Četvrtak, 28 Marta, 2024
Rubrika:

U prvoj polovini ove godine CEDIS uložio samo pet miliona eura u distributivnu mrežu

REGAGEN je CEDIS-u u posljednje tri godine dao saglasnost na investicije u vrijednosti od 92,46 miliona eura. I to 27,73 miliona eura za 2020. godinu, 29,79 miliona eura za 2021. godinu i 34,94 miliona eura za ovu godinu.

U prvih šest mjeseci ove godine Crnogorski elektrodistributivni sistem (CEDIS) realizovao je 5,03 od 34,94 miliona eura, koliko mu je za ovu godinu odobrila Regulatorna agencija za energetiku i komunalne djelatnosti (REGAGEN), saopšteno je Pobjedi iz Agencije. Iz REGAGEN-a su naveli da cijene za korišćenje distributivnog sistema, u krajnjem, odražavaju samo realizovani iznos investicija u razvoj sistema.

REGAGEN je CEDIS-u u posljednje tri godine dao saglasnost na investicije u vrijednosti od 92,46 miliona eura. I to 27,73 miliona eura za 2020. godinu, 29,79 miliona eura za 2021. godinu i 34,94 miliona eura za ovu godinu.

Iz REGAGEN-a su naveli da je CEDIS dužan da dostavlja godišnje izvještaje o realizaciji planiranih investicija, a oni prate njihovu finansijsku realizaciju.

Prema podacima REGAGEN-a u 2020. godini, CEDIS je realizovao investicije ukupne vrijednosti od 32,6 miliona eura od kojih se 19,52 miliona eura odnosi na investicije koje su prema investicionom planu bile predviđene za 2020. godinu, a preostali iznos se odnosi na investicije čija je realizacija bila predviđena za prethodne godine.

“U toku 2020. godine CEDIS je realizovao 41,21 odsto više investicija u distributivnu mrežu u odnosu na osmogodišnju prosječnu realizaciju (23,09 miliona eura – prosjek realizovanih investicija za period 2012-2019. godina), stoga se 2020. godina može smatrati rekordnom po realizaciji investicija u distributivnom sistemu”, kazali su iz REGAGEN-a.

Izvršni direktor CEDIS-a 2020. godine bio je Zoran Đukanović, a predsjednik Odbora direktora bio je Miodrag Čanović.

“U 2021. godini CEDIS je, od odobrenih investicija u vrijednosti od 29,79 miliona eura realizovao 17,83 miliona, od kojih se 13,15 miliona eura odnosi na investicije koje su bile predviđene za 2021. godinu, a preostali iznos od 4,68 miliona eura na investicije čija je realizacija bila predviđena za prethodne godine “, precizirali su iz CEDIS-a.

Prema podacima CEDIS-a u prvih šest mjeseci ove godine, CEDIS je realizovao samo 5,03 miliona eura od 34,94 miliona eura odobrenih.

Od aprila prošle godine CEDIS-om rukovode kadrovi Demokrata i DF-a, na čelu sa direktorom Vladimirom Čađenovićem i predsjednikom borda Rajkom Radoševićem.

ĆUTNJA

Iz CEDIS-a nijesu u prethodnih sedam dana odgovorili na pitanja Pobjede koliko u ovom trenutku imaju na računu novca opredijeljenog isključivo za investicije, te da li je CEDIS, prošle i ove godine, ova sredstva koja su bila namijenjena za investicije upotrijebio za neke druge namjene i ako jeste za koje.

Iz REGAGEN-a su pojasnili da je CEDIS odgovoran za raspolaganje prihodima i upravljanje imovinom ovog preduzeća u skladu sa Zakonom o privrednim društvima, pri čemu je njegova primarna obaveza, kao subjekta koji obavlja djelatnost od javnog interesa, da obezbijedi dugoročnu sposobnost sistema da ispunjava realne zahtjeve za distribuciju električne energije, odnosno obezbijedi rad, održavanje, unapređenje i razvija distributivni sistem električne energije u cilju pouzdanosti, sigurnosti i efikasnosti, uz poštovanje uslova zaštite životne sredine.

“Upravo u navedenom se ogleda značaj realizacije investicija. Važno je napomenuti da REGAGEN utvrđuje regulatorno dozvoljeni prihod i cijene za korišćenje distributivnog sistema, koje koriguje po osnovu realizacije investicija. Dakle, cijene za korišćenje distributivnog sistema, u krajnjem, odražavaju samo realizovani iznos investicija u razvoj sistema”, istakli su iz REGAGEN-a.

Iz Agencije je nedavno Pobjedi saopšteno da još uvijek provjerava utemeljenost zahtjeva CEDIS-a za cijene korišćenja distributivnog sistema za naredne tri godine. CEDIS traži čak 30 miliona eura više nego što mu je odobreno u ovoj godini.

Cijene za korišćenje distributivnog sistema za 2023, 2024. i 2025. godinu utvrđuju se na osnovu zahtjeva koje podnosi CEDIS.

“CEDIS je zahtjevom tražio u prosjeku oko 112 miliona eura po godini, što je za oko 36 odsto više u odnosu na odobreni prihod za ovu godinu “, precizirali su ranije predstavnici REGAGEN-a.

IzvorPobjeda

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve