Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Uloga Svjetske banke će se ogledati kroz ekonomski i investicioni plana za ZB

Sagovornici su razmijenili informacije i pod kojim uslovima bi Svjetska banka podržala određene projekte

Uloga Svjetske banke u narednom periodu će se oslikavati kroz programiranje IPA III i realizaciju ekonomskog i investicionog plana za Zapadni Balkan. Takođe, Svjetska banka se sada, pored EBRD i EIB, i zvanično pozicionira kao jedna od investicionih banaka u Crnoj Gori, saopšteno je na sastanku ministra kapitalnih investicija Mladena Bojanića i šefa Svjetske banke Kristofera Šeldona.

Bojanić je, kako se navodi u saopšetenju, iznio niz projekata koji su prepoznati kao polje na kom može doći do intenziviranja saradnje Svjetske banke i Vlade Crne Gore.

Tokom sastanka, sagovornici su razmijenili informacije pod kojim uslovima bi Svjetska banka podržala određene projekte, te o procesu odlučivanja sa definisanim okvirnim vremenskim rokovima, o čemu će naravno, vise riječi biti u narednim mjesecima.

Jedan od prioriteta Ministarstva kapitalnih investicija je da se u komunikaciji sa Svjetskom bankom u nastupajućem periodu intezivnije radi na sagledavanju preporuka za strukturne reformske mjere, kako bi se mogao podstaći rast BDP-a i omogućilo kreiranje novih radnih mjesta, odnosno stvorili preduslovi za što potpunije iskorišćavanje razvojnih potencija.

Navodi se da je više puta isticana činjenica jeste da treba stvarati i preduslove kako bi realizacija kapitalnih infrastrukturnih projekata bila propraćena povećanom domaćom proizvodnjom, čime bi se i smanjila uvozna zavisnost Crne Gore.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve