Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Ukinuti neradnu nedjelju za oporavak privrede

Trenutno od socijalnih partnera Unija poslodavaca insistira da se ukine neradna nedjelja kao mjera oporavka privrede, sindikati su protiv, ali ne isključuju mogućnost kompromisa, dok u Vladi insistiraju na rješenju koje bi, kako kažu, odgovaralo svima i koje bi bilo u interesu radnika

Predstavnici velikih trgovinskih lanaca smatraju da i njima treba obezbijediti rad nedjeljom, a ne samo malim trgovinama koje imaju do 10 zaposlenih, a sagovornici Dana ukazuju da za neradnom nedjeljom ne bi bilo ni potrebe kada bi se obezbijedila dosledna primjena Zakona o radu, prema kojem svaki zaposleni ima pravo na dva slobodna dana.

Trenutno od socijalnih partnera Unija poslodavaca insistira da se ukine neradna nedjelja kao mjera oporavka privrede, sindikati su protiv, ali ne isključuju mogućnost kompromisa, dok u Vladi insistiraju na rješenju koje bi, kako kažu, odgovaralo svima i koje bi bilo u interesu radnika.

U kompaniji Voli za Dan kažu da je u ovom ekonomskom momentu važno da svi rade, kako male i srednje trgovine, tako i trgovački lanci.

“Osim toga što je to od velikog ekonomskog značaja u cilju povećanja budžetskog priliva i ne samo zbog interesa trgovačke djelatnosti, veoma je važno i zbog domaće proizvodnje, kojoj se ovolikim brojem neradnih dana čini značajna šteta. Svakako smo za to da radnici imaju slobodne dane i da se dodatno plati rad nedjeljom. Svjesni smo da je dolazilo do nepoštovanja pravila od strane velikog broja poslodavaca, zbog čega je potrebno pojačati inspekcijski nadzor”, smatra Olivera Lakonić iz kompanije Voli.

Ona ističe da je proširenje asortimana na benzinskim pumpama na kojima se sada mogu naći suhomesnati, mliječni i cijeli niz ostalih prehrambenih proizvoda nešto što je potrebno što prije rješavati adekvatnom regulativom.

Marketing direktor Delte Dragan Perišić ističe da su oni od prvog dana protiv neradne nedjelje, te da bi sve drugačije bilo da je Ustavni sud radio blagovremeno i postupio po inicijativi za ocjenu ustavnosti Zakona o trgovini u dijelu kojim je jedan dan proglašen neradnim. On ističe da treba insistirati na doslednoj primjeni Zakona o radu, po kojem radnici imaju dva slobodna dana, a ne na neradnoj nedjelji.

“Kada se kod nas pomene trgovina, svi misle samo na prehranu, ali tu imamo više sektora. Ne treba stavljati u isti koš prehranu i modu, jer kajmak i pršutu kupujete svaki dan, a modu vikendom. Mi imamo veliki problem što 12 mjeseci plaćamo sve obaveze, a radimo 10 jer zbog neradne nedjelje imamo 60 radnih dana manje. Slobodan dan ne mora da bude obavezno vikendom, već i drugim danima, a Zakon o radu jasno daje dva slobodna dana sedmično”, kaže Perišić.

On smatra da bi ukidanje neradne nedjelje koristilo trgovinama, posebno u sezoni jer je tada najveći promet zbog turista.

“Tražimo i insistiramo da tržni centri budu izuzeti, jer nije normalno da ne radimo danom vikenda kada je promet najveći i kada turisti dolaze svakog mjeseca. Ukoliko bi se rad tokom sezone obezbijedio samo za male trgovine, to bi bila diskriminacija. Zašto bi mogli jedni da rade, drugi ne? Mi smo sad za 1. maj za praznike, kao turistička zemlja imali situaciju da ni jedna trgovina ne radi tri dana, ljudi koji su došli nisu mogli flašu vode da kupe. To je nedopustivo za turističku državu”, konstatuje Perišić.

Predsjednik Opštine Herceg Novi Stevan Katić kaže da podržava dogovor socijalnih partnera, u kojem nijedna strana ne bi bila oštećena. On ističe da bi tokom sezone bilo dobro omogućiti uslove da svi rade i zarade što više.

“Kad kažem sezona, ne mislim samo na nas na primorju, nego na cijelu državu, jer turista idu svuda. Mislim da bi dosledno poštovanje Zakona o radu riješilo dosta problema, jer su njime svakako propisana dva neradna dana za zaposlene. Kada bi se to omogućilo, onda mislim da ne bi bilo problema sa neradnom nedjeljom”, kaže Katić.

On dodaje da bi omogućavanje rada jednog broja trgovina, odnosno malih, dovelo do diskriminacije.

“Onda bi se velike trgovine sigurno žalile. Najbolje bi bilo da se omogući rad svima, ali da svi oni ispoštuju zakon i omoguće dva dana odmora u skladu sa zakonom”, navodi Katić.

Ko radi da mu se dnevnica uveća 100 odsto

Generalni sekretar Saveza sikdikata Duško Zarubica kaže da su sindikati na poziciji da su protiv ukidanja neradne nedjelje, ali da ipak ne treba unaprijed odbijati mogućnost kompromisa.

“Moguć kompromis je da rade male trgovine, porodične firme, tokom sezone. Znači da se ograniči trajanje. Takođe, uslov za to je da se konačno reguliše kolektivni ugovor za sektor trgovine, te da se onima koji rade nedjeljom dnevnice uvećaju 100 odsto”, kaže Zarubica.

IzvorDan

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve