Četvrtak, 18 Aprila, 2024
Rubrika:

Ugostitelji: Smanjena stopa PDV-a nije krizna mjera, već služi pospješivanju ugostiteljske i turističke privrede

''Pomenuti Zakon nema apsolutno nikakve veze sa krizom niti sa pandemijom virusa COVID 19, jer je, kao što smo naveli, donijet i stupio na snagu prije pojave same pandemije''

Zakon kojim je obuhvaćena smanjena stopa PDV-a (13%) nema apsolutno nikakve veze sa krizom niti sa pandemijom virusa COVID 19, jer je, kao što smo naveli, donijet i stupio na snagu prije pojave same pandemije, već je izglasan sa ciljem pospješivanja ugostiteljske i turističke privrede u zemlji u kojoj je značajan fokus, kao i u Crnoj Gori, stavljen na turizam, kao prioritetnu privrednu granu – poručuju iz NVO Ugostitelji Crne Gore.

Ugostitelji su reagovali povodom stavova ministra finansija i socijalnog staranja Milojka Spajića iznijetih na zasijedanju Skupštine Crne Gore tokom odgavaranja na pitanja poslanika u vezi povećanja stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam.

”Kako smo u ranijim saopštenjima obavijestili javnost u vezi najavljenog povećanja stope poreza na dodatu vrijednost u ugostiteljstvu sa sadašnjih 7% na 21%, tvrdnje ministra Spajića, iznesene u toku skupštinskog zasijedanja, upravo potvrđuju te najave.

Odgovarajući na pitanje poslanika Krapovića, a u vezi sa zaključkom Privredne komore Crne Gore od 25.112021. godine kojim je sugerisano smanjenje stope PDV-a za ugostiteljstvo i turizam nezavisno od registracije objekata, ministar Spajić je iznio tvrdnju, između ostalog, da je Republika Hrvatska smanjenu stopu PDV-a (13%) uvela kao kriznu mjeru i da će ta krizna mjera kao i u Crnoj Gori biti ukinuta”, navodi se u saopštenju Ugostitelja.

Kako dodaju, smatraju neodgovornim da se izjavama u Parlamentu, na ovakav način javnost obmanjuje.

”Prednja tvrdnja je apsolutno netačna jer je Zakonom o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost (Narodne novine broj 121/19) propisano da se od 01.01.2020. godine PDV obračunava i plaća po sniženoj stopi od 13% na pripremanje i usluživanje jela i slastica u i izvan objekta prema posebnom propisu o ugostiteljskoj djelatnosti.

Dakle, pomenuti Zakon nema apsolutno nikakve veze sa krizom niti sa pandemijom virusa COVID 19, jer je, kao što smo naveli, donijet i stupio na snagu prije pojave same pandemije”, ističe se u saopštenju.

Pomenuti zakon je izglasan, kako dalje navode, sa ciljem pospješivanja ugostiteljske i turističke privrede u zemlji u kojoj je značajan fokus, kao i u Crnoj Gori, stavljen na turizam, kao prioritetnu privrednu granu.

”Isti slučaj je i u drugim turističkim, mediteranskim, zemljama kao što su Italija, Francuska, Grčka, Portugalija.

Smatramo da bi bilo odgovorno sa strane ministra Spajića, da obavijesti javnost kakva su njegova saznanja o tome da li je i u ovim zemljama pomenuta stopa uvedena kao krizna i da li će te države uskoro ukinuti sniženu stopu PDV-a?

Naravno da neće, jer žele da ostanu konkurentne na globalnom tržištu kao atraktivne destinacije i sigurno nemaju ambiciju da odbijaju potencijalne goste visokim cijenama ugostiteljskih i turističkih usluga”, navodi se u saopštenju.

Kako dalje dodaju, u nadi da će uskoro dobiti odgovore na ova pitanja, još jednom apeluju na ministra Spajića i Vladu Crne Gore da ne naprave kobnu grešku koja može koštati Državu Crnu Gore prije svega njenih turista, značajnih budžetskih priliva a u konačnom dovesti u pitanje opstanak turističke i ugostiteljska privrede.

”Smatramo da je ona, u posljednje dvije godine, pretrpjela i više nego dovoljno teških udaraca”, zaključuje se u saopštenju.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve