Utorak, 23 Aprila, 2024
Rubrika:

Udruženje banaka: Bankama je interes da bude što manje zahtjeva za moratorijum

Udruženje banaka saopštilo je da je, kako navode, maliciozno i populističi izjavljivati da će banke zaraditi 20 miliona eura od kapitalizacije kamate u periodu moratorijuma od pristiglih zahtjeva

Udruženje banaka saopštilo je da je, kako navode, maliciozno i populističi izjavljivati da će banke zaraditi 20 miliona eura od kapitalizacije kamate u periodu moratorijuma od pristiglih zahtjeva.

Ilustracija

 

“Takva tvrdnja je neutemeljena, netačna, zlonamjerna i uzbunjuje javnost. Na istim postavkama, niko u malobrojnim državama koje su omogućile moratorijum ne dovodi u pitanje obračun kamate, samo se kod nas to nameće kao tema u smislu sakupljanja političkih poena, pri tom ne iznoseći tačan obračun i argumentaciju”, navodi se u saopštenju.

Moratorijum je, dodaju, njihov odgovoran odnos koji su usaglasili sa CBCG i Vladom.

Pravovremena pomoć je dvostruko vrijedna, a od naknadne pameti nema koristi. Nema uvećanja kamate, nema troškova obrade kredita nakon moratorijuma, nema obračuna kamate na kamatu, nema zatezne kamate, kamata je prihod, a ne dobit banke, dakle nema nikakvog ekstra profita. Sva dobra namjera, efikasnost i evidentno kvalitetne mjere, gdje prvu amortizaciju krizi izazvanu Pandemijom daju banke u potpunosti se zamagljuje i minimizira populističkim komentarima”, kaže se u saopštenju Udruženja.

Dodaju da je bankama interes da bude što manje zahtjeva za moratorijum.

“Svi koji vjeruju da moratorijum nije dobar za njih, mogu isti da ponište ukoliko su se prijavili”, saopštili su iz Udruženja.

Želimo da podsjetimo, poslovanje banaka je od krucijalnog značaja za razvoj društva. Banke se trude da, troškovnom efikasnošću i nadasve vještinom u upravljanju rizicima budu uspješne. Pored klijenata koji uzimaju kredit, banke imaju obavezu i garant su za sve depozite koji se ostavljaju na povjerenje bankama. Ovaj segment je u posebnom fokusu i na brizi u bankama, Regulatoru bankarskog poslovanja i samoj državi. Banke pune račun Fonda za zaštitu depozita u iznosu prosječno od oko 17 miliona eura na godišnjem nivou i to su sredstva koja predstavljaju zaštitu depozita, a koja se u kontinuitetu uvećavaju. Akcionari banaka su uložili 600 miliona eura, i dobit za 2019.god. na nivou Sistema nije odraz samo tekućeg poslovanja, nego i naplate potraživanja iz ranijih godina i nižih rezervacija za postojeći portfolio.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve