Subota, 1 Aprila, 2023
Rubrika:

Unija poslodavaca: Nećemo povući Inicijativu za ocjenu ustavnosti člana o neradnoj nedjelji

U Uniji ističu da ostaju pri stavu da pitanje ustavnosti nekog akta ne smije biti predmet bilo kakvih dogovora

Unija poslodavaca Crne Gore UPCG se danas oglasila povodom širenja netačnih informacija o povlačenju Inicijative za ocjenu ustavnosti člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini, kojim je propisano da se trgovina na veliko i na malo ne može obavljati nedjeljom i u dane državnih i drugih praznika, osim malog broja izuzetaka, ističući da nije i neće povući tu Inicijativu.

U Uniji ističu da ostaju pri stavu da pitanje ustavnosti nekog akta ne smije biti predmet bilo kakvih dogovora.

“UPCG podsjeća da je jedina i prije i poslije usvajanja izmjena Zakona o unutrašnjoj trgovini i uvođenja zabrane rada nedjeljom bila kategorično i nedvosmisleno protiv takvog rješenja, smatrajući da je neustavno, diskriminatorsko i sprovedeno bez valjane analize ekonomskog uticaja”, navode.

Dodaju da UPCG zabrinjava nedosljednost Privredne komore Crne Gore (PKCG), koja stavovima o neradnoj nedjelji u kontinuitetu (pa i u reagovanju od 18 .juna i na sjednici Odbora za trgovinu, održanoj 21.juna), suprotno kodeksu etike koji takvoj organizaciji priliči, dodatno zbunjuje javnost navodeći da bi usvajanje predloga da se dozvoli rad nedjeljom preduzetnicima i mikro preduzećima za narednu ljetnju i zimsku turističku sezonu “diskriminisalo značajan broj privrednih subjekata i njihove zaposlene”, zaboravljajući pritom da objasne (slučajno ili namjerno) da je upravo PKCG bila inicijator i uvođenja spornog člana 35a Zakona o unutrašnjoj trgovini kojim je crnogorskim privrednicima iz sektora trgovine direktno nametnuta neustavna, nepoštena i diskriminatorska praksa protiv koje se sada svesrdno zalažu.

“Podsjećamo javnost da su predlozi za uređenje neradne nedjelje u trgovini, koje je juče ministru Milatoviću, saopštio predsjednik Odbora Lekić, zapravo nastali tek nakon što se UPCG uz podršku kompanija iz sektora trgovine (i velikih i malih, pa čak i iz redova samog Odbora za trgovinu PKCG) uključila u raspravu (po saznanju iz medija da su Odbor za trgovinu PKCG i ministarstvo inicirali uvođenje neradne nedjelje, i to na neprimjereno diskriminatorski način). Navedeno znači da je Lekić izbjegao da ministru prezentira prvobitne predloga na osnovu kojih je Odbor, zajedno sa tadašnjim ministarstvom ekonomije, započeo izmjene predmetnog Zakona”, kažu u UPCG.

Napominju da se predlog ministarstva o dozvoli rada nedjeljom samo za preduzetnike i mikro preduzeća u toku naredne ljetnje i zimske turističke sezone razmatra samo u kontekstu – da se makar tim subjektima omogući oporavak, kada su svi ostali predlozi UPCG bili kategorično odbijeni od strane sindikata.

“Posljedice prethodnog djelovanja Odbora za trgovinu PKCG i tadašnjeg resornog ministarstva, uprkos velikom protivljenju UPCG, nije lako ispraviti, jer se i tada, kao i sada, tom pitanju daje, na žalost, više politički nego ekonomski značaj. Zato podsjećamo kolege iz PKCG da prebacivanje sopstvene odgovornosti na drugoga, koji je prinuđen da “vadi vrelo kestenje” iz vatre u koju su ga oni ubacili, u najmanju ruku nije fer i korektan odnos koji se očekuje od tako ozbiljne istitucije”, naglašavaju.

Dok čekaju da Ustavni sud konačno donese odluku po Inicijativi za ocjenu ustavnosti pomenutog člana, koju su pokrenuli još 2019. godine, podsjećaju crnogorsku javnost da problematičnost odredbi tog člana prije svega počiva na činjenici da je uloga ovog Zakona da reguliše unutrašnju trgovina u Crnoj Gori, a ne da se bavi regulacijom odnosa na relaciji poslodavac – zaposleni.

“Oni u čijoj je nadležnosti bilo da kreiraju regulativu usklađenu sa najvišim domaćim pravnim aktima i harmonizovanu sa EU zakonodavstvom, morali su (iako to nisu uradili) obratiti pažnju na to da ti odnosi spadaju u domen radnih prava i kao takvi su već regulisani Zakonom o radu, Opštim kolektivnim ugovorom, granskim kolektivnim ugovorom i ugovorom o radu”, ukazuju u Uniji poslodavaca.

Dodaju da je pravo zaposlenih na nedjeljni odmor precizno propisano Zakonom o radu i kolektivnim ugovorima, a uskraćivanje tih prava zaposlenom predstavlja povredu zakona, odnosno osnov za sprovođenje inspekcijskog nadzora nad radom poslodavca, kao i osnov za traženje sudske zaštite tih prava.

“Država je dužna organizovati svoj sistem kontrole nad pravilnim i urednim sprovođenjem zakona i drugih propisa na način koji će svakom zaposlenom garantovati i osigurati efikasno ostvarenje prava i potpunu zaštitu. Ali, izostanak mjera od strane nadležnih organa ili uzdržavanje od korišćenja prava na zaštitu od strane zaposlenih ne može biti dovoljan razlog koji bi mogao opravdati donošenje neustavne norme i selektivno, samo određenoj grani i čak samo određenim subjektima u okviru te grane, ograničiti prava na privređivanje”, poručuju iz UPCG.

Saopštili su i da se jedan broj poslodavaca iz sektora trgovine obraćao UPCG predlozima za poziv članstvu na proteste zbog zabrane rada nedjeljom, ukazujući da takva inicijativa potiče upravo od njihovih zaposlenih.

“Povodom ovakvih predloga, UPCG smatra da još ima značajnog prostora da se dođe do opšteprihvatljivog konsenzusa, koji bi bio u interesu ukupnog društva i oporavka privrede”, zaključuju u Uniji poslodavaca.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve