Subota, 20 Aprila, 2024
Rubrika:

Ugostitelji: Vlada da ispuni zahtjeve, u suprotnom protesti

Ističu da ih raduje brza reakcija Vlade i sastanak sa potpredsjednikom Abazovićem

Tražimo da Vlada Crne Gore u roku od sedam dana ispuni sve naše zahtjeve koji su danas predstavljeni potpredsjedniku Vlade Dritanu Abazoviću, jer ćemo u suprotnom organizovati masovne proteste, saopštio je NVO Ugostitelji Crne Gore.

Kako navode, pandemija koronavirusa već više od godinu ozbiljno ugrožava poslovanje, zbog čega je ugrožena egzistencija oko 30 hiljada radnika i članova njihovih porodica.

“Zahtijevamo od Vlade da nađe rješenje za prevazilaženje teške situacije u kojoj smo se našli, a zbog čega se ne možemo ni ozbiljno pripremiti za predstojeću turističku sezonu, koja vec pocinje, od koje ista ta Vlada očekuje prihod od oko 550 miliona eura”, ističu u saopštenju.

Ističu da ih raduje brza reakcija Vlade i sastanak sa potpredsjednikom Abazovićem.

“Ali naša očekivanja su mnogo veća jer ugostitelji, hotelijeri i turističke agencije nemaju vremena za čekanje. Predsezona je gotovo već izgubljena, očekivanja Vlade od sezone su velika pa očekujemo i konkretne iskorake kako bismo zajedno došli do dogovora”, navode su u saopštenju i dodaju:

“Kako bi izbjegli preduzimanje rigoroznih koraka koji bi negativno uticali i na onako posrnulu turističku privredu podsjećamo na neše zahtjeve od kojih, još jednom ponavljamo, nećemo odustati.”

1. Bezuslovna isplata subvencija na zarada zaposlenima u sektoru ugostiteljstva.
2. Povećanje subvencije za zarade zaposlenih na iznos 250€ za II kvartal.
3. Smanjenje poreskog opterećenja na licna primanja u korist zaposlenih na zarade manja od 500€ neto.
4. Bezuslovni moratorijum na kredite ugostiteljskim kompanijama koje to žele do stabilizacije ekonomske i epidemioloske situacije.
5. Produzenje javnog poziva za subvencionisanje kamata (kod poslovnih banaka i IRFCG) i za kredite koji su reprogramirani u 2021. ili im je u toku 2021. produžen grace period.
6. Oslobadjanje plaćanja poreza na nepokretnost za ugostiteljske i hotelske objekte za 2020. i 2021.
7. Odlaganje plaćanja obaveza za komunalije (struja, voda, odvoz smeća…) za vrijeme zabrane rada ugostiteljskih objekata.
8. Omogućiti subvenciju od strane drzave za zakup poslovnih prostora i komunalija tokom zabrane rada.
9. Moratorijum na kredite zaposlenih u ugostiteljstvu.
10. PDV 7% na sve ugostiteljske usluge.
11. Oslobađanje od plaćanja obaveza za poreze i doprinose na zarada za vrijeme zabrane rada.
12. Uvrstiti zaposlene u turizmu i ugostiteljstvu u prioritetne grupe za vakcinisanje.

“Rješavanjem ovih problema, koji su bazirani na realnim osnovama, riješili bismo samo dio naših nagomilanih problema ali opet spremni da se borimo da opstanemo do stabilizacije epidemiološke i ekonomske situacije”, zaključili su u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve