Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

UPCG: Nikad se nijesmo bavili politikom, zatečeni smo nesmotrenom izjavom Vukčevića

U UPCG ističu da su socijalni partneri u Crnoj Gori uvijek bili na istom zadatku, a posebno u ovim teškim danima ekonomske krize izazvane COVID-19 pandemijom

Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG) uputila je otvoreno pismo predsjedniku Vlade Dušku Markoviću povodom juče objavljenog reagovanja Investiciono-razvojnog fonda na navode Demokratske Crne Gore. UPCG u otvorenom pismu ističe da su “zatečeni iskazanim neprofesionalizmom, zlonamjernom i nesmotrenom izjavom predsjednika Odbora direktora Investiciono-razvojnog fonda (IRF) Zorana Vukčevića”.

foto bankar.me

“Za punih 18 godina koliko postoji Unija poslodavaca Crne Gore (UPCG), nismo svjedočili ovakvoj vrsti opasnog i neodmjerenog etiketiranja Vladinih socijalnih partnera, što je alarm koji zabrinjava i zahtijeva poseban oprez i reakciju nadležnih. Kao učesnik u tripartitnom socijalnom dijalogu, UPCG se svojim dosadašnjim djelovanjem već dokazala kao partner od povjerenja Vladi i sindikatu, te kao odgovoran, legitiman zastupnik interesa privrednih subjekata – svojih članova, što potvrđuje i reprezentativnost UPCG prepoznata i zvanično priznata i na nacionalnom i međunarodnom nivou”, naveli su iz UPCG.

U UPCG ističu da su socijalni partneri u Crnoj Gori uvijek bili na istom zadatku, a posebno u ovim teškim danima ekonomske krize izazvane COVID-19 pandemijom.

“Zajedništvo i pripadnost Vlade, UPCG i sindikata istom timu, od svih nas traži odgovoran odnos, saradnju i punu posvećenost iznalaženju rješenja koja su pravovremena, adekvatna i usmjerena ispunjenju zajedničkog cilja: očuvati likvidnost i kontinuitet poslovanja preduzeća i sačuvati radna mjesta. Zato će napori UPCG i u narednom periodu biti usmjereni na djelovanje u svrhu očuvanja javnog zdravlja i pružanje podrške privredi, što su pitanja koja za nas predstavljaju državni prioritet. Sučeljavanje različitih mišljenja je poželjno, logično i neophodno kako bi rješenje za prevazilaženje aktuelne krize bilo u korist i u skladu sa mogućnostima svih zainteresovanih strana. Obavljajući funkciju premijera, u prilici ste da svjedočite redovnoj poslovnoj praksi UPCG čiji pristup, stavovi i stručni komentari i elaboracije nikada nijsu sadržali ni najmanju primjesu dnevnog politikantstva. Kao što Vi, a i crnogorska javnost dobro zna, UPCG se nikada nije bavila politikom niti je ikada dozvolila da politika uđe u njene redove. Zato i ne dozvoljavamo prozivke u kojima se UPCG imputira nestručnost, a posebno pokušava urušiti nezavisnost – jedna od naših najvećih vrijednosti”, poručili su iz Unije poslodavaca.

Stavove Unije poslodavaca, kako su podvukli, kreira ona sama, a piše ih crnogorska poslovna zajednica oličena u privrednicima – članovima UPCG.

“To UPCG dodatno obavezuje i od nas zahtijeva da takve stavove u svim obraćanjima naših zvaničnika prenosimo izvorno, svjesni da ono što je dobro za crnogorska preduzeća mora biti dobro i za državu u cjelini. To nije politika, a još manje politikanstvo, već isključivo zdrava logika koja nam govori da u društvu koje počiva na demokratskim osnovama i razvojnim politikama usmjerenim ka ulasku naše zemlje u članstvo EU, ekonomija mora imati primat nad politikom! Skoro dvije decenije ukupno djelovanje UPCG podređeno je ispunjenju naše vizije: Jaka privreda – uspješna Crna Gora. UPCG od Vas, kao premijera, traži da socijalne partnere zaštitite od napada onih koje Vlada postavlja i imenuje. Takođe, tražimo i da takvim pojedincima ukažete na potrebu da povjerene zadatke profesionalno izvršavaju, ne skrećući pažnju na netačne informacije i opasne insinuacije koje ne priliče zvaničnicima državne administracije. Okolnosti su suviše teške i previše je problema koji traže hitno reagovanje, jer to od nas očekuju svi oni koji već više od mjesec dana grcaju u problemima. Zato Unija poslodavaca će nastaviti i dalje, odgovorno, posvećeno i sa istom upornošću da radi u interesu privrede, građana i našeg društva u cjelini”, zaključuje se u otvorenom pismu UPCG.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve