemljama regiona precizirali su iz UPCG i dodali da na kretanje nivoa zarada utiče više faktora, pa je teško dati procjenu.

Oni smatraju da je kretanje nivoa zarada u privatnom sektoru uslovljeno sa više faktora tako da je teško dati odgovarajuću procjenu.

Za rast zarada potrebno je povećati uspješnost poslovanja, odnosno unapređenje poslovnog ambijenta. U UPCG se godinama zalažemo da poslodavci dobiju poslovni ambijent bez brojnih i nepotrebnih biznis barijera da razvijaju svoje poslovne sisteme i privredu u cjelini kažu u ovoj poslodavačkoj organizaciji. Bez odgovora je ostalo pitanje koliki je prosjek zarada u privatnom sektoru, u kojim oblastima privatnog sektora bi bio moguć rast zarada u ovoj godini, kao i da li postoji opasnost da zarade krenu u suprotnom smjeru, odnosno da dođe do smanjenja.

Iz UPCG su, međutim, pozdravili Vladine nacrte zakona za smanjenje administrativnih naknada i lokalnih komunalnih taksi i naveli da duže ukazuju na neophodnost smanjenja i ukidanja pojedinih fiskalnih i parafiskalnih nameta, jer otežavaju poslovanje.

Nacrtima zakona o administrativnim i lokalnim komunalnim taksama predloženo je drastično smanjenje tarifa, sa kojim bi opštine trebalo da se usklade do 31. jula ove godine.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve