Petak, 19 Aprila, 2024
Rubrika:

Unija poslodavaca poziva na ukidanje neradne nedjelje

Unija poslodavaca Crne Gore pozvala je na ukidanje neradne nedjelje zbog teške ekonomske situacije u zemlji izazvane COVID-19 pandemijom

Unija poslodavaca Crne Gore pozvala je na ukidanje neradne nedjelje zbog teške ekonomske situacije u zemlji izazvane COVID-19 pandemijom. Oni su pozvali Ministarstvo ekonomije da stavi van snage odredbe o zabrani rada nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika privrednim subjektima u sektoru trgovine.

foto bankar.me

Navode da je od uvođenja mjera NKT koje su predviđale zabranu rada za veliki broj privrednih subjekata, crnogorska privreda izgubila oko 30 radnih dana koji su joj donijeli i gubitak u vidu izgubljenih prilika za ostvarenje prometa potrebnog za servisiranje brojnih obaveza (prema zaposlenima, dobavljačima, državi…).

“Oporavak privrede i normalizacija poslovanja podrazumijeva pokušaj da se izgubljeno nadoknadi u mjeri mogućeg, te suspenzija predmetnog člana za UPCG svakako predstavlja jedno od mogućih rješenja – naročito u kontekstu (ukoliko je bude) kakve takve turističke sezone”, ističu u UPCG.

Prema njihovim riječima, dodatnu zabrinutost izazivaju i predstojeći državni praznici u maju i julu, koji će privrednicima iz sektora trgovine – pod uslovom da se zabrana obavljanja djelatnosti prethodno ukine – donijeti i nove neradne dane, a time i pripadajuće, prateće gubitke koji će usložiti i otežati njihovu inače tešku situaciju.

“U oba slučaja, i za privrednike iz sektora turizma i sektora trgovine, navedeno bi bila i svojevrsna prilika da im se pomogne u pokušaju konsolidacije poslovanja, a time i djelimičnog ublažavanja nenadoknadivog gubitka prihoda u periodu kada nisu radili”, navode u UPCG.

Podsjećaju da je UPCG još 1. avgusta 2019. godine podnijela Ustavnom sudu Inicijativu za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Imajući u vidu da se na odluku Ustavnog suda po navedenoj inicijativi još uvijek čeka, u UPCG smatraju oportunim da Ministarstvo ekonomije suspenduje primjenu ovog člana – bar do trenutka donošenja odluke u ovom predmetu.

“Vjerujemo da bi ovakvo rješenje predstavljalo pozitivan impuls za privrednike iz sektora trgovine, akcentujući pri tome mikro i mala preduzeća, koja su naročito ranjiva i pogođena trenutnom situacijom”, ocjenjuju u UPCG.

U UPCG insistiraju i na važnosti da predloženo rješenje bude usvojeno po hitnom postupku, budući da, kako su ocijenili, novonastala situacija ozbiljno prijeti opstanku privrednih subjekata i očuvanju radnih mjesta.

“Stoga je neophodno da nadležni, u trenutku kada epidemiološka situacija dozvoli “oživljavanje“ privrede, povuku konkretne, očekivane poteze koji će dozvoliti vraćanje poslovanja u tokove koji su važili prije krize izazvane novim koronavirusom”, poručuju u UPCG.

Skupština Crne Gore je u julu 2019. godine usvojila Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o unutrašnjoj trgovini.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve