Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Umjesto 80 miliona od prodate struje, zaradiće sedam miliona od uglja

- Ako se ove predviđene količine uglja isporuče Termoelektrani ,,Nikola Tesla“ Obrenovac, naša Termoelektrana sigurno neće biti snabdijevana u kontinuitetu – tvrdi izvor Pobjede iz pljevaljske kompanije.

Planirana prodaja i isporuka pljevaljskog uglja Elektroprivredi Srbije dovešće do problema u kontinuiranom snabdijevanju pljevaljske Termoelektrane (TE), smatra izvor Pobjede iz Rudnika uglja (RUP), koji je već godinama dobro upućen u poslovanje pljevaljske kompanije.

On je saopštio da će Rudnik uglja ovom prodajom zaraditi sedam do osam miliona eura, dok bi, kako tvrdi, u slučaju da smo taj ugalj upotrijebili za proizvodnju električne energije u našoj Termoelektrani, od izvoza i prodaje te struje zaradili 80 miliona eura.

– Ako se ove predviđene količine uglja isporuče Termoelektrani ,,Nikola Tesla“ Obrenovac, naša Termoelektrana sigurno neće biti snabdijevana u kontinuitetu – tvrdi izvor Pobjede iz pljevaljske kompanije.

Rudnik uglja je 25. maja potpisao ugovor o kupoprodaji mrkog lignitnog uglja sa Elektroprivredom Srbije (EPS). Ugovorom je, kako je ranije saopšteno iz RUP-a, predviđena isporuka prvih 40 hiljada tona od planirane ukupne količine od 300 hiljada tona uglja. Cijena uglja iznosi 28,8 eura bez PDV-a za kvalitet toplotne moći od osam hiljada kJ/kg po toni, pri čemu se vrši korekcija cijene ponderisanjem u rasponu toplotne moći od sedam hiljada do deset hiljada kJ/kg.

Zarada

Izvor Pobjede iz Rudnika uglja tvrdi da pljevaljska kompanija nije taj ugalj planirala biznis planom. – To žestoko remeti geometriju kopa i planirani koeficijent otkrivke, odnos metra kubnog otkrivke kroz tonu uglja za godinu. Takođe, mi ugljeve od 8.000 kj/kg nemamo već je sve iznad 10.000 kj/kg – tvrdi izvor Pobjede.

On se pita i ko će mjeriti kaloričnu moć i gdje. Izvor Pobjede navodi da ugovor još niko nije vidio, a prema njegovim saznanjima TE Kolubara prihvata samo one količine izmjerene na vagu u Vrecima, Kolubara.

– Mi taj ugalj izvadimo i vozimo na drobilanu Maljevac, izdrobimo da granulacije – 40+0 mm i tek sa te pozicije vršimo utovar u rudničke kamione i vozimo do Prijepolja – naveo je izvor Pobjede.

Prema njegovim informacijama, prodajom ove količine uglja Kolubari, Rudnik uglja će inkasirati oko sedam-osam miliona eura.

– A samo da smo ga ,,sagoreli“ u našoj Termoelektrani i prodali električnu energiju na tržištu zaradili bi oko 80 miliona eura – istakao je izvor Pobjede.

Prema njegovim riječima, sa ovom kaloričnom moći uglja naša TE proizvede 5.200 MWh dnevno, uz potrošnju 5.000 tona uglja na dan.

On dodaje da množenje 5.200 MWh sa 30 dana daje 156.000 MWh za mjesec, dok je za dva mjeseca taj iznos 312.000 MWh.

– Cijena struje ovih dana na mađarskoj berzi električne energije, a mi smo vezani za nju, je oko 350 eura po MWh. Ako uzmemo da bi bila srednja za buduća dva mjeseca 250 eura po MWh, a biće i viša, onda dobijamo iznos od 78 miliona eura. Znači sa jedine strane imamo prodajom sedam miliona eura i ugrožavanje rada naše Termoelektrane, a s druge strane blizu 80 miliona eura zarade od prodaje struje – tvrdi izvor Pobjede.

Ugovor

Realizacija ugovora sa Elektroprivredom Srbije je počela 10. juna kad je sa separacije Doganje u pravcu Prijepolja krenulo šest kamiona nosivosti 25 tona. Iz Rudnika uglja je ranije saopšteno da će, prema planu, kamioni u dvije smjene obavljati dnevnu isporuku 400 do 600 tona uglja. Na željezničkoj stanici u Prijepolju vrši se utovar uglja u teretne vagone.

Lekić: Vrata RUP-a otvorena za dežurne kritičare iz DPS-a

Vrata Rudnika uglja i više su nego otvorena za sve dežurne kritičare poslovanja kompanije iz DPS-a, poručio je njegov izvršni direktor Milan Lekić.

– Vrata Rudnika uglja i više su nego otvorena za predsjednika Opštine Pljevlja Rajka Kovačevića i sve dežurne kritičare poslovanja kompanije iz DPS-a, da kroz određenu formu besplatnih ubrzanih kurseva iz rudarstva prođemo kroz gradivo zajedno – naveo je Lekić u saopštenju.

On je reagovao na izjavu Kovačevića da je odluka Rudnika uglja o prodaji uglja Elektroprivredi Srbije (EPS), u trenutku globalne energetske krize, štetna i nelogična, jer svi čuvaju svoje energente, a Crna Gora ih izvozi ispod cijene.

On je Kovačevića pitao po kojoj stručnoj i logičkoj formuli je došao do zaključka da će Termoelektrana (TE) doći u situaciju da ostane bez uglja.

– Na koji način Vi i Vaši savjetnici iz DPS-a formirate tržišnu cijenu uglja? Zašto dižete paniku u javnosti da uglja neće biti i da se ugalj za Srbiju izvozi ispod cijene? Zbog čega to radite, kada postoji jednostavniji, profesionalniji i etički prihvatljiviji način da afirmišete političke ciljeve organizacije kojoj pripadate – pitao je Lekić.

On tvrdi da će biti dovolno uglja za nesmetani rad TE, jer, kako kaže, RUP raspolaže sa dovoljnim i kvalitetnim količinama uglja.

– Dobićemo čak prostor i za dodatan plasman našeg proizvoda na tržište, jer ćemo, prethodno, zadovoljiti potrebe TE u potpunosti – saopštio je Lekić.

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve