Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Unaprijediti saobraćajnu povezanost Crne Gore i Sjeverne Makedonije

Sagovornici su ocijenili da bi zajednički projekti dviju država kojim bi se apliciralo za finansiranje iz EU fondova doprinijeli podizanju evropskih performansi regiona. Takođe je apostrofirana značajna uloga Komorskog investicionog foruma u promociji regionalne saradnje

Unapređenje saobraćajne povezanosti Crne Gore i Sjeverne Makedonije značajno bi doprinijelo razvoju ekonomske saradnje dviju zemalja i ostvarivanju boljih rezultata u turizmu.

Ovo je ocijenjeno tokom sastanka predsjednice Privredne komore Nine Drakić sa ambasadorom Sjeverne Makedonije Mihajlom Trpkoskim.

Kako je saopšteno iz Privredne komore Crne Gore (PKCG)m ambasador je istakao izuzetan značaj završetka auto-puta kroz Crnu Goru, izgradnje Jadransko-jonske ceste, ali i nastavka realizacije ideje otvaranja avio linije koja bi povezivala Sjevernu Makedoniju, Crnu Goru i Bosnu i Hercegovinu, što bi snažno uticalo na približavanje unutar regiona. Takođe je ukazao neophodnost intenzivnije promocije turističkih potencijala kako bi se poboljšala posjeta makedonskih turista Crnoj Gori i obrnuto.

Drakić je ukazala na važnost značajnije posjete makedonskih, te turista iz regiona, Centralne i Zapadne Evrope kako bi se ostvarili dobri rezultati u predstojećoj sezoni, tokom koje ne možemo računati na goste iz Rusije i Ukrajine. Ocijenila je da će tokom sezone biti prostora i za intenzivniju trgovinsku razmjenu između dvije države, koja se sada realizuje u obimu od oko 36 miliona eura.

Tokom sastanka je bilo riječi i o mogućnostima organizacije foruma privrednika Crne Gore i Sjeverne Makedonije.

Sagovornici su ocijenili da bi zajednički projekti dviju država kojim bi se apliciralo za finansiranje iz EU fondova doprinijeli podizanju evropskih performansi regiona. Takođe je apostrofirana značajna uloga Komorskog investicionog foruma u promociji regionalne saradnje.

U radu sastanka učestvovali su Daniela Nikova, treći sekretar Ambasade Sjeverne Makedonije, Radana Damjanović, šefica Kabineta predsjednice Komore i Jelena Adžić, samostalna savjetnica u Sektoru za međunarodnu saradnju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve