Petak, 12 Jula, 2024
Rubrika:

U Podgorici primjetan razvoj stočarstva i mljekarstva, izdvojeno oko 276.000 eura za pomoć poljoprivrednicima

Poljoprivrednici za novčanu pomoć mogu aplicirati do novembra, a do sada je iskorišćeno oko 30 odsto ukupnog iznosa izdvojenog za razvoj poljoprivrede u Glavnom gradu

Na teritoriji Podgorice primjetan je razvoj stočarstva i mljekarstva, dok dodatna ulaganja treba opredijeliti za sektor pčelarstva i vinogradarstva, pa je tako ove godine izdvojeno oko 276 hiljada eura za pomoć poljoprivrednicima, kazali su za Gradsku RTV iz Službe za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju.

Poljoprivrednici za novčanu pomoć mogu aplicirati do novembra, a do sada je iskorišćeno oko 30 odsto ukupnog iznosa izdvojenog za razvoj poljoprivrede u Glavnom gradu.

Boris Spalević iz Službe za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju navodi da će u razmatranje za dodjelu pomoći ući samo oni poljoprivrednici koji koriste svoje resurse.

„Najveći broj žalbi imamo u smislu da aplikanti traže sadnju krompira na katunima. Glavni grad ne može podržavati da se na državnoj imovini zasijavaju površine bez ikakvog papira, znači podržavali bi nešto što je nelegalno. To se ranijih godina podržavalo“, kazao je Spalević.

Sektor pčelarstva nije ostvario željene rezultate u prvom kvartalu 2024. pa će služba pomoći podgoričkim pčelarima tako što će dijelom finasirati njihovo predstavljanje na sajmovima u Crnoj Gori i regionu, naveo je Spalević i najavio će da će Glavni grad učestvovati u razvoju vinogradarstva.

„Ovim putem pozivam aplikante da, proizvođače koji se bave proizvodnjom i preradom vina da se jave za pomoć i podršku jer postoji mogučnost da im pomognemo u dijelu izrade kvaliteta samoga vina, dobijanje dozvole za puštanje vina u slobodan promet. Glavni grad je spreman da prvi put uvede mjere koje se tiču agro turizma i da se domaća vina plasiraju na tržište teko što ćemo da im platimo dio troškova za štampanje cjenovnika i marketing“, istakao je Spalević.

Dodatne mjere i stimulansi biće uvedeni za mljekare koji pomoć Glavnog grada koriste kao i prošle godine, dodao je Spalević ističući da značajne rezultate bilježe stočari.

„U smislu da se primjećuje veći broj korisnika u odnosu na prošlu godinu, u smislu podrške. GG je prvi put ove godine uveo da se za jariće, jagnjad i guriće daje poseban stimulans i podsticaj“, kazao je Spalević.

Služba za podršku poljoprivredi i ruralnom razvoju će, u saradnji sa Ministarstvom poljoprivrede, na jesen organizovati Sajam meda u Podgorici, najavio je Spalević. Istakao je je služba od nedavno na novoj adresi – u Ul. 4. jula broj 103, a da su brojevi telefona ostali isti.

Najnovije

Najčitanije

Povezano

Komentari

Subscribe
Notify of

0 Komentara
Inline Feedbacks
Pregedaj sve