Subota, 30 Septembra, 2023
Rubrika:

Umrežavanje privrede i nauke od izuzetnog značaja za kreiranje i plasiranje inovacija

Umrežavanje privrede i nauke kroz međunarodne Eureka projekte od izuzetnog je značaja za kreiranje i plasiranje inovacija, naglasila je ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, učestvujući na Eureka ministarskoj konferenciji u Estorilu, Portugal

Umrežavanje privrede i nauke kroz međunarodne Eureka projekte od izuzetnog je značaja za kreiranje i plasiranje inovacija, naglasila je ministarka nauke i tehnološkog razvoja Biljana Šćepanović, učestvujući na Eureka ministarskoj konferenciji u Estorilu, Portugal.

Iz Ministarstva je saopšteno da se u dijelu inovacija i održivosti u okviru Eureke, ministarka Šćepanović osvrnula na desetogodišnje učešće Crne Gore u ovoj najvećoj mreži za inovacije u Evropi sa akcentom na tekuće projekte u kojima učestvuje naša zemlja.

Šćepanović je posebno pohvalila austrijsko i portugalsko predsjedavanje Eurekom tokom kojih je značajno unaprijeđeno učešće zemalja Zapadnog Balkana u ovom programu, a koje se sad realizuje putem zasebnog multilateralnog poziva u kojem učestvuje i Crna Gora.

Na konferenciji, koja je okupila više od 30 ministara, državnih sekretara, visokih predstavnika iz oblasti nauke, istraživanja, inovacija, kao i predstavnika privrede, usvojen je novi Eureka regulativni korpus kojim se po prvi put omogućava punopravno članstvo u Eureci zemljama koja nijesu dio teritorije Evrope, navodi se u saopštenju.

S tim u vezi, već dugogodišnji partneri u Eureka mreži, Južna Koreja i Kanada su postale punopravne članice, a obnovljeno je članstvo Čilea.

Ministri su, kako se navodi, zatim usvojili Memorandum o razumijevanju sa Evropskom komisijom kojim je utvrđeno unapređenje saradnje u četiri glavne oblasti: podrška evropskim inovativnim malim i srednjim preduzećima, globalna saradnja u istraživanju i inovacijama, internacionalizacija kroz pristup Evropskom istraživačkom prostoru i Evropskoj inovacionoj agendi.

Na marginama Konferencije, ministarka Šćepanović se sastala sa ministrom privrede, zanata, trgovine, tehnoloških istraživanja Republike San Marino, Fabijom Righijem.

“Na sastanku Ministarka je pohvalila inicijativu San Marina za održavanje biznis foruma malih zemalja Evrope koji bi bio posvećen temama u okviru zajedničkih prioriteta i potencijala za razvoj inovacija i preduzetništva. Poseban osvrt je dat na potpisivanje Memoranduma o saradnji u oblasti nauke i tehnološkog razvoja koji će biti osnova za unapređenje saradnje u oblasti nauke, inovacija i tehnološkog razvoja dviju zemalja. Ministar Righi je najavio posjetu delegacije Republike San Marino Crnoj Gori početkom jula ove godine”, piše u saopštenju.

Ministarka Šćepanović se takođe sastala sa delegacijom Mađarske koju predvodi zamjenik generalnog sekretara u Ministarstvu kulture i inovacija, Laszlo Bodis.

“Tokom susreta bilo je riječi o obnavaljanju bilateralnog sporazuma u okviru nauke i istraživanja, razmjeni znanja i iskustava na polju inovacija sa posebnim naglaskom na istraživačku i inovacionu infrastrukturu. Dogovoreno je da će biti razmijenjene najbolje prakse u uspostavljanju infrastrukture za unapređenje inovacionog ekosistema koju uključuju naučno-tehnološki parkovi, univerziteti, istraživačke laboratorije, fondovi za inovacije. Naredni korak će biti usmjeren na umrežavanje privrednog i naučnog sektora u cilju kreiranja i implementacije zajedničkih projekata.

Na kraju, otvoren je Globalni Inovacioni Samit koji će se održati u periodu od 22. do 24. juna u Estorilu, a ove godine Samit je inspirisan Atlantikom, inovacijama i načinom na koji globalna saradnja može da podstakne održiviju budućnost, kao i motom portugalskog predsjedavanja Eurekom – Inovacije za zeleniju, digitalnu i zdraviju planetu kroz zajednički pristup.

Tokom Samita, koji je fokusiran je na tri glavne oblasti – Tehnologije za zelenu ekonomiju, Digitalizaciju i Strategije i kreiranje programskih politika – predstavljaju se uspješno realizovani i tekući Eureka projekti u kojima učestvuju institucije i biznis zajednica iz Crne Gore. U pitanju je osam projekata, od kojih dva posebno podstiču razvoj privrede u sjevernom regionu Crne Gore, te da je ukupno angažovano 79 stručnjaka, od kojih 44 u istraživanju i razvoju i 36 iz poslovnog sektora”, navode iz Ministarstva.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve