Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

Unija poslodavaca: Krivokapić se pridružio hajci, iznio kvalifikacije koje počivaju na pretpostavkama

Iako, kako kažu, UPCG ne spori da postoje pojedini neodgovorni privrednici i loši poslodavci, činjenica je, dodaju, da ogroman broj privrednika i poslodavaca ima odgovoran odnos i prema pravima zaposlenih i izmirivanju obaveza prema državi

Premijer Zdravko Krivokapić iznio je kvalifikacije koje počivaju na pretpostavkama i sadrže prijetnje crnogorskoj biznis zajednici. Time se pridružio javnoj hajci kojom dominira atmosfera linča, a u kojoj se poslodavci unaprijed, neosnovano i neargumentovano prozivaju za razne zloupotrebe i nedozvoljena, zakonom zabranjena postupanja, poručili su iz Unije poslodavaca Crne Gore (UPCG) reagujući na ocjene koje je Krivokapić nedavno saopštio na tviter spejsu.

“Partnerski odnos kreatora politika i donosioca odluka sa predstavnicima privrede glavna je pretpostavka ukupnih procesa usmjerenih na ekonomski razvoj Crne Gore. Na takvim premisama, u oktobru 2021. godine zaključene su sjednice Upravnog odbora UPCG i Socijalnog savjeta Crne Gore na kojima je Unija poslodavaca podržala program Evropa sad, uz ocjenu da reformama koje se njime najavljuju mora prethoditi kvalitetna, detaljna analiza koja će pokazati da li je privreda finansijski spremna, i u kojoj mjeri, da istrpi ovo uvećanje. Nažalost, takva analiza do danas nije urađena”, naveli su iz UPCG.

Realni sektor je, kako dodaju, pokretačka snaga ekonomsko-socijalnog i društvenog napretka i krajnje je vrijeme, smatraju u UPCG, da mu se kao takvom pruži i puna podrška.

“No, izgleda da su učestali pritisci i neutemeljene tvrdnje pojedinih predstavnika sindikata rezultirale naraslim populizmom koji se prepoznaje i u nedavnom javnom nastupu premijera koji je, preuzimajući sindikalnu retoriku, iznio kvalifikacije koje počivaju na pretpostavkama i sadrže prijetnje crnogorskoj biznis zajednici. Time se pridružio javnoj hajci kojom dominira atmosfera linča, a u kojoj se poslodavci unaprijed, neosnovano i neargumentovano prozivaju za razne zloupotrebe i nedozvoljena, zakonom zabranjena postupanja”, ističu u saopštenju.

Iako, kako kažu, UPCG ne spori da postoje pojedini neodgovorni privrednici i loši poslodavci, činjenica je, dodaju, da ogroman broj privrednika i poslodavaca ima odgovoran odnos i prema pravima zaposlenih i izmirivanju obaveza prema državi.

“Zato je važno istaći da oni ovakve i slične izjave (bez obzira da li dolazi od strane predstavnika Vlade, sindikata ili samih građana) doživljavaju kao uvredu, te svrstavanje u isti koš sa licima koja karakteriše nepoštena i nedozvoljena poslovna praksa. Da sve podsjeća na svojevrsnu kampanju lova na vještice govori i glasno etiketiranje cjelokupnog realnog sektora, čime se unaprijed stvara negativna klima i pokušava prebaciti odgovornost, a crnogorski poslodavci targetiraju kao glavni “krivci” za eventualni neuspjeh programa Evropa sad. Jer, kako drugačije tumačiti ocjenu premijera koji izjavljuje: “Poslodavci su naučili da zloupotrebljavaju do kraja””, navode u saopštenju.

Značajan broj privrednika – naročito onih iz kategorije mikro i mali, kao i onih iz sjevernog regiona Crne Gore – već sada, navode iz UPCG, posluje na pragu održivosti, a dodatan alarm o teškoj situaciji daju i podaci CBCG po kojima je na kraju decembra 2021. godine u blokadi bilo 18,85 hiljada preduzeća i preduzetnika.

“Može li ova brojka potvrditi ocjenu premijera da su “stvoreni preduslovi da se svakom radniku obezbijedi iznos minimalne zarade od 450 eura”, kao i da su “poslodavci dobili sve što su tražili”? Naravno da ne može. Nelikvidnost privrede je akutni problem crnogorskih poslodavaca koji traje godinama, prije nastanka COVID-19 krize. Zato nema mjesta prijetnjama kojima premijer poručuje “dosta je igre s našim radnicima”, te ocjenjuje da u CG ne postoji poslodavac koji ne može da obezbijedi povećanje zarade. Od svega što su UPCG i crnogorski poslodavci do sada konkretno dobili je rasterećenje opterećenja na zarade. Takođe, zahvaljujući dobroj saradnji UPCG sa Ministarstvom ekonomskog razvoja koje je uvažilo jedan broj naših inicijativa, već sada je izvjesno da će doći do formiranja Kreditno-garantnog fonda, što uz usvojeni Program ekonomskih reformi, određene strategije i novu regulativu daje mjesto optimizmu, iako puna realizacija aktivnosti od interesa za privredu tek treba da uslijedi”, napominju iz UPCG.

UPCG ističe da realni sektor ne može biti ni održiv ni razvojno orjentisan uz negativan bilans i rashode koji su veći od prihoda, što je danas obilježje poslovanja većine privrednih subjekata.

“Ukoliko država pravovremeno ne reaguje i ne pruži im očekivanu podršku, crnogorska javnost će vrlo brzo svjedočiti ne samo njihovom, već i gašenju radnih mjesta u tim preduzećima. Kao posljedicu, imaćemo i tzv. novu armiju bivših privrednika i (ne)zaposlenih lica koji će, u cilju sopstvenog opstanka, biti prinuđeni da posao potraže u sivoj zoni i time direktno u dovedu u pitanje ispunjenje jednog od proklamovanih ciljeva Evropa sad – suzbijanje neformalne ekonomije”, dodaju oni.

Podsjećaju premijera da je, ističu, još na početku mandata, od strane UPCG upoznat sa “problemima nelikvidnosti, velikog broja fiskalnih i parafiskalnih nameta, izražene sive ekonomije, blokiranih preduzeća, glomazne, neefikasne i skupe administracije, kao i drugih barijera koje godinama pritiskaju i otežavaju poslovanje CG biznis zajednice”.

“UPCG poručuje premijeru da se najbolji rezultati postižu kad svako radi svoj dio posla – sindikati štite prava zaposlenih, poslodavci ostvaruju dohodak, plaćaju poreze i zapošljavaju, a Vlada se brine o vladavini prava i stvaranju dobrih uslova za poslovanje, dostojanstven rad i zapošljavanje, kao i namjensko, transparentno trošenje budžetskih sredstava. To je formula uspjeha, ekonomskog i društvenog napretka svake zemlje. Kao i do sada, UPCG i njeno članstvo iskreno su posvećeni takvom cilju i biće i u narednom periodu odgovoran partner Vladi, sindikatima i ostalim akterima društveno ekonomskog života Crne Gore. Podršku programu Evropa sad već smo dali i imamo namjeru da svojim punim angažmanom, odgovornim odnosom i saradnjom aktivno doprinosimo njegovoj realizaciji i praćenju efekata, a shodno tome i da blagovremeno reagujemo na sve eventualne negativne pojave i po poslodavce i zaposlene”, zaključuju u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve