Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Unija poslodavaca očekuje hitno brisanje neradne nedjelje iz zakona

Na Milatovićevu izjavu negativno su reagovali predstavnici sindikata i političkih partija iz opozicije, ali i vladajuće većine.

Unija poslodavaca očekuje da Ministarstvo ekonomskog razvoja pokrene hitne izmjene Zakona o unutrašnjoj trgovini i time izbriše odredbu o neradnoj nedjelji. U Uniji su za CdM kazali da očekuju i brz odgovor Ustavnog suda na inicijativu o ukidanju slobodnog dana za trgovine na malo i veliko, koju su podnijeli u avgustu prošle godine.

“Prema informacijama kojima raspolaženo, Ustavni sud je pokrenuo postupak po našoj inicijativi, ali još uvijek nije donio odluku. Smatramo da je povrijeđen Ustav, odredbe Zakona o radu, Zakona o državnim i drugim praznicima, Zakona o zaštiti od diskriminacije. Smatrali smo da da će usvojeno rješenje negativno uticati na privredne subjekte iz sektora trgovine, dovesti do smanjenja prometa koje za posljedicu može imati i smanjenje broja zaposlenih”, rekli su u Uniji.

Na Milatovićevu izjavu negativno su reagovali predstavnici sindikata i političkih partija iz opozicije, ali i vladajuće većine.

Ministar ekonomskog razvoja Jakov Milatović izjavio je juče za medije da će predložiti Vladi ukidanje neradne nedjelje kako bi se povećala privredna aktivnost ugrožena epidemijom koronavirusa, ali je Vlada najavila da će taj postupak obustaviti. I sam Milatović je kasnije rekao da se od te namjere za sada odustaje.

Epidemija
U Uniji su, kako kažu, očekivali najave o ukidanju neradne nedjelje, zbog teške situacije u kojoj se nalazi cijela crnogorska privreda, pa i trgovine.

“Epidemija korona virusa učinila je složenijim probleme i poziciju crnogorskih privrednika. Osim pada prometa koji se procjenjuje između 40 i 60 odsto, restriktivne mjere u cilju suzbijanja epidemije, poput zabrane rada i skraćenog radnog vremena, dodatno su ugrozile privredne subjekte iz sektora trgovine”, rekli su u Uniji.

Oni najavljuju i sastanak sa Milatovićem.

“Odbor za trgovinu odjećom i obućom Unije poslodavaca Crne Gore je uputio inicijativu za sastanak sa ministrom ekonomskog razvoja Jakovom Milatovićem, na kojem će neradna nedjelja svakako biti jedna od tema”, zaključili su u Uniji.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve