Petak, 29 Marta, 2024
Rubrika:

Ugostitelji pisali Krivokapiću: Traže nastavak subvencija, smanjenje PDV-a…

Da ne bi došli u situaciju otpuštanja zaposlenih, oni predlažu da Vlada hitno razmotri usvajanje reprograma obaveza koje dospijevaju u narednih 12 mjeseci na pet godina parafiskalnih nameta, struje, vode i komunalija, zatim ostalih troškova koji nastaju prema državi i lokalnim vlastima i sniženje stope PDV-a na sve njihove usluge na sedam odsto koje će trajati najmanje 24 mjeseca.

Udruženje ugostitelja Crne Gore obratilo se juče pismom premijeru Zdravku Krivokapiću u kojem predlažu, kako su naveli, “niz prijedloga za novu Vladu, očekujući da hitno budu razmotreni”, a u cilju obezbjeđenja fukncionisanja privredne djelatnosti i zadržavanja radnih mjesta zaposlenih u ugostiteljstvu Crne Gore.

“Mi smo Vaši partneri za očuvanje javnog zdravlja, što mora biti prioritet, ali i mi i Vi moramo da brinemo za ekonomsko zdravlje naših zaposlenih, njihovih porodica i naših poslovnih partnera koji posluju u Crnoj Gori, koje je, vidjećete, nepovratno isprepletano sa javnim zdravljem. Zajednički cilj bi morao da bude da pokušamo održati privrednu djelatnost i izvore prihoda, i sačuvati ukupno zdravlje nacije (i mentalno), uz minimalan rizik od zaraze” ističe se, između ostalog, u dopisu ugostitelja.

Crnogorski epidemiolozi su više puta rekli da ne bi trebalo zatvarati djelatnosti kad bi se svi pridržavali mjera, podsjetili su ugostitelji naglasivši da su shvatili poruku i da su svi na istom zadatku, odnosno da podržavaju i zahtijevaju drastično i neselektivno kažnjavanje svih ugostitelja koji se ne pridržavaju mjera.

Zaključno sa novembrom su, kažu, imali subvencije koje je prethodna vlada obezbijedila i napominju da od 1. decembra nema nikakvih ekonomskih mjera niti subvencija za ugrožene djelatnosti. Zato je neophodno, smatraju ugostitelji, da se urgentno reaguje.

Da ne bi došli u situaciju otpuštanja zaposlenih, oni predlažu da Vlada hitno razmotri usvajanje reprograma obaveza koje dospijevaju u narednih 12 mjeseci na pet godina parafiskalnih nameta, struje, vode i komunalija, zatim ostalih troškova koji nastaju prema državi i lokalnim vlastima i sniženje stope PDV-a na sve njihove usluge na sedam odsto koje će trajati najmanje 24 mjeseca.

Ugostitelji predlažu i subvencionisanje minimalnog ličnog dohotka sa svim porezima i doprinosima od 222 eura dok traju mjere kao i reprogam razlike poreza i doprinosa do punog ličnog dohotka kojeg daju poslodavci na pet godina, te subvencije za struju i vodu u visini od 50 odsto u narednih pola godine sa početkom od 01.12.2020. godine.

Od nove Vlade traže i da obezbijedi refundaciju cjelokupnog iznosa zakupa, struje, vode i komunalija kod svakog zakupodavca, za period u kom su njihova preduzeća bila zatvorena, te obustavu svih prinudnih naplata koja su pokrenute od državnih organa i kompanija u većinskom vlasništvu države i lokalnih samouprava (struja, voda, deponija, kanalizacija itd).

Oni traže i obezbjeđivanje beskamatne faktoring linije sa IRF-om kao i pomoć države kod komercijalnih banaka kako bi lakše dolazili do sredstava za nastavak poslovanja, kao i oslobađanje od zakupa za sve one koji rentiraju prostor u državnom vlasništvu ili u vlasništvu lokalne samouprave kao i subvencionisanje od 10 eura po metru kvadratnom poslovnog prostora za sve one koji nijesu pod zakup kod države ili lokalne samouprave u periodu od pola godine.

Ukoliko nova Vlada prihvati predložene mjere koje garantuju preživljavanje ovog za crnogorsku ekonomiju važnog sektora, crnogorski ugostitelji se obavezuju da svako radno mjesto bude očuvano i da budu partner državi u suzbijanju i eliminisanju “rada na crno”, koje je prisutno i u ovoj djelatnosti.

“Naše Udruženje će biti partner državi u svim aktivnostima od javnog interesa. Kako i najnoviji naučni radovi dokazuju (NATURE, “Ranking the effectiveness of worldwide COVID-19 government interventions”), najbitnije mjere za suzbijanje epidemije su zabrana većih i manjih okupljanja, edukacija stanovništva i komunikacija, kao i pomoć i posebna pažnja prema rizičnim grupama, vjerujemo da svi solidarno možemo pomoći da sačuvamo i javno zdravlje i ekonomsku supstancu i da uz strogu primjenu i poštovanje tih mjera možemo iz ove situacije izaći zajedničkim naporom i saradnjom, a ne zatvaranjem djelatnosti koja bitno utiče na ekonomsku supstancu naše države”, poručili su crnogorski ugostitelji.

 

 

 

 

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve