Četvrtak, 25 Aprila, 2024
Rubrika:

Udruženje ugostitelja Podgorice: Dovode nas u bezizlaznu situaciju, po ko zna koji put

''Smatramo da je neophodno da izvršna vlast uloži maksimalan napor kako bi se stanovništvo podvrglo vakcinaciji u značajno većem broju, a ne da, kao što je to sada slučaj, svoj neuspjeh na tom planu pravda gušenjem ugostiteljstva''

Po ustaljenoj praksi, koja je na snazi od početka pandemije virusa COVID 19, prvi na udaru, kada su restriktivne mjere u pitanju su, naravno, ugostitelji, poručuju iz NVO Udruženje ugostitelja Podgorice. Akcentuju da se praksa devastacije turističke privrede, ugostitelja konkretno, nastavlja.

Oglasili su se povodom primjene mjera Ministarstva zadravlja Crne Gore, koje su na snazi i kontrole te primjene i njihovog poštovanja, kao i preliminarnog nalaza Međunarodnog monetarnog fonda u vezi sa predloženim paketom ekonomskih reformi “Evropa sad”.

“Ovo Udruženje se više puta oglašavalo i održalo veliki broj sastanaka sa predstavnicima izvršne vlasti u svom dosadašnjem radu, kako bi dalo svoj doprinos da odluke Ministarstva zdravlja imaju što manje štetnih posljedica po ugostiteljsku djelatnost i po ekonomiju Crne Gore uopšte, pri činjenici da je udio ugostiteljstva i njegov uticaj na budžetske primitke i te kako značajan.

Međutim, kao i do sada, praksa devastacije turističke privrede, ugostitelja konkretno, se nastavlja.

Ovo Udruženje smatra da su neke od dosadašnjih odluka koje je Ministarstvo zdravlja donijelo, imale svoj kvalitet, međutim, ono što je hronično sporno jeste implementacija tih odluka”, navodi se u saopštenju koje potpisuje izvršni direktor Momo Sladaković.

Smatramo da je neophodno da izvršna vlast uloži maksimalan napor kako bi se stanovništvo podvrglo vakcinaciji u značajno većem broju, a ne da, kao što je to sada slučaj, svoj neuspjeh na tom planu pravda gušenjem ugostiteljstva, navodi on.

“Mjere koje su ugostitelji dužni poštovati u svojim objektima su i više nego rigorozne, a ponovnim skraćenjem radnog vremena dovode se u bezizlaznu situaciju, po ko zna koji put.

Pravi put ka održivom funkcionisanju turističke privrede je svakako povećanje broja vaksicinisanog stanovništva i u tom pravcu bi predstavnici izvršne vlasti trebalo da daju lični primjer. Međutim, nailazimo na paradoksalnu situaciju da neki od lidera izvršne vlasti odbijaju da se vakcinišu, pravdajući tu činjenicu na jako neozbiljan način, koji vrijeđa inteligenciju svakog zdravorazumnog čovjeka.

Za to vrijeme, svaku zaposleni u ugostiteljstvu MORA biti vakcinisan, pod prijetnjom kažnjavanja. Smatramo da je ovo definicija diskriminacije!”, poručuje Sladaković.

Nadalje, a u vezi najavljenog povećanja stope poreza na dodatu vrijednost u ugostiteljstvu sa sadašnjih 7% na 21%, ističemo da je to, blago rečeno nepromišljeno, dodaje on.

“U tom pravcu se, prilikom izrade preliminarnog nalaza u vezi sa predloženim paketom ekonomskih reformi Evropa sad izjasnio iMeđunarodni monetarni fond, istina na suptilan način.

Da li je moguće, da u jeku oporavka crnogorske ekonomije po katastrofalnih posljedica koje je na istu ostavila pandemija virusa COVID 19, Vlada Crne Gore povlači ovakve poteze?! Ovo posebno što zbog rasta cijene goriva, rastu i cijene osnovnih životnih potrepština, standard građana sve više trpi.

Najava ovakvih odluka nadležnog ministarstva pokazuje se još manje jasnom, kada se uzme u obzir činjenica da je u sektoru turizma u ovoj godini naplaćen rekordan iznos PDV-a i pored činjenice da isti iznosi 7%. Prednje je u prethodnom periodu prezentovano javnosti kao jedan od poduhvata izvršne vlasti.

I više je nego očigledno da izvršna vlast populističkim i politikantskim potezima obmanjuje javnost oko poboljšanja standarda građana kroz povećanje zarada, dok sa druge strane porast nameta turističkoj privredi i ugostiteljstvu ne jenjava.

Ovakva ekonomska politika i odluke izvršne vlasti, ukoliko se nastave, dovešće do toga da od turizma i ugostiteljstva neće ostati ništa, jer su se restrikcije, što ekonomske što sanitarno-zdravstvene, otele kontroli i ugrožavaju prije svega ionako loš standard građana a onda i ugostiteljsku djelatnost kao takvu”, poručuju ugostitelji.

Apeluju da prilikom donošenja novih mjera, Ministarstvo zdravlja Crne Gore fokus stavi na povećanje broja vakcinisanog stanovništva, a ne na šikaniranje ugostitelja, a Ministarstvo finansija i socijalnog staranja da odustane od planiranog povećanja stope PDV-a jer to, navode, vodi povećanju cijena ugostiteljskih usluga i predstavlja atak na budžete građana i u konačnom vodi negativnim efektima prije svega po poslovanje ugostitelja, a onda i po budžet Crne Gore.

“Pozivamo nadležne da se u cilju donošenja odluka koje se direktno odnose na ugostitelje konsultuje ta djelatnost te da se u najkraćem mogućem roku organizuju sastanci na ovu temu ili formira radna grupa, u kojoj će članstvo uzeti predstavnici svih udruženja ugostitelja na nivou opština, a koja bi revnosno pratila uticaj pandemije na turističku privredu i predlagala adekvatne poteze”, navode iz NVO Udruženje ugostitelja Podgorice.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve